SVATOMARTINSKÝ VÍKEND JE ZA DVEŘMI

ČOKOLÁDOVÝ SALÁM S OŘECHY
6.11.2023
PTAČÍ KLÍCKA NA STŮL I K ZAVĚŠENÍ
9.11.2023

Taky slyšíte to nesmělé ťukání na dveře? To opatrné podlézání vlezlých sychravých dnů každou škvírou, kterou najdou? To přesně značí, že svátek svatého Martina je tu. A my tu pro vás máme pár tipů, co vařit a péct i jak si vyzdobit sváteční stůl.

Od 11. listopadu už asi nikdo moc nečeká, že by svatý Martin přijel na bílém koni – pokud tedy nemá na mysli svatomartinské slavnosti, na které převlečení Martinové přijíždějí na skutečných bělouších: sníh aby v našich končinách v listopadu člověk pohledal. Pojďme si ale osvěžit, kdo vlastně byl onen Martin, proč byl prohlášen za svatého a konečně i to, proč ke svatomartinskému svátku patří husy.

Martin z Tours byl voják, který údajně obdaroval žebráka svým pláštěm. Poté se mu měl ve snu zjevit Ježíš Kristus, on se nechal pokřtít, opustil armádu a nakonec se stal dokonce biskupem (přezdívalo se mu biskup chudých) a zakladatelem prvních francouzských klášterů a šiřitelem křesťanství. Nemyslete si ale, že ve 4. století, kdy tento světec žil, ke křesťanství někoho něžně přemlouval: jak už to tehdy bylo, z dnešního pohledu Martin žádný svatoušek nebyl a na pohany (na území tehdejší Francie to byli zejména Galové) uplatňoval násilné prostředky: zapaloval jejich chrámy, kácel posvátné stromy i celé lesy a tvrdě potíral kněží, kteří se opovážili dál sloužit pohanské obřady. Před přirozeným odporem obyvatelstva jej prý však chránily zázraky a biskup Martin z Tours se stal jedním prvních svatých-nemučedníků. Jeho plášť je dodnes významnou relikvií a je uchován v královském paláci v Paříži. Zobrazován bývá i s biskupskou holí a husou. Kde se vzala tradice hus nejspíš nikdo neví, prý se ale Martin schovával v husníku, jenže husy jej kejháním vyzradily a od té doby se pečou „za trest“.
Ve skutečnosti se to tak nejspíš prostě sešlo s koncem zemědělského roku a vybíjením ptáků na zimu. Už za Karla Velikého, tedy na přelomu 7. a 8. století, se v Německu na martinský svátek platily úroky a robotní poplatky, kterým se říkalo bílé vykrmené husy, v českých zemích je nejstarší spojení husy a svatého Martina dochováno v koledách z 15. století.

Novodobé nejsou ani lampiony: jen místo nich se dříve zapalovaly velké svatomartinské ohně. Svatý Martin je považován za patrona vinařů (odtud pramení tradice mladých, svatomartinských vín), ale i abstinentů, cestujících, žebráků, úrody a domácích zvířat.

Ano, uznávám, není to husa, ale vzhledem k velikosti husy a velikosti průměrné čtyřčlenné rodiny leckdo, nás nevyjímaje, i o svatém Martinu peče kachnu a ne husu. Recepty na přípravu se liší málokdy, pokud vás už omrzela klasika s kmínem a jablky nebo na pomerančích, zkuste tuhle skvělou verzi s medem a badyánem. Recept je to spíše asijského ražení, ale je skvělá i k zelí a knedlíkům, jen to chce udělat zelí méně výrazné a určitě červené a s červeným vínem.

Jakkoliv miluju vaření, tak jsou pro mě klasické kynuté houskové knedlíky nedostižná meta: jsem na ně prostě líná a i chuťově preferuji spíš třeba karlovarské. Skvělou alternativou jsou ale i tyhle knedlíky vařené v hrnku. Jsou hotové co by dup a tak dobré!

Ani makové rohlíčky se nepečou na sv. Martina náhodou, tradice je to prastará. Kromě máku se ještě někdy plnily ovocnými povidly, ořechy nebo třeba mrkví. Teorií o rohlíčcích je několik, nejspíš ale mají připomínat rohy býka: v předkřesťanských dobách byli býci touto dobou obětováni pohanským bohům a tradice pak nejspíš prostě přešla v oběť v podobě pečeného býka (resp. býčích rohů) na svatého Martina, patrona pastýřů.

Až budete chystat sváteční tabuli, byla by škoda ji hezky neprostřít, když vám dala tolik práce příprava v kuchyni! Na stole se bude vyjímat třeba takováto nebo podobná aranž pod poklopem ze skleněné misky, která připomíná sněžítka.

A pokud si na svátečně nazdobený stůl opravdu potrpíte, nezapomeňte na krásně naaranžované ubrousky. Jednoduchý návod na ubrousek s kapsou v 6 krocích najdete perfektně popsaný i nakreslený v tomto článku, třeba to bude bavit i vaše děti či vnoučata!


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.