ČOKOLÁDOVÝ SALÁM S OŘECHY

ZAJDĚTE SI LETOS PRO BETLÉMSKÉ SVĚTLO
3.11.2023
SVATOMARTINSKÝ VÍKEND JE ZA DVEŘMI
8.11.2023

Chystáte rádi dárky k snědku? Pak si do svých nápadů zařaďte recept na čokoládovou specialitu, která udělá stoprocentně radost.

Nepečené recepty si obvykle necháváme na poslední chvíli, protože veškeré produkty jsou určeny k rychlé spotřebě. Salámek vycpaný ořechy a pomerančovou kůrou k nim patří také, ale bude jen dobře, když si včas nakoupíte veškeré suroviny a naplánujete si čas strávený v kuchyni. 

Už to bývá kuchyně s vánoční atmosférou, s vyzdobenými okny, a nezřídka k chystání dárků vytáhnu zástěru a utěrky s vánočními motivy (máme nové tipy, mrkněte do galerie pod článkem a hlavně na e-shop). Recept na ořechový čokoládový salám má kořeny kdesi v Itálii a dodnes se podává celoročně ke kávě. Má chuť nugátu a obsahuje několik druhů ořechů včetně pistácií. Také u nás se v 70. letech stal hitem. Nejčastěji se připravoval s hojnou dávkou mletého kokosu, i moje maminka ho tak dělávala. Já jsem věrná čokoládě, po italsku, protože nakrájené řezy chutnají jako směska z výborné bonboniéry. A tou potěšíte vždycky :o)

Příprava: 40 minut + chlazení * Získáte: 2 šišky dlouhé 20 cm

  • 150 g sušenek - karamelové + cukrářské piškoty
  • 200 g ořechů - vlašské + lískové + mandle
  • hrst kandované pomerančové kůry + brusinek
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru, prosátého
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 150 g čokolády
  • 2 lžičky holandského kakaa
  • 3 lžičky rumu - nemusejí být
  • moučkový cukr na obalení

1. Sušenky nalámejte prsty, dlouhé cukrářské piškoty rozkrojte podélně a na kostičky, vytvořte sušenkovou směs.

2. Lískové oříšky a mandle nasekejte a nasucho opražte, nasekejte vlašské ořechy a vše dejte na talíř.

3. Kandovanou pomerančovou kůru a brusinky zakápněte rumem a občas promíchejte.

4. Máslo dejte do misky a vložte ji do kastrůlku s vodou, přidejte oba cukry a zahřívejte. Jakmile se máslo rozpustí přidejte vejce a špetku soli. Bez přestání šlehejte metličkou a směs zahřívejte, aby došlo k pasterizaci vejce při teplotě min 65 °C.  Při této teplotě po 5 min přidejte nalámanou čokoládu a kakao. Stále šlehejte, až vznikne hladká hustá hmota připomínající pudink. Misku odstavte a nechte trochu zchladnout.

5. Do chladnoucí husté hmoty vmíchejte sušenky a piškoty, ořechy a ovoce i s rumem. Hmotu dejte asi na 20 minut do lednice.

6. Připravte si 2 ks potravinové fólie, hmotu rozdělte na 2 části a podélně ji navršte na každý kus. Lžící vytvořte 2 válce a utažením fólie je zakulaťte. Konce zajistěte uzlíky a salámy uložte do chladničky do druhého dne.

7. Po rozbalení je dokončete moučkovým cukrem a dozdobte podle své fantazie.

Salám spolyká spoustu dobrého. Všechny ingredience, které vytvoří barevnou mozaiku, vmícháte až nakonec. Nejprve našlehejte základní hmotu z másla, cukru a jednoho vejce. Miska se v tomto případě může dotýkat hladiny vody v kastrůlku. Vejce je nutné pasterizovat, a i při vyšší teplotě se vám nesrazí, protože zůstane našlehané v máslové pěně. Teprve pak přidejte čokoládu a kakao. Vzniklá hustá a krémová hmota vytvoří pojidlo všech suchých přísad.

Z hotové hmoty vyrobíte dva kusy salámů. Do rána dostatečně ztuhnou v lednici a pak je obalte v cukru i dozdobte. Po odstranění fólie cukr do povrchu jen trochu rozetřu, není třeba, dávat ho víc. Aby se se salámem později lépe manipulovalo, je vhodné ho komplet nebo částečně zabalit do pečicího papíru a převázat řeznickým či dárkovým provázkem. Připojte jmenovku nebo něco vtipného a dárek je hotov.

SLADKÝ DÁREK   Nebojte se, že salám se pod stromečkem, případně při přesunu na návštěvu, rozehřeje. V lednici dobře ztuhne, a tak ho ještě i na místě musíte nechat trochu povolit, aby šel dobře nakrájet. Salám můžete nechat v papírové krabici a přidat do ní také hrnky s vánočními motivy. Váš dárek bude naprosto dokonalý!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.