ELEGANTNÍ UBROUSKY K ZIMNÍMU STOLOVÁNÍ

KRÁSY LADOVSKÉ ZIMY (NEJEN) DO VAŠÍ LOŽNICE
9.11.2022
PORCOVÁNÍ KUŘETE? DOPŘEJTE SI DOBRÉ MASO A PŘITOM UŠETŘETE
11.11.2022

Přijmete-li pozvání k slavnostně prostřenému stolu, určitě na něm nechybí ubrousky. Také vy si osvojte jednoduché skládání, které se vám bude o svátcích hodit.

Pěkně prostřený stůl každému řekne - prosím, posaďte se! Je moc milé, když pro vás někdo připraví vkusnou a jednoduchou výzdobu. Ne vždy je nutné, aby byla okázalá a plná drahocenných rekvizit. Stačí jen, že je vychází z daného ročního období a tím vás vtáhne do správné atmosféry.

Blíží se zima a mnozí si přejeme, aby už v pátek přijel Martin na bílém koni. Děti se těší nejvíc. A hned pak už je čas vytáhnout romantické svícínky, třeba jen běhoun plný vloček a o víkendu hezky prostřít. Zatím jen lehounce, se závanem paní Zimy - v ladovsky noční modré a bílé, připomínající sníh. Do Vánoc je ještě čas...

BĚHOUN S PLASTICKOU VÝŠIVKOU VYTVOŘÍ VÝJIMEČNÝ PROSTOR

Mezi velkým výběrem středových dekoračních ubrusů a praktických běhounů naleznete řadu vánočních a zimních obrázkových motivů, které zútulní vaše stolování. Nezřídka se na nich objevuje červená a zelená, oblíbená symbolika našich Vánoc. Barvy představují jehličí vánočních stromků a červeň panenských jablíček, která často zdobila staročeské stromečky i prostřený stůl. Stále se k nim vracíme.

K nejslavnostnější klasice patří elegantní bílá a drobné detaily stříbrných odstínů, na nichž vynikne krása skla, příborů i dalších doplňků v plném lesku. 

Snaha vyzdvihnout stůl výjimečnějším způsobem než kdykoliv v roce přináší syté jednobarevné textilie v červené a modré. Kontrast bílé, ale i zlaté na výšivkách i lemování, z nich tvoří slavnostní kousky. Pro zimní prostírání jsem si vybrala působivou kombinaci noční modré a zářivě bílé. S bílými ubrousky působí stůl velmi slavnostně, i když zatím bude provázet jen listopadový víkend se svatomartinským veselím. Trénink ubrouskování se ale hodí už teď. 

BĚHOUN SNĚHOVÉ VLOČKY, s plastickou strojovou výšivkou, ve velikosti 40 × 110 cm 


 

ELEGANTNÍ UBROUSKY K ZIMNÍMU STOLOVÁNÍ

UBROUSEK S KAPSOU V 6 KROCÍCH

JAK SLOŽIT UBROUSEK S KAPSOU

Látkový ubrousek rozložte a pečlivě vyžehlete. Pak ho před sebe položte nakoso na podložku, rubem nahoru. Připravte si horkou žehličku, hrany bude třeba sežehlovat:

1. Spodní cíp přehněte směrem vzhůru, vznikne trojúhelník.

2. Pravý cíp přehněte vzhůru tak, aby vpravo vznikl pravý úhel.

3. Stejně přehněte levý cíp. Vznikne čtverec postavený nakoso.

4. Nyní ubrousek otočte rubem nahoru, proti vám leží nesložená strana. Teď budete spodní cíp překládat směrem vzhůru, ale tak, aby spodní vodorovná hrana vytvořila sklad jako na harmonice. Harmoniku pečlivě sežehlete.

5. Výsledkem je špice ubrousku, která je o něco nižší než horní cíp. 

6. Nyní pravý cíp ohněte dozadu a stejně tak i levý. Pokud je ubrousek neposedný, pak ho budete muset vzadu sepnout. Při sežehlení to však není nutné. Vytvořenou kapsičku ve špici libovolně dozdobte.

DO KAPSIČKY VLOŽTE DROBNÝ DAREK NEBO JMENOVKU

Ubrousek můžete dozdobit každému hostu jiným způsobem. Hodí se nejrůznější přírodniny, krásné vánoční ozdoby bez třpytek, domácí perníčky, dětem přidejte malou zabalenou čokoládku. Jistě si s nápadem pohrajete podle svého.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.