PORCOVÁNÍ KUŘETE? DOPŘEJTE SI DOBRÉ MASO A PŘITOM UŠETŘETE

ELEGANTNÍ UBROUSKY K ZIMNÍMU STOLOVÁNÍ
10.11.2022
LISTOPADOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – ADVENTNÍ VĚNEC SNADNO A RYCHLE
14.11.2022

S oblibou říkávám, že porcované kuře kupuje jen ten, kdo neví, co s penězi, nebo nemá vůbec mrazák.

Vařit z celých kuřat pro třeba 4člennou rodinu je samozřejmě větší výzva než pro dva – tam je to mnohem jednodušší. Až ale bude celé kuře někde za dobrou cenu, kupte aspoň dvě a rozporcované balíčky si nachystejte do mrazáku.

Při cenách za kuřecí prsa se člověku občas protočí panenky. A není tomu tak jen dnes, já jsem tenhle pocit měla odjakživa a je to jeden z důvodů, proč kuřecí prsa takřka nekupuju. U rozporcované drůbeže vždycky zaplatíte mnohem víc, než u té vcelku: v ceně jsou náklady na porcování i zbytky, které nutně vznikají (a které následně najdete jako kuřecí separát v nekvalitních uzeninách atp.)

Jak tedy s celým kuřetem správně zacházet? Informace, jak kuře skladovat a jak se syrovým masem obecně zacházet, najdete přehledně v článku 4 tipy na drůbeží speciality. Pojďme se ale podívat na to, jak kuře porcovat.

Někomu to jde lépe s nůžkami na drůbež, osobně ale na kuře preferuji ostrý nůž, a to na syrové i už upečené. První rozříznu hrudník uprostřed. podél prsního svalu odříznu horní čtvrtku od spodní a nakonec oddělím obě strany páteře od sebe – hotovo, čtyři čtvrtky jsou na světě.

Páteř můžete odříznout z obou čtvrtek a máte připravený hřbet na polévku, přidat k němu můžete i špičky křídel, pokud je kuře má, případně i paličku ze stehna nebo celá kuřecí křídla, záleží kolik polévky budete dělat. Já jako vlajkovou loď kuřecích polévek na našem blogu uvádím tenhle skvělý vývar se sýrovými knedlíčky, i kuřecí polévka ale může být dokonale sytá – totiž zahuštěná. Já miluju udělat světlou jíšku, podlít ji vývarem, až vnikne základní polévka, v té uvařit kousky brambor a mrkve a nakonec přidat i obrané maso a hrášek.

 

Podobně snadno oddělíte paličku od spodní čtvrtky: paličky samotné můžete střádat do krabičky v mrazáku, až jich na pečení bude dost pro celou rodinu, případně je přidat pro sílu do vývaru, navíc z nich do polévky přibude opravdu hodně masa. To případně můžete po vyvaření v polévce použít třeba do rychlých těstovin se zelím nebo pomazánky. Až budete mí paliček dost, můžete si upéct třeba skotské kuře, které vidíte na fotce, na jednu porci počítejte zhruba 2 paličky. Použít na něj můžete i oddělenou horní část stehna a paličku.

Horní stehna patří mezi moje nejoblíbenější kousky z kuřete, jde z nich udělat úplně všechno :-). Vyzkoušet můžete i jídlo z fotky, kuře na paprice, tam je ale otázka, jak moc máte strávníky ochotné zbavovat maso kostí, když je celé od omáčky, výborné je i kuře s olivami. Pokud stehna vykostíte a zbavíte kůže (oboje patří do kolonky „na polévku“), uděláte z nich skvělé směsi se zeleninou i perfektní řízky. Stehenní maso je mnohem tučnější než prsní, což znamená, že je měkčí, křehčí a šťavnatější.

Navzdory tomu, že leckdo kupuje právě jen prsa, já je při svém vaření používám opravdu minimálně. I když peču kuře třeba na másle nebo ho obléknu do slaniny, horní čtvrtky doma nikdo nechce, všichni raději stehna. Kuřecí prsa proto dělávám používám jako supreme (s kostí a kůží), případně je od kosti oddělím, tu přidám do polévky a použiju je nakrájená na kousky do různých omáček, ve kterých by se nevykostěné kousky jedly špatně jako třeba kuře na kari z fotky. 

K čemu se prsa jednoznačně hodí, jsou různé roládky jako třeba tyhle s cuketou a sušenými rajčaty. Pokud vám kousek zbude, doplňte jimi špízy s lilkem a zeleninou, kousky využijete i na smetanovou pizzu nebo do mletého masa. Do toho ale opravdu jen zbytky: na mleté maso je drahých prsou škoda a navíc by bylo suché a nevýrazné.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *