SMETANOVÉ KUŘE NA PAPRICE Z TROUBY

HORKÉ RADY Z KUCHYNĚ I – PEČENÍ
26.1.2022
LEDNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – KVĚTINÁČ S DEKOREM
31.1.2022

Uvařte si skvělé jídlo, které patří ke studeným zimním dnům a k pravé babičkovské kuchyni. Právě babičky ho uměly nejlépe.

Kuře na paprice náleží k sytým jídlům, které halí příkrov hutné sametové omáčky. V oblíbenosti nijak nepokulhává za trojlístkem svíčkové, houbové a křenové omáčky. Všechny dohromady je spojuje jedna ingredience, a to je čtvrtlitřík sladké smetany ke šlehání. To už je dost kalorií pohromadě, ale bude ještě hůř - do této paprikové omáčky přibude ještě smetana zakysaná. Výhodou je, že omáčka je výborná jak k bramborám, tak i k těstovinám, takže se lze vystříhat tradičních knedlíků, a konec konců si můžete dát jen pár lžic, pakliže se udržíte.

Kuře připravuji v troubě, takže uspořím dost času a vřele vám to doporučuji. Tentokrát jsem testovala praktické jídlonosiče - víc se mi líbí pojmenování kastrůlky, s nimiž lze odkráčet do práce, přinést v nich jídlo ze školní jídelny, nebo ještě lépe, o porce se rozdělit s rodiči, dospělými dětmi i hladovými kamarády. Vybrala jsem si červené plastové dvojkastrůlky, které zaberou minimum místa. Mají sklápěcí ucha a ačkoliv misky vypadají malé, vejde se do nich pohodlně běžná porce hlavního jídla. V naší nabídce naleznete výrobky z plastu i z nerezu, případně kombinaci kastrůlků vkládajících se do termoobalu, který výrazně prodlouží dobu, kdy jídlo zůstane teplé. Pro velké stravování si pořiďte jídlonosič se třemi či dokonce čtyřmi patry

Příprava: 40 minut + hodina v troubě * Získáte: 5 porcí

Kuře do trouby

  • 1 cibule, středně velká
  • 2 lžíce másla
  • 50 g libové slaniny, nasekané na kousky
  • 6 malých stehýnek / 1 menší kuře naporcované na 6 kousků
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • sladká paprika, mletá
  • 5 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 4 bobkové listy
  • 3 snítky čerstvého tymiánu / 1 lžička sušeného
  • 500 ml zeleninového vývaru

Dokončení omáčky

  • 2 plné lžíce rýžové mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání, 30%
  • 180 - 200 ml zakysané smetany, 18%

1. Cibuli nakrájejte najemno a v širokém kastrolu orestujte na másle po dobu 5 minut. Přidejte nasekanou slaninu, krátce osmahněte.

2. Naporcované kuře osolte a opepřete. Papriku si nasypte na talířek a prsty důkladně vetřete do masa. Maso vložte do základu a opečte ze všech stran. Troubu rozpalte na 200 °C.

3. Kastrol odstavte, přidejte nové koření, pepř, bobkový list a nasekané 2 snítky tymiánu. Maso podlijte asi polovinou vývaru, přikryjte poklicí a dejte dusit do trouby. Na spodním roštu pečte po dobu 60 minut.

4. Poté maso otočte, podlijte výpekem a krátce opečte bez pokličky. Kastrol vyndejte, maso vyndejte na talíř a nechte zchladnout. Pak ho zbavte kůže a odstraňte koření. Odložte ho do vypnuté trouby, aby zůstalo teplé.

5. V šálku sladké smetany rozmíchejte rýžovou mouku. Ve zchladlém výpeku rozmíchejte zbytek sladké smetany i zakysanou smetanu. Směs zahřejte, vlijte do ní rozmíchanou mouku a metličkou prošlehejte. Přidejte 1 lžíci sladké papriky (dle chuti),  snítku tymiánu vcelku a do houstnoucí omáčky dolijte libovolné množství vývaru, aby měla požadovanou konzistenci. Ochutnejte, omáčku dosolte a opepřete, a prošlehejte ponorným mixérem. Hotová omáčka by měla vytvořit hladký krém. Přiveďte ji k varu, plamen stáhněte a vložte do ní porce masa. Vše krátce prohřejte a podávejte.

Příloha - široké italské nudle nebo jemné knedlíky.

Systém dušení masa v troubě mi vyhovuje. Maso se krásně rozpadá a je provoněné kořením. Když právě nemám čerstvý tymián, používám sušený. V okamžiku, kdy slijete část výpeku, maso musí trochu zchladnout, abyste z něj mohli odstranit kůži. Hodinku, kdy je maso v troubě, máte k dobru a můžete ji věnovat třeba přípravě polévky. Pak už jde vše rychle, omáčka nedá žádnou práci.

Našlehaná omáčka je krásně hladká a krémová. Za to budiž chvála ponorným tyčovým mixérům. Je to vynález, který nedám z ruky. Odpadá zbytečné mazání nádobí i manipulace s horkými tekutinami. Do mini kastrůlků se vešla slušná porce omáčky i přílohy.

STROJEK NA NUDLE

18973_3_e_z1

SKLENĚNÁ SADA TALÍŘŮ EBRO

05402404_eshop_z1

Mechanické strojky na výrobu domácích těstovin se začínají hojně objevovat i v českých domácnostech. Tento strojek na nudle připravené těsto rozválí v 6 možných tloušťkách plátu s maximální šířkou 15 cm. Následně plát rozkrájí do 2 proporcí - buď na 2 mm špagety nebo na 6,5 mm široké nudle. 

Prostřít si můžete na elegantních skleněných talířích, které dobře drží teplo, jsou odolné proti poškrábání i rozbití, a budou vám dlouho sloužit. K sadě pro 6 osob patří i velká salátová mísa.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.