HORKÉ RADY Z KUCHYNĚ I – PEČENÍ

DIY – 5 NÁPADŮ PRO ZASNĚŽENÉ TVOŘENÍ
25.1.2022
SMETANOVÉ KUŘE NA PAPRICE Z TROUBY
27.1.2022

Základem všeho, co má v kuchyni fungovat, je znalost technologií a neměnných postupů. Jakmile si je osvojíte, postavíte na nich veškerý svůj um.

Existuje bezpočet rad, jak správně vařit a péct. Část jich nasbíráte (někdy i trpkými) zkušenostmi, mnoho jich přečtete a spolehlivě zapomenete, a ty nejcennější vám někdo blízký sdělí. Tyhle rady jsou vyzkoušené, stoprocentně fungující a předané s veškerou upřímností. Potřebuje je i ten, kdo se v kuchyni moc zdržovat nechce. Vlastně o to víc, aby na plotně vše fungovalo a dalo se běžet za jinými záležitostmi. 

Aby vám dobře míněné rady k něčemu byly, musíte je uvést do praxe. Jen tak si je zapamatujete a převezmete je s tím, že už víte... Totiž teprve teď začne být kuchyně zábavou.

1813701_112980_3_eshop_z4

OPRAŽENÝ KOKOS A OŘÍŠKY

zvládnou pánve, které nepřipalují

KOKOS, MÁK A SKOŘÁPKOVÉ PLODY ZÍSKAJÍ INTENZIVNĚJŠÍ CHUŤ, když je krátce opražíte na suché pánvi. Pokud budete mandle, ořechy a oříšky následně mlít, pak je nechte zcela vychladnout.

  • Lískové oříšky pro pečení i zdobení pečiva je občas třeba zbavit slupky. Nasypejte je do pánve se silným a nepřilnavým povrchem, a nasucho je opražte. Horké oříšky vysypejte do čisté utěrky a promněte.
  • Mandle zbavíte slupek tak, že celou dávku nasypete do misky s širším dnem a zalijete vařící vodou. Slupky nabobtnají a v okamžiku, kdy je voda vlažná, mandle prsty vytlačíte ven. Jde to snadno. 
  • Mletý kokos opečte na suché pánvi jen do rozvonění. Pokud vím nevadí, že výrazněji zezlátne, pak pražení o chvilku prodlužte, ale bez přestání míchejte. Většinou postačí vypnout rozžhavenou pánev a míchat mimo plamen.

COOKCELL, NEREZOVÉ PÁNVE S NEPŘILNAVÝM POVRCHEM s průměrem 24, 26 a 28 cm

19043_1_e_z1

KVALITNÍ SNÍH

připraví kamarád ruční mixér

DOBŘE UŠLEHANÝ SNÍH POZNÁTE PODLE TOHO, že mísu lze převrátit dnem vzhůru a sníh zůstane na místě.

  • Sníh do třených i piškotových těst je dostatečně našlehaný, když dokonale zpevní. Než zpracujete ostatní ingredience, mísu odložte do chladu.
  • Do chladu odložte mísu a šlehací metlu i před zpracováním bílků. Přitom náčiní musí být dokonale zbaveno mastnoty, jinak se vám sníh nepovede.
  • Sníh rychleji našleháte, když k syrovým bílkům přidáte špetku soli.
  • Bílky šlehejte bez pauzy až do potřebné hustoty. Pokud práci přerušíte a bílky zvodnatí, už se vám je nepodaří ušlehat.
  • Potřebujete-li do sněhu zašlehat cukr pro zhotovení bezé, pusinek apod., pak šlehejte na střední otáčky a teprve v okamžiku, kdy sníh tvoří měkké špičky, přidejte po částech cukr. Sníh došlehejte na vysoké otáčky, až bude dokonale lesklý a tuhý.

RUČNÍ ŠLEHAČ S OTOČNOU MÍSOU, se šlehacími a hnětacími háky

18441_153678_4_eshop_z3

SPOTŘEBUJTE STARŠÍ PEČIVO

a vytvořte si cukrářskou strouhanku

POKUD SE PŘI PEČENÍ NÁHODOU NĚCO NEPOVEDLO NEBO VÁM ZBÝVAJÍ KOUSKY SLADKÉHO PEČIVA, nechte ho dokonale uschnout a vyrobte si sladkou strouhanku.

  • Kousky loupáků, vánočky nebo bábovky rozmixujte v robotu, stejně jako strouhanku na obalování masa. Drobečky uložte v pevně uzavřené dóze do chladu.
  • Využijte je při vysypávání vymazaných forem na pečení, k zahuštění měkkých náplní (ovocných, makových, čokoládových) do rolád nebo do plněných knedlíků. Také s nimi můžete zpevnit základ štrúdlů a koláčů z křehkého máslového těsta.

PLECHOVÉ DÓZY BLACK s bambusovými víčky a těsněním

14464_z1

KYNUTÁ TĚSTA POTŘEBUJÍ SOUKROMÍ

nejlépe je jim pod pokličkou

POKUD SE BOJÍTE PRÁCE S ČERSTVÝM DROŽDÍM, začněte se sušeným. Těsto se zaručeně podaří.

  • Balíček sušeného droždí se postará o zdar těsta z 0,5 kg mouky. Čerstvé droždí použijte podle receptu.
  • Před přípravou těsta nechte všechny ingredience v pokojové teplotě. Pozor na vejce, dlouho drží chlad.
  • Předtím, než zpracované těsto vložíte do mísy kynout, nahřejte ji u zdroje tepla. Nahřejte i  na kostičku složenou utěrku, na níž mísu postavíte. Těsto bude mít dobrý start.
  • Mísu vymažte olejem, vložte těsto dovnitř a jeho povrch poprašte moukou. Ideální je, máte-li mísu s víkem. Dobře ji uzavřete a nechte ji na místě, kde nehrozí větrání. Víko zkrátí dobu kynutí i na polovinu.

ŠLEHACÍ MÍSA S VÍKEM s uzavíratelným otvorem pro metly

19419_e_z1

KUCHYNĚ MILUJE VEJCE

je třeba dobře je uskladnit

CHOROBOPLODNÉ ZÁRODKY SE NACHÁZEJÍ NA POVRCHU SKOŘÁPEK, vejce tedy nenechávejte volně v lednici.

  • Zakoupená vejce uložte do lednice do boxu s víkem. Při každé manipulaci s vejci si ihned umyjte ruce mýdlem.
  • Pozor také na odkládání skořápek při vaření a pečení. Nechte si poblíž třeba talířek, který následně poputuje do myčky.
  • Pokud vám zbydou syrové bílky, uložte je do lednice v uzavíratelné krabičce a spotřebujte do 5 dnů. Pokud je nebudete potřebovat, bílky zamrazte. 
  • Pokud vám zbydou žloutky, vložte je do malé skleničky, zalijte olejem, uzavřete a uložte v mrazáku. Po rozmrazení žloutky vyndejte a zpracujte jak potřebujete.

ÚLOŽNÝ BOX NA 30 ks VAJEC

2 Comments

  1. Mikulášková napsal:

    Dobrý den,
    maá na Vás dotaz. Pečení olejové bábovky: peču na 150, pěkně vyskočí po pul hodině , ale po cca hodině pečení spadne ještě v troubě. Čím to je?? Děkuji

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Mikulášková,
    důvodů může být mnoho – lité těsto na bábovku musí jít po zpracování rychle do vyhřáté trouby, zvláště, pokud používáte jedlou sodu místo prášku do pečiva, jinak by se zbavilo bublinek vzduchu. Pokud používáte prášek do pečiva, pozor na jeho množství. Jakmile ho dáte příliš mnoho, může se stát, co popisujete – těsto se rychle zvedne a spadne ještě v troubě před ukončením pečení, nebo po vyndání. Pečení probíhá déle, 45 – 50 minut podle výšky bábovky, asi při teplotě 170 °C.
    Lehká piškotová těsta s příměsí oleje jsou nadýchanější a vzduch se dostává rychleji dovnitř. Pečte při teplotě 180 °C. Při pečení troubu neotvírejte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.