LISTOPADOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – ADVENTNÍ VĚNEC SNADNO A RYCHLE

PORCOVÁNÍ KUŘETE? DOPŘEJTE SI DOBRÉ MASO A PŘITOM UŠETŘETE
11.11.2022
VÁNOČNÍ DEKORACE 2022: DO POKOJE, PRO DĚTI, NA STŮL I DO OKEN
15.11.2022

Aby vám adventní věnec vydržel po celé čtyři týdny krásný, zkuste letos zkombinovat umělé jehličí s přírodninami a korunujte ho sladkými jablíčky.

Před námi je dlouhý adventní čas, na který se těší ti, pro které jsou vánoční svátky kouzelné. To znamená bez perného gruntu jen s lehkým smýčením, s troškou pečení, z něhož až tak neztloustnete, s procházkami s horkým svařákem v rukou, a setkáváním s přáteli, jimž chcete popřát a obejmout je. 

Vím, realita bývá docela jiná, ale aby vás doma přivítal hezky prostřený stůl, už brzy si přichystáme adventní věnec, který nás sice bude tím časem nemilosrdně posouvat kupředu, ale u něhož si posedíme přinejmenším při rodinné večeři. Ten letošní může vzniknout kombinací umělého jehličí a přírodních dekorací, které vždy upoutají. Ne každý z nás má blízko do lesa, anebo si s vytvořením korpusu ví rady. Pro vás jsou tu korpusy věnečků a věnců (ten náš decoDomácký má průměr 50 cm), které neoschnou a lehce vytvoří stabilní základ všem vašim nápadům. Jen na svíčky dejte pozor. Každoročně zdvíhám prst a upozorňuji na to, že opatrnosti je třeba učinit zadost. Svíčky nejraději umísťuji do malých skleněných kalíšků rozmístěných uvnitř nebo vně věnce,  které je izolují od dekorací. Jen pro focení jsem je nechala vyznít, aby bylo hezky vidět symbolické číslování.

Tak si letos trošku zjednodušte své plány, aby vám z představ o adventním klidu a pohodě nezbyly jen drobečky. Udělám to taky tak. A tady jsou data, s nimiž můžete plánovat a  postupně rozsvěcet svíčky:

...UŽ ZA TÝDEN

1. adventní neděle - ŽELEZNÁ - 27. listopadu

2. adventní neděle - BRONZOVÁ  - 4. prosince

3. adventní neděle - STŘÍBRNÁ -  11. prosince

4. adventní neděle - ZLATÁ - 18. prosince

ŠTĚDRÝ DEN -  sobota 24. prosince

CO VŠECHNO BUDETE POTŘEBOVAT NA VÝROBU VĚNCE S PŘÍRODNINAMI

Nejprve si rozvažte jak svůj adventní věnec dozdobíte. Může být plný kouliček a skleněných dekorací, lze ho rozsvítit propletením ledkového řetězu, možností je spousta. Dala jsem přednost klasice v červené a zelené - a přírodninám. Celkem si připravte:

Věnec

  • umělý jehličnatý věnec o průměru 50 cm
  • křížaly z jablek - návod naleznete ZDE
  • větvičky dřišťálu nebo skalníku s červenými bobulkami
  • větvičky zimostrázu
  • kousky tújí
  • libovolné dekorace z kůry, šištičky apod.
  • ořechy
  • vázací drátek
  • zahradnické nůžky
  • pistoli s tavným lepidlem
  • kalíšky na svíčky
  • 4 adventní svíčky

Na dekor jablíček

  • červená jablka
  • úzké stužky
  • moučkový cukr a sítko
  • papír, tužku, kancelářské nůžky

1. Nejprve ze všeho si vyrobte křížaly z jablek. Celkový dekor věnce vychází především z krásy jablíček. Zatímco křížaly zamícháte mezi dekorace, čerstvá jablka odekorovaná cukrem bude možné z věnce neustále umlsávat a doplňovat. Jak na křížaly - to se dozvíte v návodu výše. Budete pro ně potřebovat trochu času, ale mezitím si nachystáte vše potřebné. Křížal připravte hned větší zásobu, protože o Vánocích budou vítaným pamlskem vašich dětí.

2. Věnec podložte dezertním talířem, abyste na něj později mohli navršit jablka. Věnec je vysoký, takže se dostanou trochu výš nad úroveň jehličí.

3. Nyní rozmístěte svíčky a pevně je ukotvěte. Větvičky umělého věnce můžete libovolně přeskupovat, takže si pro svíčky vytvoříte místo. Stojánky na ně velice dobře upevněte horkým lepidlem, aby se svíčky později nepohnuly. Také je přilepte voskem. Vhodnější je umístit svíčky do skleněných kalíšků (a opět je přilepit), aby plamínky byly mimo dosah dekorací. Buďte uvážliví a opatrní!

4. Jakmile máte pevná místa pro svíčky, začněte s dekorováním. Nejprve doaranžujte celek zelenými větvičkami, pak větvičkami dřišťálu a následují křížaly, oříšky a libovolné dekorace. Vše pečlivě upevněte horkým lepidlem, šišky vpleťte pomocí drátku. Vše by mělo působit lehce, jakoby volně naaranžované po povrchu.

JAK ODEKOROVAT VÁNOČNÍ JABLÍČKA

Pro chvíle nejslavnostnější si jablka dozdobte cukrovým dekorem:

1. Jablka omyjte a vyleštěte.

2. Z obyčejného papíru si vystřihněte požadovanou velikost a tvar hvězdičky či jiného symbolu. Získala jsem je tak, že jsem si několik návrhů vytiskla na tiskárně a vybrala potřebnou velikost.

3. Hvězdičku položte na jablko, do sítka dejte lžíci moučkového cukru a místo posypte. Nad hvězdou sypte hustě, do stran do ztracena. Na každém jablku vytvořte jeden otisk a naaranžujte je tak, aby kolem dokola všechny hvězdičky vynikly. 

4. Mají-li jablka delší stopku, dozdobte ji úzkou mašličkou.

Kolekci dóz s praktickým využitím ve vaší kuchyni naleznete na našem e-shopu pod označením BLACK. Kolekce je zhotovena z matového plechu a dokončená bambusovými, dobře přiléhajícími víčky. Od cukru, přes strouhanku až po chlebník, budou u vás věrně sloužit nejen o Vánocích. Víte-li o někom, komu uděláte radost i praktickým dárkem pod stromečkem, je možné vybrat si z několika typů. 

Pracovala jsem s KULATOU PLECHOVOU DÓZOU CUKR, na 1 kg

ČESKÁ JABLÍČKA JSOU SYMBOLEM VÁNOC

Naleštěná rudá jablíčka byla v minulosti prvními ozdobami vánočních stromečků. Zvláště drobná odrůda, tzv. Panenské české, patřila k těm nejoblíbenějším. Sladká jablka byla zase součástí mikulášských nadílek, tvořila základ zvykoslovných předmětů - například postaviček čertíků doplněných sušenými švestkami apod.

Asi nejznámějším zvykem je dělení jablka napůl, kdy jádřinec ve tvaru hvězdy věštil budoucnost. Pravidelná hvězdička znamenala pevné zdraví, opak věštil neštěstí. Svobodné dívky pečlivě loupaly co nejdelší slupku a házely ji za hlavu, aby pak na zemi vytvořila první písmenko jména budoucího ženicha. 

Aby jablíčka nechyběla ani na vašem stole, umístěte jich pár dovnitř adventního věnce (pakliže toto místo nevyužijete pro svíčky). Ještě lákavěji budou vypadat s cukrovým dekorem.

Nezapomeňte si koncem roku udělat čas jenom pro sebe. Splňte si své představy a jakmile to jde, odpočiňte si. Posezení u adventního věnce vytvoří celé rodině krásnou atmosféru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.