KUŘE S OLIVAMI + MULTIFUNKČNÍ HRNEC I

LŽIČKOVÉ KOBLÍŽKY S PRACHARANDOU
21.3.2019
6x Z KOŠÍKU VELIKONOČNÍHO ZAJÍČKA
26.3.2019

Pokud jste se právě rozhodli pro zkvalitnění svého spánku, a s jarní reorganizací svého domova pořizujete nové matrace, pak vás v případě nákupu matrace VISCOFOAM DUO čeká překvapení v podobě multifunkčního hrnce Be Pro Chef PREMIER.

Nás samotné zajímalo, co hrnec umí, a zda budete s atraktivním spojením kuchyně + ložnice spokojeni. Vzhledem k tomu, že láska prochází žaludkem, je to spojení zcela logické.

Hrnec, který získáte s výběrem matrace zcela zdarma, má celou řadu funkcí, které si zvolíte pomocí tlačítek na předním panelu. V tomto úsporném přístroji připravíte celou řadu nejrůznějších pokrmů. Můžete v něm vařit, péct, dusit, smažit i zapékat. Hrnec disponuje i programem pomalého vaření, odloženým startem a časovačem. Výborně zvládne polévky, těstoviny, rýži, dezerty, omáčky a další tradiční pokrmy. Vnitřní nádoba má objem 5 litrů, takže uspokojíte opravdu početnou rodinu, ale jak jsem zjistila při testování, bez problémů v něm uvaříte i pro dva. Vnitřní nádoba, v které se pokrm připravuje, má nepřilnavý povrch a je vyjímatelná pro snadné čištění. V podstatě jsem ji vždy jen vypláchla vodou s jemným saponátem za pomoci hladké houbičky. K hrnci patří odměrka - např. na přesné poměry při vaření rýže, a pak jsem také využila i drátěnou mřížku pro vaření v páře.

Ovládání funkcí je jednoduché. Důležitější je správný výběr receptů. Co se dušení týče, nejlépe se zorientujete mezi recepty „z jednoho hrnce”. V tom je v podstatě největší kouzlo vaření v multifunkčním hrnci. Svěříte mu veškeré ingredience a už se jen těšíte na hotový oběd. S ohledem na jednotlivé suroviny, je však možné přidávat je do hrnce postupně. První variantu - tedy vše naráz, vám předkládám dnes, a práci s křehkou zeleninou zde naleznete zase za týden.

 

003vyrez

KUŘE S RAJČATY, HOUBAMI A OLIVAMI

Příprava: 30 minut + 1 hodina dušení * Získáte: 8 porcí

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 8 ks kuřecích horních stehen, zbavených kůže
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 200 g konzervovaných sekaných rajčat
  • 3 velké stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 1 červená chilli paprička
  • 250 g bílých žampionů, nakrájených nahrubo
  • 8 kuliček pepře
  • hrst zelených oliv
  • 400 ml masového vývaru
  • velká hrst nasekané petrželky

1. Na dno nádoby hrnce dejte 2 lžíce oleje, přidejte osolené a opepřené kousky kuřete zbavené kůže a pomocí stěrky je v oleji obalte.

2. Přidejte nasekaná rajčata, plátky česneku a nakrájenou chilli papričku zbavenou semínek. Nahoru navršte nahrubo nakrájené žampiony. Lehce je osolte a přidejte 8 kuliček pepře a hrst oliv.

3. Vše zalijte 400 ml silného vývaru. Nic nemíchejte a hrnec uzavřete. Zvolte program DUSIT= GUISO, čas nařiďte na 60 minut (až 80 minut, záleží na velikosti kousků masa) a teplotu na stupeň 2 (prostřední) = na displeji se objeví hodnota 2060. Vše hotovo, za 1 hodinu hrnec pískne a přepne se do režimu UDRŽOVÁNÍ TEPLOTY = CALIENTE, což při přímém vaření nepotřebujete, takže hrnec vypněte. Počkejte, až zmizí pára, která by vás mohla zranit, a hrnec otevřete. Naleznete stejný výsledek, jako na fotografii.

POZN.: Doporučuji mírně zredukovat omáčku, je-li třeba, dochuťte pepřem a solí.

Jednotlivé porce podávejte s italskými těstovinami hojně zasypané nasekanou petrželkou.

hrnec1

Čerstvé ingredience, olivy, žampiony, bylinky a konzervovaná rajčata, to vše v jednom hrnci s celkovým, asi dvouhodinovým vařením, ovšem bez vaší soustavné asistence. Hrnec postavte na rovnou podložku - nejlépe do prostoru, aby mohla volně unikat pára. Hrnec nemá tlakovou funkci, ale ve víku je parní ventil (vlevo nahoře), kterým pára podle potřeby odchází. Veškeré suroviny navršte do hrnce podle receptu a počkejte si na výsledek...

hrnec2

... jímž je dokonale měkké maso a přímá chuť rajčat a oliv. Pokud jste mezitím stihli procházku a nevrátili se přesně na čas, nevadí. Hrnec se po ukončení nastavené činnosti přepne do režimu ohřívání, a jídlo na vás beze změny počká.

jak na multifunkční hrnec

Dobře si přečtěte Uživatelský manuál, který je součástí balení. Zde je pouze pár důležitých upozornění:

  • Před prvním vařením naplňte nádobu hrnce ½ l vody s octem nebo citronem, aby se robot vyčistil a připravil k práci. Zvolte k tomu program STERILIZACE = ESTERILIZACION. V tuto chvíli hrnec hodně páří, ponechejte ho v prostoru.
  • Pokud robot vaří, nevypínejte přístroj ani ho nevytahujte ze sítě. Protože jsem si nevěděla rady s dobou vaření (a hlavně mi chyběla kontrola, co se děje uvnitř :o), zvolila jsem přibližnou hodnotu, obsah zkontrolovala, a nastavila ještě potřebný čas. Doporučuji udělat si poznámky pro další vaření.
  • Pro manipulaci s varnou nádobou používejte přiložené nástroje z plastu, aby se povrch nepoškrábal. Dobře mi posloužily také nástroje ze silikonu.
  • Na parní ventil ve víku nic nepokládejte, aby mohla pára volně unikat. Pozor - může být hodně horká!
  • Než budete víko otvírat, musí být hrnec vypnutý a ventil v klidu. V tuto chvíli jsem si dala na celé víko rozloženou utěrku, aby mě pára zevnitř hrnce nepřekvapila.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *