6x Z KOŠÍKU VELIKONOČNÍHO ZAJÍČKA

KUŘE S OLIVAMI + MULTIFUNKČNÍ HRNEC I
25.3.2019
NOVINKY Z LETNÍHO KATALOGU
27.3.2019

Symbolika zajíce je spjatá s mytologií, lidovým folklorem i magií. Dnes zajíčkům tradice přisoudila roznášení velikonočních vajíček, a to je v souladu s jarními svátky nesmírně milé.

Zajíček je tak trochu rošťák a filuta, ale také je symbolem roztomilosti. Patří k jaru stejnou měrou jako barvení vajec a pečení mazanců. Na Velikonoční pondělí, kdy se chodí na koledu, roznáší malovaná a čokoládová vajíčka, a schovává je na zahradě. Děti vyzbrojené košíčky se baví jejich hledáním. Nicméně už od Bílé soboty, kdy končí půst, začíná se péct a malují se vejce, můžete symbol zajíčka otisknout do veškerých činností - od přípravy pečiva, až po výzdobu oken či jarních věnců.

Tyhle vtipné maličkosti s ušatou symbolikou jsou plné pastelových barev a perfektně ladí s veselou velikonoční výzdobou. Mnohými z nich zabavíte děti, které stále hledají něco nového. Pusťte se s nimi do pečení zaječích perníčků, nazdobte bábovky muffinů i vyfouknutá vejce. Určitě si vymyslíte spoustu další zábavy. A kdyby vám chyběly formy na pečení nebo vykrajovátka na pečené kraslice, naleznete je v našem e-shopu.

Postava zajíčka se u nás o jarních svátcích ochotně zabydlela. Aby byla nadílka pro děti originální, zabalte drobné cukrovinky do aranžované krabičky. Nedá vám vůbec žádnou práci, stačí jen vystřihnout obrys a spojit do jednoho celku. K nápadu přidávám šablonu, aby se vám snadno pracovalo. Kromě kupovaných bonbonů můžete samozřejmě napéct domácí sušenky nebo vyrobit ledovou čokoládu - jak jinak, než ve tvaru zajíčků.

Jistě máte své oblíbené těsto na muffiny - piškotové nebo třené (nejraději mám citronové), ale můžete zpracovat i zbytek kynutého těsta při pečení mazance. V ne poslední řadě doporučím ještě jednu novinku, a to je šikovný elektrický přístroj na pečení muffinů, který naleznete na našem e-shopu. K vašemu výběru přidávám malý nápad, jak muffiny nazdobit tak, aby se líbily dětem. Stačí trocha krému, barevných máčků a chvilka s lepidlem a nůžkami.

Forma na zajíce je o trochu menší než na klasického beránka, takže pokud pečete jen pro dva, nebo chystáte dárky pro přátele, je za tímto účelem jako stvořená. Recept využijte i pro přípravu beránka; v případě této zaječí formy vám tak 4 lžíce těsta zbudou, ale mohou se hodit na muffiny z předcházejícího nápadu. Těsto je ochuceno mandlemi a recept naleznete zde. Formu využijete během roku i pro výrobu paštik, sekané či nádivky.

Ubrousky skládám moc ráda a tyhle vás jednoduše chytnou za srdce. Skládanku si vyzkoušejte podle videa. Slavnostní stůl plný talířů vypadá se zajíčky moc dobře. Klidně si pro každého hosta nachystejte jinou barvu ubrousku; čím pestřeji prostřete, tím bude výsledný dojem optimističtější. Jaro je přece plné radosti!

Sladké housky s čerstvým ovocem či s domácím džemem jsou samozřejmě nejlepší ještě teplé. O svátcích nejsem líná vstát a připravit je k snídani (koneckonců bývá pozdní, jak jinak). Máte-li natrénované mazancové těsto, tak to nebude žádný problém. Dejte ho přes noc do chladničky a ráno ho nechte nadýchnout v teple. Dokonale nakyne a houstičky budou jedna báseň.

Na závěr ještě jeden tip, kterým můžete dokončit jiné nápady. Jarní exploze barev se nevyhýbá ani našich domácností; barvíme vejce, polevy na dorty, krémy a kdovíco ještě. Obarvený kokos je další variantou jak vylepšit velikonoční laskominy. V malém množství můžete použít potravinářské barvy, ale také si zaexperimentujte se zdravými barvičkami z přírody. Například díky červené řepě, špenátu, kurkumě nebo mrkvi získáte červený, zelený nebo žlutý odstín, aniž by kokos změnil chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.