TŘÍVRSTVÉ OŘECHOVÉ CUKROVÍ NARÁZ Z PLECHU

LEVNÉ VÁNOČNÍ DÁRKY? VYROBTE SI JE!
2.12.2022
DO VÁNOC NOVÝ GAUČ? DÍKY POTAHŮM A PŘEHOZŮM SNADNO A RYCHLE
7.12.2022

Křehoučké cukroví při němž spotřebujete odložené bílky, vám okamžitě zachutná. Vánoční tvary vykrájíte přímo na plechu.

Recept na toto cukroví už něco pamatuje. Možná ho opatrujete ve své domácí kuchařce, kde jsou uschovány poklady zapsané krasopisným písmem na zažloutlých papírech s flíčky čokolády či másla. Na přípravu je superrychlé, protože odpadá vykrajování samostatných sušenek a následné slepování a zdobení. Všecko se to odbude přímo na chladnoucím plechu, jak se říkalo doma - jedním vrzem. 

Prvorepublikové hospodyňky z upečené placky vykrajovaly nejčastěji tyčky nebo srdíčka (formička jde pěkně složit čtyřmi rohy k sobě), protože nezbýval vůbec žádný, či minimální odpad. No, odpad je silné slovo, vykrájené okraje vám zmizí pod rukama, jak pára nad hrncem. Cukroví je vynikající v ten moment, bez jakéhokoli rozležení. Pečením si můžete zpříjemnit 3. adventní neděli, a určitě si k tomu rozsviťte spoustu světýlek. Krásné svíticí řetězy, dárky a dekorace naleznete na našem vánočním e-shopu. 

Příprava: 50 minut + odležení * Získáte: plát velký 38 × 25 cm

1. vrstva

  • 220 g hladké mouky, prosáté
  • 60 g moučkového cukru, prosátého
  • 140 g másla
  • 1 vejce M + 1 žloutek
  • ½ lžíce citronové kůry, strouhané
  • 1 lžíce mléka

2. vrstva

  • 100 g ostružinového / malinového / rybízového džemu

3. vrstva

  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 200 g krupicového cukru
  • ½ lžíce citronové kůry, strouhané
  • 120 g vlašských ořechů, jemně mletých

1. Mouku a cukr dejte na vál nebo do misky robotu, přidejte změklé máslo, vejce, žloutek, citronovou kůru, lžíci mléka a zpracujte vláčné hladké těsto. Utvořte kouli a nechte ji 30 minut v chladu odležet.

2. Pak těsto rozválejte na pomoučeném válu a vytvořte plát velký asi 38 × 25 cm. Pomocí válečku ho přeneste na plech vyložený pečicím papírem. 

3. Začněte šlehat bílky se špetkou soli, pomalu, aby nabraly vzduch, a jakmile začne sníh zpevňovat, po malých dávkách zašlehejte cukr. Zvyšte otáčky a šlehejte, až vznikne lesklý, absolutně pevný sníh. Nakonec ručně zapracujte citronovou kůru a ořechy.

4. Mezitím co se šlehá sníh, natřete plát těsta džemem a zapněte troubu na 200 °C. Hotový sníh rozetřete navrch plátu s džemem  a plech vložte do horké trouby. Pečte 10 minut, pak teplotu stáhněte na 160 °C a pečte ještě 15 minut dozlatova.

5. Hotové těsto nechte na plechu zchladnout, ale kontrolujte ho. Jakmile trochu zchladne, vykrájejte zvolené tvary. Můžete pracovat přímo na plechu, nebo si pomocí pečicího papíru plát vyndejte na pracovní plochu, čímž celý proces urychlíte.

Hotové cukroví nechte zcela vychladnout a uložte ho do plechové krabice, aby nenavlhlo. Křehké cukroví je výborné čerstvé, není třeba ho nechávat rozležet.

Všechny tyto 3 suroviny přijdou na sebe, a to celé naráz do trouby. Připravte si půlhodinkou odleželé těsto, domácí džem (zvolila jsem ostružiny) a navrch tuhý sníh, do něhož ručně zapracujte citronovou kůru a notnou dávku vlašských ořechů. Pečte nejprve zprudka a poté zvolna. Je třeba, aby sníh nespadl a spodní plát těsta se propekl. Zvolte proto klasické pečení horem a spodem, přičemž plech vložte do spodní třetiny trouby.

Nerezová sada 5 kusů vykrajovátek ve tvaru hvězdičky mi krásně vytvarovala různě velké cukroví. Využívám ji také při výrobě sušenek, perníčků, slepovaného lineckého cukroví, ale také při přípravě studeného pohoštění. Právě tak jimi vykrojíte sýry nebo ovoce a zeleninu. Hvězdy mají velikost 1,5 - 7,5 cm, což už je dostatečně velký kousek třeba na dekorování perníku.

DOBRÁ RADA: Jak už jsem se zmínila v úvodu, hvězdičky nejsou právě nejúspornější pro zpracování upečeného plátu. Zbude vám spousta odřezků, protože formičku nedáte dobře vedle sebe. Hvězdy jsou zkrátka jen pro vás :o) Ideálně rozkrájejte cukroví na kostky, tyčky nebo kosočtverce (jako třeba baklavu). Chcete-li přece jen parádnější tvary, pak složte 4 srdíčka do čtverce, anebo zvolte kolečka mezi nimiž vzniknou úhledné kosočtverečky.

Co říct závěrem? Cukroví je křehké, lehoučké, s výraznou ořechovou chutí. Rozsviťte si večer své nové úlovky z nabídky svíticích řetězů, a užijte si pohodový večer!

4 Comments

  1. Kája Urbanová napsal:

    Znám od kamarádky, líbí se mi.

  2. Jana napsal:

    Zdravím Kájo,
    tak, ať chutná. Veselé Vánoce!

  3. karlaurbanova13@gmail.com napsal:

    Taky zdravím Jani, přeji krásné, spokojené a hlavně zdravé celé Vánoce. ❤❤

  4. Jana napsal:

    Děkuji :o) i Vám pevné zdraví, ostatní už nějak přijde!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.