OŘECHY S TŘEMI NÁPLNĚMI

ADVENTNÍ KALENDÁŘ Z KOLÍČKŮ
25.11.2016
4 NÁPADY PRO ZIMNÍ ARANŽOVÁNÍ
29.11.2016

stuha_hneda
Napéct fůru vánočního cukroví chce pořádnou dávku trpělivosti, nemluvě o spolykaném času a energii. Pokud si můžu vzít si k ruce dobrého pomocníka, neváhám.

Třeba takové ořechy. Jsou oblíbené snad v každé rodině, ale patří k pracnějšímu cukroví. Musíte napéct, pak slepovat krémem, a k tomu je třeba vlastnit spoustu kovových formiček, protože potřebujete využít kapacitu trouby. A to je ten důvod, proč jsem ořechy nepekla. Formičky jsem si občas půjčila, občas se to nehodilo, tak zkrátka nebyly. Až jsem se potkala se silikonovou formou, kde jsou oříšky – no, řekněme úplně v metráži.

Silikonové formy rozhodně nevypadají starosvětsky jako staré rodinné formičky, které mám moc ráda, protože něco pamatují. Pekla v nich maminka, babička, však takové také opatrujete. Jenomže – vyzkoušejte silikon jen jednou, a dáte mi za pravdu, že je čas i na nové věci. Práce s formou je prostě skvělá. Například do formy na ořechy, s kterou jsem pekla, se vejde naráz 40 kousků cukroví. Várka se peče 15 minut, takže i s těstem jsem byla hotova za hodinku. Silikon umyje myčka a pak ho jen smotáte do ruličky a uklidíte na dno šuplíku.

Formu jsem si nejenom okamžitě pořídila, ale další, s miskou napečeného cukroví a s receptem, věnuji jako dárek pod stromeček. Však se napřesrok bude hodit. Mrkněte na závěr článku, protože forem s dalšími tvary, které docela hezky kopírují staré plechové formičky, je k dostání hned několik. Bleskově v nich napečete i tlapky, rohlíčky nebo vyrobíte domácí čokoládu.

K receptu na ořechy přidávám 3 dobré náplně, protože s každou se chuť cukroví rozehraje trošku jinak. Vyberete si! Samozřejmě nechybí ta ořechová.

stuha_hneda
DOMÁCÍ PLNĚNÉ OŘECHY

Příprava: těsto 15 minut, celkem 1 hodina * Získáte: 80 ks = 40 ořechů

Těsto

  • 100 g mletých vlašských ořechů (nebo mix s lískovými)
  • 150 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 1 lžíce kvalitního kakaa

Ořechový krém

  • 1 žloutek
  • 60 g krupicového cukru
  • 130 g změklého másla
  • 1-2 lžíce rumu
  • 50 g mletých piškotů
  • 70 g mletých vlašských ořechů

1. Suroviny na těsto zpracujte na vále (nebo několika pulzy v robotu), hotové zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v chladničce.

2. Troubu vyhřejte na 160 °C. Silikonovou formu není nutné vymazávat. Z těsta odlamujte stejné kousky, vypracujte z nich kuličky a vložte je do důlků ve formě. Pak je prstem promáčkněte a vyplňte tak oříšek. V těstě ponechte důlek, aby se tam později vešlo více náplně.

3. Plnou formu dejte na pevný plech a vložte do trouby na střední rošt. Pečte 12-15 minut. Upečené ořechy doslova vysypte na vál a nechte vychladnout.

4. Krém –  Žloutek a 60 g krupicového cukru vložte do misky nad vodní lázeň, metličkou prošlehejte do houstnoucího krému. Přidejte máslo a rum, směs prošlehejte a odstavte. Mezitím umelte piškoty a spolu s ořechy je vložte do větší misky. Přidejte žloutkový základ a vypracujte hustou náplň.

Vychladlé ořechy bohatě naplňte a uložte do plechové dózy. Nechte minimálně 1 den rozležet a podávejte.


Krém II – pařížský

  • 250 ml 33% smetany
  • 100 g čokolády s obsahem kakaa 70%
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g másla

Krém připravte den před plněním. Smetanu pomalu zahřejte a dokonale v ní rozpusťte čokoládu. Krém svařte a dejte do druhého dne do chladu. Cukr s máslem vyšlehejte do pěny a postupně zašlehejte čokoládový základ. Vznikne lehký krém, který pomocí cukrářského sáčku nastříkejte do ořechů. Ořechy nechte ztuhnout v chladničce.


Krém III – vanilkový

  • 240 ml mléka
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 130 g másla
  • 130 g krupicového cukru 

Pudinkový krém je určen k rychlé spotřebě. Uvařte pudink a dejte ho vychladit. Mezitím vyšlehejte máslo s cukrem a přidejte k pudinku. Vytvořte hladký krém a pomocí cukrářského sáčku ho nastříkejte do ořechů. Cukroví nechte alespoň den rozležet v chladu.


002

Tady jsou základní suroviny, ale jistě není třeba vše představovat. Upozorním jen na misku do vodní lázně, bez které se před svátky neobejdete.

001

Těsta je tak akorát na plné dvě formy. Při pečení tvary vyběhnou, takže ořechy nemusíte příliš plnit. V těstě nechte důlky, aby se vám později do cukroví vešlo co nejvíce dobré náplně.

003

Pokud děláte tmavé ořechy, jako já, pak je při pečení hlídejte, aby byly akorát. U světlého těsta lépe vidíte zrůžovění. Ořechový krém je poměrně hutný, ale skvěle se s ním pracuje. Naplněné cukroví s ním déle vydrží – tedy prý – u nás se to nějak nedá změřit :o)

orechy_mix-formy

…a tady jsou slíbené formy. V té rohlíčkové už jsem pekla vloni, a se stejným úspěchem. Ještě vám časem předvedu čokoládu nebo levandulové madlenky, které se pečou v tlapkové formě. Užijte si svou vanilkou provoněnou kuchyni!

stuha_hneda

4 Comments

  1. Mila napsal:

    Silikonove formy na vanocni cukrovi uz mam 4 roky,jsem nadsena a chodi si je pujcovat sousedka. Uz jen jak se krasne vsechno vyloupne samo,nemusi se cekat az formycky vystydnou nebo s nimi mlatit o stul
    Doporucujiiii

  2. Jana napsal:

    Hezký den, Mílo,
    díky za příspěvek. Já jsem také už dávno kapitulovala. Staré formičky jsem si schovala, protože mi připomínají dětství a maminčino pečení. Ale silikon mi šetří čas a slouží na všech domácích frontách. Přidávám odkaz na náš e-shop, kde se najde spousta šikovných předmětů: https://www.decodoma.cz/Formy-a-formicky/
    Přeji krásné léto!

  3. Ořechový krém napsal:

    Dobrý den, šlo by vynechat piškoty v ořechovém krému?

  4. Jana napsal:

    Dobrý den,
    samozřejmě piškoty klidně vynechte. Mají funkci krém zahustit a udělat pevnější, a samozřejmě nastavují mleté oříšky. Přidejte ořechy místo piškotů do požadované konzistence.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.