ANDĚLSKÁ VOSÍ HNÍZDA

VEVERČÍ KOLÁČ ANEB PEČEME S DĚTMI
15.12.2016
E-book jedlé dárky
18.12.2016

stuha_hneda

Tak jsem přemýšlela, zda se toto cukroví jmenuje vosí úly, jak se občas uvádí, ale řekla bych, že do úlů létají jen včely. Tak to budou hnízda. Anebo zasněžení andílci? To zní úplně nejlépe…

Toto v Čechách tolik oblíbené cukroví znám už od dětství (chci říct hodně dlouho) a nikdy se mi nepřejedlo. Receptů je velká spousta. Znám kokosová, marcipánová i ořechová hnízda, a všechna jsou moc dobrá. Jedná se o nepečené cukroví, které se hodí udělat krátce před svátky. Uchovejte ho však v chladničce.

S kuželovitým tvarem cukrátek se také dá ledacos podniknout. Připomíná vánoční stromky, ale také malé figurky. Třeba andílky. Chtěla jsem si je vyzdobit droboučkým cukrářským sypáním, ale kdo by se s tím trápil, když máte před sebou výrobu 40 kousků? Musela jsem je vytvořit tak, aby nepřibyla další práce. Mrkněte, jak to dopadlo.

K tvarování cukroví mi skvěle posloužila otvírací formička. Mnohem lépe se s ní pracuje, než s pevnou, kterou je nutné klepnout o stůl, aby zformované těsto vypadlo. Určitě si ji pořiďte, stojí pár korun. Dokonce si můžete vybrat i originální formičku na zmíněné stromky.

stuha_hneda

ZASNĚŽENÍ ANDÍLCI

Příprava: 20 minut + 1 hodina tvoření * Získáte: 25-30 kousků (podle velikosti formičky)

Těsto

  • 100 g lískových oříšků
  • 50 g mandlí
  • 160 g cukrářských piškotů
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 60 g másla
  • 3 lžíce mandlového rumu
  • 2 lžíce 12% smetany

Náplň

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce vaječného koňaku (případně rumu)

Na dokončení

  • dětské piškoty
  • mandlová marcipánová hmota
  • plátky mandlí
  • cukrářské perličky
  • cukr s vanilkou

1. Ořechy a mandle na sucho opražte a rozmixujte. Vložte je do misky a přidejte rovněž rozmixované cukrářské piškoty, kakao a směs promíchejte. Přidejte změklé máslo, rum a smetanu. Rukou vytvořte pevnou hmotu. Pokud by se těsto drolilo, přidejte trochu smetany. Těsto zabalte do fólie a dejte do chladu.

2. Připravte si náplň; všechny ingredience zpracujte lžící v misce a rovněž dejte do chladu.

3. Z připraveného těsta oddělujte pravidelné kousky, udělejte z nich kuličky a obalte je v moučkovém cukru. Kuličku vtlačte do uzavřené formičky. Speciálním pístem vytvořte otvor pro náplň. Pokud tento píst nemáte, otvor vytvořte obráceným koncem vařečky.

4. Lžičkou vložte náplň do otvoru, nožem ji urovnejte a cukroví uzavřete dětským piškotem. Formičku rozevřete a hotový tvar vyjměte.

5. Andílky dokončete. Z marcipánu vytvořte malé kuličky a náplní je přilepte k mírně zploštělému vrcholu kužílku. Do hlavičky vtlačte perličku. Křídla vzniknou pomocí dvou plátků mandlí, které vložíte do malého zářezu. Sukénku pocukrujte.

Cukroví uložte do plechové dózy a uchovejte v chladničce.

andilci1

Protože se mi všechny recepty zdály příliš sladké, dělám základní těsto bez cukru. Má chuť čokolády, rumu a ořechů. Troška cukru tam přibude při plnění formičky a to úplně stačí. Vše dokončí sladká náplň uvnitř. Těsto nesmí být ani příliš mastné – lepilo by k formičce, ani suché, protože by se drobilo a trhalo. Správnou konzistenci vychytáte malým přídavkem smetany.

andilci2

Dříve se pevná formička vysypávala cukrem, jednodušší je obalit si cukrem přímo kousek těsta a vložit do formičky. Máte-li k formě píst, vytvoří vám takový otvor, jako je na fotce. Nemáte-li, klidně použijte obrácený konec silnější vařečky, úplně to stačí.

andilci3

Když vložím náplň dovnitř, nožem ji urovnám do roviny a přitom ji trošku rozetřu. Piškotek se krásně přilepí. Zbývá jen rozevřít formičku a těsto vyjmout.

andilci4

Narodil se andílek, veselme se! Stačí pár detailů, a o zbytek se postará fantazie. Tyhle figurky jsou pro Lauru a Klárku, holčičky mé kamarádky Vlasty, která se s vnučkami právě chystá na další várku cukroví. Tip se vám může také hodit na víkend se zlatou nedělí…

stuha_hneda

2 Comments

  1. Andílek napsal:

    Dobrý den, prosím vás u andilků? Ty oříšky a mandle se slupkou opražit a rozmixovat? Děkuji moc

  2. Jana napsal:

    Dobrý den,
    ano, dělám to tak, že oříšky a mandle hodím na suchou rozpálenou pánev, nesmí na ní být zbytky tuku. Chvíli je tam kutálím, míchám jen potřesením. Nesmí se pálit, ale popraskaná slupka je ideální. Vypnu, vysypu je do utěrky a rukama promnu. Některé slupky se tak odstraní, ale zbytek nechám tak. Pak je vychladlé rozmixuji. Oříšky i mandle tak získají intenzívnější chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.