2 PODZIMNÍ MENU: NEJLEPŠÍ RECEPTY NA ŘÍJEN A LISTOPAD

VŠE PRO HOUBAŘE
11.10.2023
SUŠENÉ OVOCNÉ ČAJE NABÍZEJÍ MNOHO VARIACÍ
16.10.2023

Je tu říjen a s ním co nevidět přijdou i chladnější dny, s nimiž se mi vrací chuť a nálada vařit a vymýšlet nové recepty.

Třeba pečené maso jsem nedělala ani nepamatuju, celé léto jsme grilovali nebo jsem dělala jen nějaké minutky na pánvi. A taky buchty a koláče v létě moc nepeču, protože zapínání trouby v mé horkým sluncem zalité kuchyni je v létě prostě tabu. A taky jsme celé léto věčně nebyli doma.

Teď je to ale konečně tady a můžeme zase společně vymýšlet, co vařit a péct o víkendu. Tady jsou moje tipy z našeho blogu – a vy se se mnou podělte o ty svoje v komentářích pod článkem. Ráda si je pročtu!

 

MENU Č. 1

Skvělá věc na téhle půlnoční polévce je, že když si jí dáte jen trochu, je tak akorát před hlavním chodem, a když si jí naložíte dost, máte z ní vydatnou večeři. Nebo klidně svačinu, protože v nastávajících dnech už prý bude konečně typické říjnové počasí. Tak s chutí do toho!

Pokud chcete sekanou, která zaručeně nepraskne a bude krásná na pohled, využijte k její přípravě protentokrát formu na srnčí hřbet. Naprosto neodolatelná je sekaná s ryzci (ty mi rostou na zahradě a zrovna včera jsem je sbírala), ale použít můžete jakoukoliv houbu. Leč platí, že čím aromatičtější, tím lepší.

Tenhle nákyp je dokonalost sama. Spousta švestek (ať už čerstvých nebo kompotovaných), spousta oříšků a nadýchané horké tvarohové těsto. Na přípravě navíc není nic záludného, takže jak to tu teď pro vás píšu, už si bokem na papírek značím potřebný nákup a ještě dnes se do něj taky pustím!

MENU Č. 2

Vzhledem k vydatnosti vepřové pečeně tentokrát vynechávám polévku a menu si můžete vynahradit něčím dobrým nakonec. Med, který na povrchu pečínky karamelizuje, se dokonale propojí s lahodnou cibulkou a na masu vytvoří něžnou krustu. Na odlehčení přidejte fazolky a sváteční oběd jako pro krále máte na stole.

Na podzim je všude spousta čerstvého máku, tak proč si z něj neupéct třeba tuhle bublaninu. Ovoce přidejte libovolné, můžete z mrazáku vyndat rybíz stejně jako sáhnout po něčem čerstvém či kompotovaném. Osobně ale doporučuji spíše kyselejší druhy ovoce!

Zázvor je skvělý nejen na prohřátí organismu a potření bacilů, ale v neposlední řadě taky podporuje trávení, což je přesně to, co po vydatné vepřové pečeni potřebujete. Zázvorový punč je v tomto případě takové 3v1: zahřeje, posílí imunitu a ještě vám rychleji slehne. Jestli do něj přidáte rum nebo ne, to už je jen na vás!


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

4 Comments

  1. Myra Střítecká napsal:

    Všechno je to asi dobré, ale prosamotné důchodkyně nepředstavitelně drahé.. Zvlástě pro ty, které celý život pracovaly. Vejce v Praze pořad stojí 6 – 10 Kč´ máslo Bonjoure v Penny 66,90 Kč. O mase ani nemluvím. Prozatím nám stačí chleba /třeba s horčicí/, ale co v roce 2024?
    Nedělejte nám chutě, prosím.

  2. Lucie napsal:

    Paní Střítecká, proč tedy nakupujete předražený margarín a nekoupíte levnější máslo? A vámi zmíněný směsný tuk seženete od čtyřiceti korun. M vejce stojí v průměru 4,50, za deset korun se prodávají vejce s bio certifikátem. A v Penny jsou vejce v akci za 2,80. Není třeba jíst chleba s hořčicí. Levněji vás vyjdou domácí těstoviny. Třeba aglio olio…
    Jste-li absolutně nemohoucí, klidně vám někdy nudle dojdu udělat.
    Ale pokud si potřebujete jen zakňučet, není mi vás ani líto.

  3. Saša napsal:

    vždyť to nemusí být jídlo jen na jeden den, další porce se třeba dají zamrazit a ve výsledku to až tak drahé není. Taky nemám nazbyt, ale máslo v akci, doma vyškvařené sádlo – to není až tak drahé. I doma upečený chleba vás vyjde levnêji. A receptů na levná jídla plný internet.
    Já jsem naopak ráda, že jsou tu recepty, podělím se s kamarádkama, a při té příležitosti si občas nêkterá i nêco koupí.

  4. Tereza napsal:

    Dobrý den, na blogu se snažíme nabízet recepty, aby si vybral opravdu každý. Víme, že udržet rozpočet je těžké. Tipy na levnější jídla najdete například zde: https://blog.decodoma.cz/6-veceri-za-100-korun/. Jak radí Saša, doma upečené pečivo je levnější a mrazák je velký pomocník. Připravujeme také různé články, jak zpravovat ovoce z mrazáku nebo suroviny z vánočního pečení. Věříme, že díky těmto radám se podaří nějakou korunu ušetřit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.