VŠE PRO HOUBAŘE

SVÍCEN BABÍHO LÉTA
9.10.2023
2 PODZIMNÍ MENU: NEJLEPŠÍ RECEPTY NA ŘÍJEN A LISTOPAD
13.10.2023

Kdo nehoubaří, není Čech, dal by se parafrázovat slavný pokřik z hokejového šampionátu. Nutno podotknout, že Češi prý jsou nejvášnivějšími houbaři na světě a alespoň jednou do roka na houby vyrazí víc než 3/4 dospělých Čechů.

Houby jsou součástí lidového jídelníčku odnepaměti a dostaly se i do řady říkanek nebo rčení. Pamatujete na Náš táta šel na houby, jestli on tam zabloudí? Protože jestli ne, tak jste v době vydání nejspíš ještě byli na houbách. Jak ve své knize Česká strava lidové podotýká má oblíbená Anna Marie Úlehlová-Tilschová, „přidávají se jako kořenná přísada do polévek i omáček, sestavují se z nich spolu s kroupami, jáhlami nebo brambory různé chutné pokrmy a tak chudým aspoň svou výraznou chuť (...) nahrazují opravdu maso“.

Není proto divu, že se oblibě těší nejen kuchyňský bytový textil s houbařskou tematikou. Kam na ně konkrétně u vás vyrazit neporadíme, ale tady od nás máte aspoň pár tipů na onen bytový textil i vychytávky, které se vám budou hodit přím při sběru nebo následovném zpracování.

13565

Nůž pro profíky

Základem úspěšného honu na plný košík hub je - kromě dobrých očí - taky dobrý nůž. Aby se houby doma pohodlně zpracovávaly, je třeba je očistit ještě v lese a na to je třeba mít nůž, který dobře padne do ruky a plodnice se jím budou dobře okrajovat. Tvarované ostří tohoto nožíku je pro to jako stvořené (osobně vyzkoušeno!) a štěteček na druhém konci nože taky využijete, věřte mi!
14555

Houby za humny

Že jste v lese nic nenašli? Letos už s tím nic moc nenaděláte, na příští rok ale můžete na své zahradě, někde pod stromy, vysít houbovou sadbu. Mně tu rostou "jen" pravé ryzce, takže se na výsev hříbků taky chystám. Jen si dopředu pročtěte, jak vypadá vhodné prostředí, bez něj se vám totiž sadba neuchytí a byly by to vyhozené peníze.
19482_vykryt_eshop

Efektivní sušení

Sušení je hračka, když máte sušičku. A ještě jedna důležitá věc: když máte sušičku s dostatečným výkonem. Nejnáročnější fází pak bude krájení hub na plátky, protože tomu se prostě nevyhnete (i když s tím umí pomoci i kráječ na vajíčka). Při výběru sledujte ještě jeden parametr - zda lze dokoupit náhradní patra, kdyby se některé ztratilo nebo polámalo.
17207_eshop

Když houby, tak na kyselo

Jestli jsou Češi v něčem mistři, tak je to zavařování hub. Do receptu potřebujete pořádnou dávku zeleniny, se kterou je houby nejdřív třeba povařit (bez celeru to fakt nikdy nebude ono!), pořádnou porci koření a pořádnou porci octa a cukru. A pozor, zelenina by neměla chybět ani ve sklenici, do které budete svařené houby plnit, takže klidně volte nějaké větší.
5596101_img_9311_eshop

Jen pro opravdové fanoušky

Až si sáhnete naživo na hladkou, chladivou, i hebkou a "chlupatou", hřejivou stranu povlečení Dual Feel, které teď máme jako úplnou novinku s tímhle neodolatelným vzorem hub, pochopíte, proč jsem si nemohla odpustit vám sem jako hlavní tip přidat i to. Protože jak si houbař ustele, tak se mu ráno bude lépe vstávat na další výpravu.

Co vás ještě zahřeje a udělá příjemnou atmosféru?

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.