SUŠENÉ OVOCNÉ ČAJE NABÍZEJÍ MNOHO VARIACÍ

2 PODZIMNÍ MENU: NEJLEPŠÍ RECEPTY NA ŘÍJEN A LISTOPAD
13.10.2023
PŘIPRAVTE SE NA NÁVŠTĚVY
18.10.2023

Máte-li v oblibě sušené bylinné čaje, vyzkoušejte také sušené ovocné. Jsou přímými konkurenty pečených čajů, ale dají ještě méně práce.

Sušení ovoce bylo v minulosti nejen variantou jak ho uchovat na zimu, ale také umožňovalo dosladit si skromný pokrm. Sušené kousky si zachovají veškeré živiny a ztrátou tekutin také příjemně zesládnou. Dnes sušené meruňky, švestky nebo křížaly z jablek a hrušek vhodně nahrazují nezdravé sladkosti a ještě z nich můžeme vyrobit spoustu skvělých dobrot od müsli tyčinek, rýžovníků, rozinek do pečených těst i samotných sušenek (vše naleznete v receptech na blogu). 

Nejrychlejším pomocníkem při sušení ovoce bývají elektrické sušičky. Většina ovoce obsahuje hodně šťávy, což prodlužuje dobu sušení - počítejte tak s 8 - 12 hodinami. Sušičky fungují spolehlivě a veškerou práci urychlí, přitom na jednotlivá síta lze uložit rozdílné potraviny a jen je kontrolovat. Obecně platí, že správně usušené ovoce působí měkce na skus, ale už neobsahuje žádnou šťávu. Do směsí sušených ovocných čajů jsou zapotřebí drobné kousky ovoce, ale doporučuji nasušit dílky a plátky, protože se s nimi lépe manipuluje, a teprve v závěru je rozkrájet nadrobno. Prosušené malé kousky by vám mřížkami sít propadávaly.

Ať už si namícháte sušený ovocný čaj jednodruhový či směs laděnou třeba do exotických chutí, stále ještě máte možnost ovocnou složkou obohatit svůj oblíbený černý čaj. Výsledkem budete příjemně překvapeni. Právě teď, kdy nás podzimní chlad častěji zahání domů, vytáhněte svou oblíbenou čajovou soupravu a připravte si dobrý čaj. A nezapomeňte, že sklenice připravená pro přátele, bude kdykoli vítaným dárkem.

SUŠENÝ OVOCNÝ ČAJ

Použité ovoce

  • použijte sladké a vyzrálé, ale dosud pevné plody, pokud ponecháte slupku, pak využijte ovoce ideálně v bio kvalitě nebo ze zahrádky
  • před sušením plody dobře omyjte a osušte, z citrusových plodů odstraňte kůru a hořká vlákna
  • připravujete-li směs, můžete sušit smíchané druhy ovoce, jednodruhové čaje sušte odděleně
  • nejlépe se suší plátky ovoce, které později rozdělíte na kostičky
  • základ vytvořte z jablek, hrušek, hroznového vína bezsemenného, mandarinek, kiwi, nektarinek apod.

Dochucení

  • jednodruhové ovocné čaje doplňte vhodným kořením, které k tomuto ovoci v kuchyni obvykle používáte - např. vanilku, skořici, hřebíček, kurkumu, badyán
  • do směsí ovoce přidejte např. plody černého bezu, sušené borůvky, šípek
  • pro ozdravení a vůni přidejte bylinky, které vám prospívají - např. květ bezu černého, lipový květ, mátu, meduňku, heřmánek, listy jahodníku
  • využijte také kupované lyofilizované plody (mrazem sušené) - jako např. maliny, plátky jahod, ananasu, banánu (zakoupíte v obchodech se zdravou výživou)
  • pro směsi ovoce a černého čaje jsou vhodné výrazné ingredience - jako např. kandovaná pomerančová kůra, kousky skořice, hřebíček, sušený rakytník apod. 

Namíchání vlastní směsi

RECEPT 

  • Při kombinování mějte na paměti, že jedna z chutí by měla převládat. Tím, že smícháte velké množství plodů a koření, vůbec nemusí vzniknout příjemná chuť, ba naopak. Jako základ si vyberte například sušená jablka, pak přidejte trochu šípku, rozinek, kandované kůry a jahod nebo malin, a dochuťte kouskem skořice a 2 hřebíčky. K dávkování použijte lžičku a porce ingrediencí si zapisujte.
  • Na jeden 250 ml hrnek použijte 1 vrchovatou lžíci ovocné směsi, kterou přelijte horkou vodou těsně pod bodem varu. Hrnek přikryjte a směs nechte 10 minut louhovat. Vzhledem k tomu, že jste použili ingredience určené k snědku, čaj můžete zkonzumovat komplet.

Kamarádka sušička se touto dobou nezastaví. Stále vrní v kuchyni, protože suším přebytky ze zahrádky, vyrábím rozinky, křížaly na Vánoce. Trochu od každého se hodí právě pro přípravu sušeného ovocného čaje. 

TIP: K rozdělení velkých kousků ovoce do ovocné směsi používám nůžky. Jakkoli je to podivné, jedny mám stabilně vyčleněné pro kuchyňské práce. Stříhám s nimi i těsto.

Dárky z kuchyně přijímají kamarádi s velkou chutí. A to doslova. Nejprve je otestuji na rodině, a pak je dostanou i ostatní :o) Ovocnou směs si namíchejte napoprvé v malé dávce. Když vám bude chutnat, recept použijte i napříště. Sušený ovocný čaj předávám ve skleničkách, směs s černým čajem dávám do plechovek. Oba druhy však uchovávejte v temnu a suchu. 

Sadu porcelánových hrnků KYOTO jsem využila pro servírování scezeného ovocného čaje, ale vychutnáte si v ní i čerstvě uvařenou kávu. Je to skvělý tip na dárek, k němuž lze přiřadit také jídelní soupravu ve stejném dekoru, rovněž inspirovanou kvetoucí krajinou Japonska. Porcelán je vhodný do myčky nádobí i do mikrovlnky.

SADA HRNKŮ KYOTO, 6× šálek o objemu 100 ml, 6× podšálek

SADA JÍDELNÍCH TALÍŘŮ KYOTO, 6× hluboký talíř o průměru 21 cm, 6× mělký talíř o průměru 27 cm, 6× dezertní talíř o průměru 19 cm

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.