ZÁZVOROVÝ PUNČ PRO ZAHŘÁTÍ

POHODLÍ V LOŽNICI
15.1.2020
PŮLNOČNÍ POLÉVKA
20.1.2020

Příprava horkých alkoholických nápojů patří na horách k oblíbeným zimním disciplínám. Provozujte je však v přiměřeném množství a mimo své sportovní výkony.

Na obranu tohoto lahodného receptu podotýkám, že si teplý a voňavý punč můžete vychutnat i zcela bez alkoholu. Sestává ze samých dobrých věcí - ze silného černého čaje, čerstvé pomerančové šťávy a sladkého zázvorového sirupu. V této formě docela určitě účinně zaúřaduje i v bolavém krku, který vám opravdu nepřeji.

Nemáte-li po ruce buclaté punčové sklenice, ani silnostěnné sklo na kávu a čaj, nezoufejte. Tento punč je třeba stáhnout z ohně dříve, než se dostane do varu. Nápoj tedy není tak horký, aby ho nesnesly i běžné sklenice na long drink. Aby si hosté vychutnali i poslední zbytečky pomerančové kůry, podávejte je s dlouhou lžičkou.

Příprava: 35 minut * Získáte: něco přes 1 l punče

  • 750 ml horkého silného černého čaje, připraveného ze sypaného čaje s pomerančem
  • 250 ml čerstvě vymačkané šťávy ze 2 velkých sladkých BIO pomerančů, příp. 100% pomerančového džusu
  • 125 ml kvalitního rumu
  • 75 ml zázvorového sirupu
  • 2 ruličky skořice
  • 2 lžíce kandované pomerančové kůry, nasekané nadrobno
  • 1 lžíce rozinek

1. Připravte 750 ml silnějšího čaje a nechte ho louhovat.

2. Pomeranče omyjte, rozpulte a nakrájejte si několik plátků i s kůrou na dozdobení. Ze zbývajících půlek vymačkejte šťávu a odměřte 250 ml.

3. Hotový čaj nalijte přes cedník do hrnce, přidejte také zcezenou pomerančovou šťávu, pak rum, zázvorový sirup a vše dokonale promíchejte. Do punče vložte svitky skořice, kandovanou kůru a rozinky. Nakonec přidejte pár plátků čerstvého pomeranče. Tekutinu pomalu zahřívejte, ale vypněte ji ještě pod bodem varu. Dále nevařte.

4. Horký punč rozdělte naběračkou do nahřátých sklenic tak, aby každý dostal malou porci kandovaného a sušeného ovoce. Dozdobte plátkem pomeranče a ihned podávejte.

 

Příprava zázvorového punče s pomerančovou kůrou a rozinkami je snadná, a na stole je za chvilku. Jako první připravte silný černý čaj (bude-li obsahovat pomerančovou kůru, tím lépe), pak vymačkejte šťávu ze sladkých pomerančů, ale můžete využít také stoprocentní džus. Nemusí obsahovat dužninu, protože ji nakonec odstraníte přecezením, aby byl nápoj hladký. Zázvorový sirup si na zimu vyrábím podle svého receptu, který už možná znáte (naleznete ho ZDE), no, a nakonec zbývá voňavé koření a kvalitní rum, bez něhož by punč neměl říz.

Všechny předem připravené ingredience rychle smíchejte, zahřejte pod bod varu a punč ihned rozlijte i s přidanými pomeranči a rozinkami do sklenic. Na surovinách záleží, jako vždy. Tuhle dobrotu si vychutnáte nejlépe z čerstvých a hodně sladkých pomerančů v BIO kvalitě, kdy můžete využít i jejich voňavou kůru bez přidané chemie.

Máte-li rádi čerstvý zázvor, přidejte při vaření nápoje ještě pár tenkých koleček do tekuté směsi. Zázvorovou chuť mnohem víc zdůrazníte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.