JAK ZHOTOVIT KVĚTINOVÉ ARANŽE ZA PÁR KORUN I

PŮLNOČNÍ POLÉVKA
20.1.2020
10 TIPŮ PRO SLOW LIVING
22.1.2020

Kdo si vytváříte květinová aranžmá po celý rok, víte, že k tomu často potřebujete jen minimum prostředků a surovin.

Mnohdy stačí i obyčejné nařezané proutky. Ač se v zimním období tváří, že jsou bez života, někde uvnitř dříme, a my to cítíme. Šišky, lisované listy i kvetoucí rostliny pečlivě nasušené z loňského roku, to vše se na aranžérském stole stává cennými surovinami pro malá i větší aranžmá, z nichž se pak radujeme po dlouhý čas, protože v našich příbytcích vytvářejí jedinečnou atmosféru.

Také umělé rostliny jsou už dlouho na piedestalu aranžérských dílen. Jednak přírodu dokonale imitují, nebo se naopak pyšní neobvyklými barvami v ultra moderním pojetí. Květinové kompozice jsou vyjádřením naší fantazie, originálními dárky i osobitým dekorem v prostoru. Byla by škoda to také nevyzkoušet...

Váza vyrobená z březových větví vznikne jednoduchou improvizací. Čisté nařezané větve je třeba jen soustředit kolem úzké sklenice. Využijte k tomu ještě jedny pomocné ruce, které zajistí, aby se vaše dílo nerozběhlo na všechny strany. Nakonec vznikne docela stabilní váza, do níž můžete dát živé květiny, nebo ještě lépe sušené rostliny, které s ní splynou v tiché symbióze. (Do příslušných návodů se proklikněte obrázky).

Růžičky smotané z obyčejného krepového papíru jsou víc jak snadné. Vznikly mi pod rukama náhodou, když jsem vymýšlela, jak ozvláštnit svatební dárek, k němuž patřily i romantické ručníky. Možná se vám bude nápad hodit pro podobné příležitosti. Je fakt, že mezi záplavou květin od všech přátel a známých, váš dárek vydrží nejdéle :o) Růže naaranžujte do krabice ve tvaru srdce, nebo je nalepte na srdce vyříznuté z dřevěné desky. Krepový papír také dobře přijímá vůně, takže jej lze provonět kvalitním a nevtíravým parfémem.

Už jsem se zmínila o tom, že pracovat s umělými rostlinami dnes není žádná ostuda. Pokud potřebujete vytvořit nápadně velké aranžmá na jídelní stůl, je tu příležitost vymyslet z nich něco atraktivního. Dlouhé výhony orchidejí ve třech odstínech vás mohou inspirovat k podobné dekoraci. Po slavnostní události květiny opět skončí v robustní váze a vy můžete přemýšlet, co z nich vytvoříte příště.

Na těchto domácích aranžmá mám ráda, že se mohou kdykoli proměnit v něco docela jiného. Voňavé pot-pourri může docela klidně zůstat ležet na zajímavé misce, někdy zase probarvit vysoký skleněný válec, ale také vytvořit základ pro dekoraci z proutků, jako je tato. Je docela možné, že se za pár týdnů zase postěhuje jinam...

Chce to jen trochu času a malý nápad, který vám dodá energii k nekonečně krásné práci s květinami a nejrůznějšími přírodninami.

2 Comments

  1. MOnika napsal:

    velmi pekné kvetinové aranzmány

  2. Jana napsal:

    Srdečný dík, Moniko!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.