ZIMNÍ ARANŽ S VŮNÍ POT-POURRI

JABLEČNÝ OCET V KUCHYNI A KOSMETICE
9.1.2020
SLADKÉ CHLEBÍČKY DO FORMY
14.1.2020

Chybí-li lednové přírodě sníh, působí na nás strohým dojmem. Skromné domácí zimní dekorace však mohou být plné romantiky i vůní.

Vánoční stromky a slavnostně vyzdobené příbytky jsou nenávratně ty tam. S čerstvým rokem máme chuť na nové barvy, i když dekoru bude ještě dlouho vládnout ledový dech zimy. Když uklidím poslední zbytky prosincové výzdoby, začne se mi stýskat po nápadných dekoracích. Ještě bude dlouho trvat, než se ve vázách usadí čerstvé květy s omamnou vůní. Je čas nastartovat fantazii a pracovat s tím, co nám příroda nabízí.

Když už jsem u aromatických rostlin, máte-li vůně rádi, můžete na místě, kde v místnosti proudí vzduch, ponechat na misce hrstku pot-pourri. Dokonce si ho můžete docela dobře vyrobit sami doma (návod na pot-pourri naleznete ZDE). Chtěla jsem udělat něco podobného, ale nakonec jsem využila exotičtější vůně balíčku pot-pourri v růžových barvách, které dobře ladilo s vínově zbarvenými větvemi svídy ze zahrady. Celé aranžmá je zjemněné křehkou bílou staticí, zakoupenou v květinářství za pár korun. Jistě vás napadnou další varianty aranžování v odstínech, které sluší vašemu domovu.


 

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO ZIMNÍ ARANŽMÁ

Nejdůležitější je výběr objemnější mísy nebo květináče, který budete dekorovat. Využila jsem velký sádrový odlitek, do něhož se běžně vejdou dva květináčky vedle sebe. Aranžmá bude stejně atraktivní v plechovém obalu na květináče v designovém stylu Shabby chic, v proutěném košíku apod. Lépe bude vypadat oválový tvar, protože uspořádání větviček leží v přímce. Nicméně v kruhu je můžete rozmístit libovolně po ploše. Připravte si:

  • oválový nebo kruhový obal na květináč, případně misku
  • větší množství libovolně obarveného pot-pourri
  • proutky nařezané z koncových větví svídy nebo jiného keře
  • malé množství bílé statice
  • zahradnické nůžky
  • aranžovací pěnu Florex
  • papír na výplň květináče

PRUTY UPEVNĚTE POMOCÍ ARANŽOVACÍ PĚNY

Květináč (obal na květináč, mísu apod.) nemusíte mít tak hluboký, jako mám zde. Postačí i hloubka 10 cm pro zapuštění aranžovací pěny, která má za úkol udržet vzpřímené proutky. Ty jsou tak lehoučké, že s tím nebudete mít problém i u mělčí misky. Důležité je ponechat nad hmotou prostor pro vrstvu pot-pourri.

Nejprve jsem nařezala hmotu do kvádříků a naskládala je středem oválu. Okolní plochu jsem vyplnila zmačkanými kuchyňskými utěrkami. Proutky nařežte tak, aby na jejich koncích zůstaly tu a tam rozvětvené vidlice. Pak je zapíchněte v přímce středem připraveného Florexu. Výšku proutků přizpůsobte celkovému objemu dekorace tak, aby byla kompozice vyvážená a dobře vypadala. Pro toto řešení je pěkné ponechat proutkům přibližně stejnou velikost. Zarovnala jsem je ale až nakonec.

Ještě je zapotřebí aranžovací hmotu zakrýt papírem shora, aby s ní pot-pourri nepřišlo do styku. Než celou plochu vyplníte pot-pourri, ponechte si stranou pár zajímavých kvítků, jimiž můžete proutky dozdobit.

STROHÉ ARANŽMÁ ZJEMNĚTE BÍLOU STATICÍ

Holé proutky působí hodně přísně; chcete-li, vpleťte mezi ně drobné snítky odlomené z bílé statice. Dekorace hned ožije a ještě více připomene zimu za okny. V rozvětvených proutcích můžete nechat uvíznout několik suchých kvítků ze směsi pot-pourri.

K příjemným snídaním patří mimo jiné i pěkné stolní nádobí. K novinkám letošního roku patří elegantní keramika NATURAL, kterou nabízíme v odstínu Ivory a Latté (viz níže). Obsahuje dezertní i jídelní talíře, hrnky a šálky, snídaňové misky i velkou mísu hodící se třeba i k aranžím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.