SLADKÉ CHLEBÍČKY DO FORMY

ZIMNÍ ARANŽ S VŮNÍ POT-POURRI
13.1.2020
POHODLÍ V LOŽNICI
15.1.2020

K zimnímu období patří tu a tam něco sladkého. Navzdory všem novoročním předsevzetím, že začnete hubnout...

Myslím, že jsou i horší prohřešky. Kdo má sladké rád, těžko se od něj po svátcích odloučí; málo platné, drobet jsme si zvykli. Ve chvílích, kdy se uvelebíte se šálkem dobré kávy ve své oblíbené pozici, chuť na sladké se vynoří raketovou rychlostí. Navrhuji - nedráždit organizmus, a vyhovět. Ovšem maximálně jednou týdně. V ostatních případech dobře zafunguje jablko, jogurt s müsli nebo sklenka džusu. Dopřát si kousek sladkého pečiva je vhodné jen dopoledne. Máte před sebou celý den na to, abyste ze sebe kalorie zase vyhnali a vaše tělo bude spokojené, že mu nic neodpíráte. 

K hodně dobrým šidítkům patří ovocné chlebíčky. Mouku nezřídka z části nahradí ořechy, sušené ovoce nebo zmrazené zásoby drobných zahradních plodů. Pokaždé platí, že můžete ubrat cukru, řepný cukr nahradit tmavým nebo sladit medem, přidat pohankové vločky, zkrátka s recepty trochu zapracovat. Rychlá těsta jdou často připravit i bez mixérů, a o lákavé servírování se postarají speciální formy na pečení, z nichž si můžete vybrat své nejoblíbenější - s rozevíracím pláštěm, formy ze silikonu, s nepřilnavým povrchem apod.


 

biskupský

1

Pečení ovocných chlebíčků nemohu začít ničím jiným, než připomínkou receptury, která je snad jednou z nejstarších. Fragmenty záznamů jsou datovány od antického Říma. Cesta tohoto pečiva je pořádně spletitá - ovocné chlebíčky se pečou téměř po celém světě, a například v Anglii patří k tradičnímu vánočnímu menu. U nás budete chlebíček znát nejspíš pod názvem biskupský. I nyní, po svátcích, můžete ochutnat jednu z jednoduchých úprav, kterou s oblibou dělávám pro rodinu. Dříve se pečivo nechávalo pořádně uležet (podobně jako štóly), ale tady to nebude třeba. Uzavřete-li těsto pod vrstvičku čokolády, chlebíček se rychle rozleží a je výborný čerstvý.

ovocný s ořechy

2

Ovocné řezy vzniknou i z podlouhlé formy na pečení chleba nebo biskupský chlebíček. Pokud si pořídíte rozevírací formu, z níž jde sejmout plášť, bude se vám péct ještě lépe. Ostružinové řezy s jablky a oříšky si uprostřed zimy znamenitě vychutnáte. Do těsta lze vmíchat zmrazené bobulové ovoce a těsto završit čepicí plátků jablíček, které na kyprém a lahodném moučníku vytvoří střapatý povrch. Tento recept s oblibou využijete pro spotřebu zamrazených zásob.

dýňový

3

Dýňový chlebíček je neskutečně vláčný. Snězte ho čerstvý, kdy chutná nejlépe. Má velmi jemnou oříškovou chuť nejen díky přísadám, ale připomíná ji i samotná dýně. Do těsta patří skořice a špetka muškátového oříšku, tedy koření které je důležité v chladném období pro zahřátí těla. Dýně jsou u nás k dostání po celý zimní čas a pro mnohé z nás v kuchyni ještě příliš nezdomácněly. Možná, že tímhle receptem prolomíte ledy.

banánový

4

Recept na banánový chlebíček patří k těm, pro něž nemusíte ani vytahovat mixér. Jednoduše ho umícháte v míse. A ještě jednu přednost má - chlebíček zachutná i těm, kteří banány v lásce nemají. V těstě ho ani neucítí, zůstane jen chuť vláčného těsta. Je to perfektně jednoduchá buchta, která voní vanilkou a skořicí. Jakmile potkáte hodně zralé a sladké banány, přijde její čas. Chlebíček lze upéct v podlouhlé formě, ale i v klasické rozevírací formě na dort.

Všechny recepty naleznete pod prokliknutím obrázky nebo pod vyznačením v textech. Šikovné formy, z nichž jsem většinu vyzkoušela, naleznete na našem e-shopu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.