PŮLNOČNÍ POLÉVKA

ZÁZVOROVÝ PUNČ PRO ZAHŘÁTÍ
16.1.2020
JAK ZHOTOVIT KVĚTINOVÉ ARANŽE ZA PÁR KORUN I
21.1.2020

Když zvenčí zaútočí chlad, je nejlíp za kamny, a ještě lépe u stolu s hrnkem vydatné polévky.

Nemám tušení, zda se má tato polévka vařit před půlnocí nebo jíst výhradně o půlnoci, my ji doma vaříme, když začíná mrznout. A to má přijít právě teď.

Půlnoční polévky jsou různého charakteru. Krémové - aby zafungovaly jako pohlazení do žaludku po prohýřeném večeru, sytící - když noc je ještě mladá, anebo jsou to čisté vývary a česnečky fungující jako vyprošťováky. Každému podle jeho gusta. Pro mě je polévka plná masa a opražené zeleniny výtečným obědem, zvláště, když mi k ní někdo osmaží topinku.

Je fakt, že ať už je půlnoční polévka z uzeného kolene s majoránkou, nebo tradičně z kombinace hovězího a vepřového masa se špetkou chilli, vždy se jedná o maso libové, polévka není zapražená a často obsahuje sklenku exotických vín madeiry, portského nebo cherry. Vyznačuje se opravdu spoustou chutí a těžko vám je vypodobním. Prostě si ji musíte uvařit. Doporučuji ji dělat v tlakovém hrnci, který celý proces urychlí. Nejlépe chutná z misek, či z polévkového velkého hrnku, například z takového, v kterém jsem ji servírovala.

Pokud milujete puntíky, pak upozorňuji na keramiku DOTS, kterou nabízíme v různých tvarech.

Příprava: 60 minut * Získáte: cca litr a půl polévky

Do tlakového hrnce

  • 250 g libového hovězího, nakrájeného na kostičky
  • 250 g libového vepřového, nakrájeného na kostičky
  • 50 g sádla
  • 1 lžička sladké papriky
  • na špičku nože chilli
  • 8 kuliček pepře
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce portského vína
  • 1 l vývaru, masového
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 cibule, vcelku

Na pánev

  • 80 g celeru, nakrájeného na nudličky
  • 1 větší mrkev, nakrájená na kolečka
  • 1 lžíce oleje, rostlinného
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • kousek pórku nebo 2 naťové cibulky
  • 400 g bílých fazolí, zcezených (konzerva)
  • 400 g červených fazolí, zcezených (konzerva)

Na dokončení

  • pár snítek koriandru, nasekaných
  • párty chléb, česnek, sůl a olej na topinky

1. Hovězí a vepřové maso nakrájejte na drobné kostičky a zprudka opečte na sádle v tlakovém hrnci.

2. Stáhněte plamen, přidejte koření, sůl, portské (nemusí být) a vše promíchejte. Po půlminutce zalijte vývarem, přidejte sójovou omáčku, 2 oloupané cibule a hrnec zavřete. Vařte celkem 35 minut.

3. Mezitím očistěte kořenovou zeleninu a nakrájejte ji. Na pánvi ji osmahněte na oleji, až v poslední fázi přidejte papriku nakrájenou na kostičky a jemně nakrájený pórek nebo naťovou cubulku. Včas vypněte, aby se pórek nerozpadl.

4. Z hotového základu polévky odstraňte cibule, vmíchejte oba druhy fazolí a směs prohřejte. Dochuťte solí, pepřem, případně špetkou chilli (máte-li raději ostřejší chuť) a přimíchejte zeleninu z pánve. Již nevařte, aby zůstala zelenina křupavá.

Jednotlivé porce podávejte s nasekaným koriandrem a česnekovými topinkami.

 

Fáze 1: tlakový hrnec

U receptů na polévky je často uvedena strašlivá fůra ingrediencí, ale nedejte se odradit. Sůl, pepř, paprika, cibule... s tím přicházíte při vaření do styku dennodenně. Suroviny jen natahují seznam, ale ani se nejedná o nákupní seznam, protože většinu z nich máte pravidelně doma. Zde je v podstatě důležité jen dvojí maso, vepřové a hovězí nakrájené na drobné kostičky, a připravený vývar, který je třeba mít uvařený dopředu. Pokud máte morkové kosti, radu jak na ně naleznete níže.

Fáze 2: smažení na pánvi

Mezitím, co se základ polévky připravuje v tlakovém hrnci (trvá to jen 35 minut), máte čas na nakrájení a osmažení zeleniny a zcezení fazolí. Moc práce to nedá, a pak už vše jen smícháte dohromady. Zbývající ingredience stačí prohřát, aby zelenina zůstala křupavá. Je to rychlá záležitost.

Polévka vypadá složitě, ale moc práce nevyžaduje. Jen ty topinky nedělám ráda, takže je prohlašuji za mužskou záležitost, aby byly činnosti rozděleny. Máte-li topinkovač, tím lépe. Dobrou chuť nejen o půlnoci!

jak na morkové kosti

  • Koupíte-li si s hovězím polévkovým masem i morkové kosti, můžete je uvařit a připravit silnější a chutnější vývar.
  • Pokud si přejete morek zkonzumovat (ne každý z nás jej preferuje), pak kosti nevařte v polévce, ale nechte je v troubě vyhřáté na 200 °C - asi 20 min. Pak morek vyklepněte a nechte vychladnout. Při podávání horké polévky ho nakrájejte na kolečka a vložte dovnitř. Takto připravený morek se nerozpadne a dobře vypadá.
  • Morkové kosti je třeba před vařením nechat přes noc ve studené vodě.
  • Kosti jsou zásobárnou živin; morek obsahuje mimo jiné větší množství vitaminu K, lecitin, železo.
  • Morek patří k delikatesám, které podávají i michelinští šéfkuchaři; připravují z něj například rizoto, super jemné knedlíčky do polévky, podává se s chlebem, solí a pepřem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *