HORKÉ RADY Z KUCHYNĚ: CO UŽ JSME SE NAUČILI?

NOŽE A PÁNVE, ZÁKLAD KUCHYNĚ
10.8.2022
GALETKY SE SÝROVOU NÁPLNÍ A ÚRODOU ZE ZAHRÁDKY
15.8.2022

Pečení, vaření, mražení a všechny možné další kuchařské techniky mají svá pravidla. Leccos uvaříte i bez jejich detailní znalosti a vystačíte si s receptem, pokud ale vládnete základní technologie, detailní recepty vesměs přestanete potřebovat, využijete je spíš jako inspiraci nebo odrazový můstek, kolik mouky na kolik vajec je třeba.

Na začátku letošního roku kolegyně Jana spustila nepravidelný seriál Horké rady z kuchyně. Nevím, jak vy, ale já tyhle vzdělávací články o vaření miluju. Sama vařím už velmi dlouho a řekla bych, že i dobře, ostatně vaření a psaní vyzkoušených receptů mě mnoho let živilo. Což nic nemění na mojí oblibě číst si, jak udělat nejhedvábnější těsto na buchty, jak správně dusit maso nebo jak dosáhnout ideálně propečeného steaku. Jednou z mých nejoblíbenějších kuchařských knih je ostatně bichle věnující se na několika stovkách stránek v podstatě jen správnému používání soli, tuku, kyseliny (obvykle octa nebo citronové šťávy) a horka.

Pojďme si společně zopakovat základy vaření, pečení, mrazení a rozmrazování, přípravy kynutých těst a užití kuchyňských olejů. Další díly Horkých rad z kuchyně budou jistě následovat.

Umět zapnout troubu neznamená umět péct: pečení začíná mnohem dřív: při přípravě těsta. Pojďte se s námi naučit připravit cukrářskou strouhanku, při níž spotřebujete zbytky, opražit např. ořechy nasucho na pánvi, vyšlehat opravdu dokonalý a pevný sníh nebo jak správně uskladnit vejce. Možná to zní jako banality, ale cit pro detail dělá z mistry.

Pobyt v kuchyni obecně má svá pravidla. Samozřejmostí je správná hygiena - a nemluvíme o omytých rukách, ale třeba o tom, jak zpracovávat kuřecí (a obecně syrové) maso nebo vejce. Poradíme i to, jak si vypomoct, když některou surovinu nemáte po ruce a potřebujete ji nahradit nebo jak poznáte, že je daný pokrm zaručeně hotový. Znáte všechny tyhle fígle?

Chcete-li potraviny zamrazit pro pozdější použití, vězte, že ne všechny to snesou. Takové vařené brambory (i třeba v polévce) po rozmrazení fakt nejsou ani trochu dobré. A taky mějte na zřeteli, že ani zmrazené potraviny nemají nekonečnou životnost a že 7 let staré borůvky ze dna mrazáku budou nejspíš pěkně hořké.  Podívejte se, jak správně rozmrazovat a ohřívat hotová jídla i samotné suroviny z mrazáku, a naučte se využít všechny zbytky z kuchyně naplno!

 

MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Jeden z největších strašáků v kuchyni je pro leckterou, mnohdy jinak i poměrně zkušenou, hospodyni kynuté těsto. Přitom není třeba se ho bát, naopak: zkazíte jej mnohem méně snadno než třeba třené těsto a že je něco v nepořádku zjistíte během chvíle: nevzejde kvásek. Ať už se sušeným nebo čerstvým droždím, kynuté těsto může být i pro vás hračka!

Opečení na pánvi, smažením fritování, olej na vymazání formy, olej na zálivku salátu... Uplatnění rostlinný olejů je opravdu všestranné, jak ale jistě tušíte, ne všechny se hodí ke všemu. Nic jako univerzální olej na všechno neexistuje, a to ani ten klasický řepkový nebo slunečnicový. Nevěříte? V tomto článku se o tom dozvíte více.

 

MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Trénink dělá mistry

Nově nabyté informace můžete rovnou prakticky procvičit – třeba v těchto receptech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.