RYCHLÝ CIBULOVÝ CHLÉB

MRAZENÝ BRUSINKOVÝ KRÉM
13.1.2022
VAŘÍME A PEČEME S VÍNEM
18.1.2022

Ratanové ošatky na kynutí chlebového těsta se postarají o jednu z částí celkové přípravy pečení chleba. Bochníku nebo vece dodají tvar a zase máte o trošku práce méně.

Upéct chleba za kus práce stojí. To ví každý, kdo se o to pokusil. Jakkoli doba pokročila a nejsme závislí na pravidelném pečení chlebů v domácnosti, zůstala v nás úcta k této práci i k chlebu samotnému. Kdykoli se postavíte k těstu a zaprášíte moukou půlku kuchyně, vždycky to stojí zato.

O nejrychlejší přípravu chleba se postará domácí pekárna. O nejlepší chuť a kvalitu strukturovaného těsta se zasadí jedině žitný kvásek a fortelná práce s opakovaným kynutím. Takový chléb vám - sice po kouskách, zabere klidně celý den. Někde mezi se však nabízí neméně zajímavý výsledek. Je to pečení drožďových chlebů s pomocí silného ramene kuchyňského robota. Každý chléb lze upéct všemi třemi způsoby. Dnes nabízím variantu tři, rychlou, spolehlivou a se skvělou večeří na konci zápolení.

Cibulový chléb si připravte pokaždé, chytáte-li pohoštění s masem. Výtečně se hodí při grilování, ale neméně si na něm pochutnáte jen tak, s máslem a bylinkami. Hodně rychle se po něm zapráší. Necháte-li těsto kynout v přírodní ratanové ošatce, prášit bude docela určitě. Na povrchu chleba ulpí mouka, kterou na upečeném chlebu rádi vidíme. K tomu, abyste ošatku mohli používat donekonečna, poslouží to, že ji před uložením těsta silně posypete hladkou moukou v poměru 1 : 1 s bramborovým škrobem. Těsto se spolehlivě nepřilepí a po vyklopení a vyschnutí ošatky, její povrch snadno očistíte kartáčkem. Funguje to.

Příprava: 35 minut + nejméně hodina kynutí *  Získáte: ¾ kilový bochník

Těsto

  • 300 g hladké pšeničné mouky / hladké špaldové
  • 210 g hladké celozrnné žitné mouky
  • 2 rovné lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu, celého
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 lžíce jablečného octa
  • ½ šálku zkaramelizované cibule, sušené

Na kvásek

  • 21 g droždí (půlka kostky) 
  • lžička cukru
  • trocha vlažné vody
  • mouka na zaprášení

Na vysypání ošatky

  • 1 lžíce hladké mouky + 1 lžíce bramborového škrobu

1. Do mísy robotu prosejte oba druhy mouky, přidejte sůl, kmín a vše dobře promíchejte stěrkou. Dejte vzejít kvásek z droždí, cukru, trochy vlažné vody a mouky.

2. Do 300 ml vlažné vody přidejte jablečný ocet. Do důlku v mouce přidejte vzešlý kvásek a vodu s octem. Ihned zapněte hnětač na nízké otáčky a nechte těsto zpracovat po dobu 10 minut. Ke konci přidejte trochu na síle, až vznikne kompaktní hladké těsto.

3. Do těsta přidejte předsmaženou cibulku a krátce propracujte. Těsto přesuňte na pomoučený vál. Propracujte ho rukama, ale nenechte ho nabrat moc mouky. Těsto je tak akorát. V dlaních vytvořte kouli, okraje těsta přetáhněte dospodu. Hladkou částí koule těsto vložte do vysypané ošatky. Vršek těsta uhlaďte a jemně poprašte moukou. Ošatku přikryjte nahřátou utěrkou a nechte kynout na chráněném místě dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to minimálně 1 hodinu. Před koncem kynutí zapněte troubu a vyhřejte ji na 230 °C horní a spodní ohřev / 210 °C horkovzduch.

4. Připravte si plech s pečicím papírem a hladkou moukou vysypejte kolo. Vykynuté těsto vyklopte na střed plechu a vložte na 2. pozici do trouby. Pečte 20 minut, pak snižte teplotu na 200 / 180 °C a pečte ještě 20 - 25 minut. Upečený bochník by měl po poklepání z rubu zadunět.

POZN.: Zde záleží na vašich zkušenostech s pečením chleba v troubě. Každá peče jinak. Chléb se peče zprudka, přitom v troubě ještě nakyne a neměl by hned výrazně tmavnout. V tom případě teplotu trochu stáhněte. Ideální je, když pečete s párou, nebo přidáte-li před pečením do trouby kastrůlek s vodou. Buďte však opatrní. Vytvořte si poznámky pro příští pečení.

PÁR TIPŮ PRO ZADĚLÁNÍ CHLEBA:

S oblibou používám mouky Pernerky. Žitná celozrnná mouka (v popředí) je tmavá a chlebu dá výraznější zabarvení. Hodí se i k přípravě kvásku a pečení perníčků. Pečete-li žitný chléb, pak přidejte na každé 4 díly žitné mouky 1 díl světlé špaldové nebo pšeničné mouky. Do cibulového chleba dávám žitné mouky jen menší polovinu z celkového objemu. Chlebu dá svou nezaměnitelnou chuť. 

Vlažná voda pro zadělání chleba nesmí přesáhnout 40 °C. Teplá voda by zničila aktivitu droždí. Použijte vodu víceméně tělesné teploty, jako na miminka. Těsto můžete připravit i se sušeným droždím. V tomto případě použijte 1 balení, 7 g, a vmíchejte ho přímo do připravené prosáté mouky.

Předsmaženou sušenou cibulku je nejlepší připravit doma pomocí domácí sušičky. Při smažení (používám máslo, ale můžete smažit i na sádle či oleji) víte, že nedošlo k přepalování tuku, a sušením zachováte v cibuli sladkost a celou řadu zdravých látek. Pokud si cibulku kupujete, vyberte si nejlépe bio kvalitu. Do chleba lze dát i čerstvě smaženou cibulku. Pro tento recept budete potřebovat 2 středně velké žluté cibule a zvolený tuk.

Těsto krásně kyne, brzy bude plná ošatka. Někdy mi vykyne už za ¾ hodiny, ale nevadí, když si dá načas. Záleží na mnoha faktorech, právě tak, jako při pečení. Dejte si záležet s tím, jak ošatku vysypete směsí mouky a škrobu. Hodně vám to usnadní vyklopení těsta i čištění ošatky. Nechám ji vždy oschnout do druhého dne, pak ji vyklepnu a vyčistím čistým hadříkem. Nakonec používám hustý zubní kartáček (nový a užívaný jen k tomuto účelu :o)). Ošatku vyložím dílkem papírové utěrky a uložím do zásuvky v kuchyni. 

Upečený chléb provoní celou kuchyni. Je nadýchaný a protkaný zkaramelizovanou cibulkou. Povrch chlebů různě zdobím a sypu semínky, kmínem. Máte-li ošatku, pak už žádnou parádu nepotřebuje a výrazných chutí je uvnitř dost. Zkuste chleba třeba s domácími škvarky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.