MRAZENÝ BRUSINKOVÝ KRÉM

CO PATŘÍ K DOBRÉMU VYBAVENÍ KUCHYNĚ
12.1.2022
RYCHLÝ CIBULOVÝ CHLÉB
17.1.2022

Zmrzlinové dezerty zdaleka nepatří jen k létu. Sladká tečka po dobrém obědě se hodí kdykoli.

Nejlepší zmrzliny si můžete popřát v Itálii - ale také se o ně pokusit doma. Zatímco k létu patří ovocné dřeně a ledové sorbety, které nás dokážou pořádně zchladit, v zimě dáváme přednost smetanovým chutím, a vůbec nevadí, že zmrzliny rychleji tají. Alespoň přijmou trochu okolního tepla a nezastudí krk. 

Nadýchaný krém, který se částečně připravuje na plotně, si zaslouží dokonalé zpracování ve zmrzlinovači. Ten se postará o to, aby se zmrzlina pravidelně promíchávala a postupně se mrazila ve správné konzistenci. Toho nikdy tak dobře nedocílíte, když budete pracovat jen tak, domácími prostředky. Zmrzlinu jsem však tímto způsobem připravila, protože zmrzlinovač každý nevlastní. Na chuti brusinkového krému to rozhodně neubralo. V neděli se bude dělat zas.

Mrazené i nemrazené dezerty chutnají nejlépe ze skleněných pohárů na nožce. Připomínají cukrárnu, a pokud si pohár chcete přidržet, nezastudíte si ruce. Máte-li pocit, že vám ve skříňkách zaberou moc místa, pořiďte si nízké misky, které využijete i na výrobu pudinku, servírování kompotů i snídaňového jogurtu s ovocem. 

Příprava: 20 minut + mrazení * Získáte: 4 porce

  • 3 žloutky
  • 80 g krupicového cukru
  • 150 ml polotučného mléka
  • 100 ml smetany, 40%
  • 300 g kompotovaných brusinek
  • vanilkový cukr
  • 1 lžička citronové šťávy

1. Žloutky a cukr ušlehejte do husté pěny. Plastovou misku dejte vychladit do mrazáku.

2. Mléko a smetanu nalijte do rendlíčku a prohřejte, před bodem varu vypněte, nesmíte převařit. Stáhněte z plamene a nechte chvíli chladnout. Teprve pak přidejte vaječný krém a vše promíchejte.

3. Směs znovu zahřívejte, ale velice mírně a pomalu. Stále míchejte, až ucítíte, že začíná houstnout. Trvá to asi 2 minutky. Stáhněte z plamene.

4. Mezitím do poloviny brusinek přidejte vanilkový cukr a rozmixujte je ponorným mixérem. Jakmile je směs připravená,  brusinky zamíchejte do houstnoucího krému a přesuňte ho do vychlazené plastové misky. Přidejte nerozmixovanou část brusinek, nevadí, že klesají ke dnu. Krém dejte mrazit. 

5. Asi po hodině krém promíchejte, a pak ještě alespoň 3× po půlhodinách, dokud zmrzlina nezpevní. Poté ji nechte mrazit do druhého dne. 

Zmrzlinu můžete podávat dozdobenou naloženými višněmi amaretto.

Milujete-li zdravé brusinky, dopřejte si jejich chuť i když vás honí mlsná. Při přípravě hlavně nic nepřevařte, aby se nezničila nadýchaná struktura vaječného krému. V konečné fázi, kdy začíná houstnout, plamen vypněte, jakmile krém začne mírně ulpívat na míchací stěrce. Krabičku naplňte jen tak nad polovinu, mrazením krém nabyde a také budete potřebovat prostor pro míchání. Víčko nebudete potřebovat.

Hned potom krém promíchejte s brusinkami a přelijte ho do nachlazené plastové krabičky. Těžké brusinky nejprve klesnou ke dnu, ale postupem času, kdy zmrzlina začíná tuhnout, brusinky probarví celý obsah. Nezbývá, než míchat, míchat, míchat... Na obrázku je konečná fáze.

Smetanová zmrzlina je velkým potěšením. Dělám ji jen při výjimečných příležitostech. Pokud jste si nechali lžíci brusinek na dozdobení, dejte je navrch.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.