VAŘÍME A PEČEME S VÍNEM

RYCHLÝ CIBULOVÝ CHLÉB
17.1.2022
POMOCNÍCI K ZPRACOVÁNÍ BRAMBOR
19.1.2022

Sklenice jiskrného vína v sobě nese řemeslo našich předků, kteří do pěstování révy i jejího zpracování dávali veškerý svůj um.

K lidskému štěstí a k úsměvné pohodě patří prostřený stůl, víno, přátelé a hudba - to pravil už Homér. Odborníci říkají, že víno je třeba naučit se pít s pokorou a střídmostí. Patří-li k němu klid a výjimečnost té chvíle, vychutnáte si vše, co tento ušlechtilý nápoj nabízí. Od těchto rad lze snadno odvodit, že je ku prospěchu věnovat pozornost dobrým vínům. 

Všichni moc rádi čteme o tom, že sklenička kvalitního vína denně tělu prospívá a snižuje riziko srdečních onemocnění, a moc neradi přijímáme informace z nejrůznějších studií, prokazující, že alkohol působí na náš mozek jako jed a je nejčastější příčinou vysokého krevního tlaku. Kde je zlatá střední cesta, jíž je třeba se při pití vína držet, všichni dobře víme.

Víno však není určeno jen k pití. Odedávna se využívá i v kuchyni, o čemž se u nás dochovaly materiály až ze 16. století. V kuchyni není třeba plýtvat víny vzácných ročníků, ale využijte běžná vína z obchodů, která svými charakteristickými vlastnostmi k dochucení jídel postačují. Ze silných vinařských zemí, jako je Francie, Španělsko nebo Itálie, pochází celá řada receptů, v nichž je víno důležitou ingrediencí při vaření a pečení. Vína se přidávají nejen při úpravách masa, drůbeže i zvěřiny, ale také při přípravě skvělých omáček, paštik, sladkých krémů, šodó, o míchaných nápojích nemluvě. Mějte z vína radost i užitek.

Kachna na medu a víně je příslibem skvělého oběda, přitom ji připravíte snadno a téměř bez práce. Víno přidáváme do pokrmů proto, aby měly pikantnější chuť i vůni. Ve většině případů dáváme přednost kyselejším vínům, a to jak bílým, tak i červeným. V tomto receptu dávám přednost polosladkému vínu, které dobře splyne s medem i s pořádnou porcí pepře a badyánem. Ještě než víno do jídla přidáte, ochutnejte ho, zda je dobré. Dnes už se to stává zřídka, abyste natrefili na špatně uložené víno, ale zkazit oběd by bylo nepříjemné.

Tento recept využívám na podzim, aby na zimu bylo zkrátka to nejlepší. V tuto dobu si však můžete pár sklenic naložit také. Zelí sterilované v troubě lze konzumovat ihned, bez uležení. Červené zelí s vínem a brusinkami patří k přílohám, které si oblíbíte. Je hodně aromatické a příprava není pracná, ani zdlouhavá. Až budete chystat zlatavou pečeni, jistě oceníte, že přílohu jen vysypete na pánev a prohřejete s kouskem sádla.

Výchozí surovinou k výrobě vinného želé je láhev kvalitního bílého nebo červeného vína, nejlépe s ovocnější chutí, k němuž přidáte aromatické koření známé ze svařáků, a cukr. Cukr je zapotřebí želírovací, ale v tuto dobu se vám nebude shánět nejlépe. Co jsem se želé naučila od kamarádky, od té doby mám vždy 1-2 sáčky schované na zimu. Z vína se stane jiskrná hmota, kterou zavíčkujete do skleniček, a pak už ji jen ujídejte k různým předkrmům, anebo želé rozpusťte do horkého aromatického nápoje.

Nepečený dortík je vhodné korunovat něčím dobrým. Nejčastěji to bývá čerstvé nebo kompotované ovoce, ale zmíněné vinné želé (z předchozího článku) lze v trochu jiné úpravě vyrobit i na slavnostní dezert. V tomto případě to byl valentýnský dort typu cheesecake, ale pokud ho vytvoříte v tradiční kulaté formě, nápad využijete kdykoli. Pro výrobu želé budete potřebovat čtvrtlitr polosladkého červeného vína, které mu propůjčí svou nádhernou barvu a jiskru.

Pokud patříte k lidem, kteří skládají korkové zátky pro strýčka Příhodu, využijte je příhodným způsobem a vystavte si je na očích. Jsou totiž atraktivní. Korek je zajímavý materiál s nímž si vytvoříte například i šikovnou nástěnku na klíče a vzkazy. Postačí, když doma najdete vhodný obrazový rámeček. Špunty lze snadno tvarovat nožem, takže si poradíte i s úpravami do potřebného tvaru. 

 


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.