POMOCNÍCI K ZPRACOVÁNÍ BRAMBOR

VAŘÍME A PEČEME S VÍNEM
18.1.2022
DÁRKOVÉ SKLÁDÁNÍ RUČNÍKŮ
20.1.2022

Brambory většinou bereme jen jako doplnění stravy na talíři. Tento přístup si však nezaslouží a měli bychom je jíst co nejčastěji.

Brambory za námi doputovaly z Nového Světa a v Evropě je lidé poprvé ochutnali až na konci 18. století. Zprvu nevěděli, jak je správně jíst, dokonce se pokoušeli z této rostliny konzumovat žlutozelené bobule, které jím způsobovali otravu. S výjimkou jedlých hlíz je totiž celá rostlina jedovatá. U nás brambory začali pěstovat Františkáni, řádoví bratři z kláštera u Hybernů. 

Tato významná zemědělská plodina je ve spotřebě umístěna hned za pšenicí. Až na dalších místech nalezneme rýži a kukuřici. Obliba bramborových příloh i samostatných pokrmů se váže k tomu, že v dnešních dobách dokážeme s touto potravinou v kuchyni kouzlit. Ale především už víme, jaké hodnoty nám brambory nabízejí. Jsou totiž plné látek podporujících naše zdraví a je velkou chybou omezovat je na jídelníčku.

Brambory bychom měli vařit ve slupce a tak je i konzumovat, dokud to jde. Pokud je nutné je oloupat, pak co nejtenčeji a při práci používejte výhradně škrabky, struhadla i hrnce z nerezového materiálu, který neničí vitaminy. Je bezesporu, že nejzdravější jsou brambory vařené. Právě z nich vznikne celá řada dalších oblíbených pokrmů - například bramborové noky a knedlíky, které nejsou samy o sobě příliš kalorické, a pokud si kalorie nehlídáte, pak si brambory dochuťte a připravte si salát s vejci a zeleninou, nebo je zapečte v troubě. Chcete-li si čas od času zahřešit, pak jsou tu horkovzdušné fritézy, v nichž si připravíte i křupavé hranolky s absencí tuku.

brambory jíme protože

  • obsahují vlákninu, bílkoviny a jsou nízkotučné, takže jsou vhodné z nutričního hlediska i při dietě
  • jejich pravidelná konzumace zvyšuje v mozku produkci chemických látek zlepšujících paměť
  • obsahují vysoký podíl draslíku, který podporuje správnou funkci kardiovaskulárního systému
  • složité sacharidy jsou bohaté na živiny a společně s pomalu vstřebávajícím se škrobem a vlákninou způsobují dlouhodobé zasycení
  • obsahují vitaminy skupiny B, nejvhodnější je brambory konzumovat i se slupkou; když už je třeba brambory oloupat, využijte vodu z brambor pro další vaření - např. k ředění polévky, k přípravě dušených jídel apod.
  • mají mnoho vitaminu C, který nás při pravidelném přísunu brambor na jídelníček významně chrání před volnými radikály a posiluje imunitní systém
11375_b_z2

STRUHADLO NA HALUŠKY

na bramborové, těstovinové i játrové zavářky

Milujete-li halušky - u našich zahraničních sousedů špecle, ale z trochu jiného těsta, pořiďte si šikovné struhadlo s jezdcem, do něhož vložíte těsto a zpracujete ho přímo nad hrncem s horkou vodou. Také v okamžiku, kdy se vám nechce kutálet játrové knedlíčky, můžete zavářku do polévky vyrobit podobným způsobem. Recept na halušky, tradiční krajové jídlo, naleznete ZDE. Vyzkoušejte dobrý pokrm připravený z nastrouhaných syrových brambor, který se hodí k zimním mrazíkům.

RED CULINARIA, STRUHADLO NA HALUŠKY, 32 cm

16992_1_vykryt_eshop_z1

HORKOVZDUŠNÁ FRITÉZA

na oblíbené hranolky ve zdravějším provedení

Zatímco porce vařených brambor obsahuje asi 190 kcal/300 g, v tukem nacucaných hranolcích spolykáte přes 400 kcal/150 g. Je jasné, že si tuto pochoutku musíte často odepřít. Existuje však ještě jedna možnost, jak si hranolky připravit s méně hříšným vědomím, a tou je horkovzdušná fritéza. Očistěné brambory rozkrájejte pomocí hranolkovače (viz galerie pod článkem) a zcela bez tuku vložte do fritovací nádoby. Přístroj pracuje na bázi cirkulace horkého vzduchu a křupavé hranolky vám vykouzlí.

HORKOVZDUŠNÁ FRITÉZA CLATRONIC, objem nepřilnavé nádoby 3,6 l

18141_730513_4_eshop_z4

SKLADOVACÍ BOX

na zeleninu uchová brambory déle čerstvé

I když brambory pravidelně dokupujete, je třeba správně je uskladnit. Máte-li chladnou spíž, chodbu nebo nevytápěnou garáž, můžete do těchto míst postavit stohovatelné boxy na zeleninu. Pro skladování brambor je naprosto zásadní tma, takže plastové boxy jsou vyhovující. Necháte-li brambory na světlém místě, velice brzy začínají klíčit, což v hlízách způsobuje jedovatý solanin. Klíčky je pak třeba pečlivě odstranit, aby brambory nezpůsobily zažívací potíže. V okamžiku, kdy nehrozí mrazíky, lze boxy přemístit i na balkon. Je-li však pod nulou, hlízy namrzají a sládnou.

SKLADOVACÍ BOXY NA ZELENINU s regulací větrání, objem 12 l, rozměr 23,5 × 30 × 23,5 cm

15678_z1

MECHANICKÝ LIS NA BRAMBORY

připraví vařené brambory na knedlíky, šišky i langoše

Pákový lis na brambory je nepostradatelným pomocníkem při rozmělňování vařených brambor. Získané pyré využijete pro přípravu bramborových placek, noků, knedlíků i k výrobě těst na koláče či přísad do chlebů. Stejně tak ho lze využít při zavařování, například k odšťavování citrusů, výrobě rajčatového pyré apod. Vyzkoušeli jsme ho při přípravě lokší, tradičních placek, které si můžete vyzkoušet podle našeho VIDEA.

NEREZOVÝ LIS NA VAŘENÉ BRAMBORY a další zeleninu, délka 30 cm

13772_3_eshop_z1

VŠESTRANNÝ MLÝNEK

na strouhání syrových brambor

Součástí mlýnku na strouhání a drcení ořechů, sýrů, čokolády, ovoce a kořenové zeleniny, je také výměnný kotouč pro strouhání syrových brambor k výrobě oblíbených bramboráků a dalších specialit. Upečte si například staročeské zelné placky, na kterých si zaručeně pochutnáte.

MECHANICKÝ MLÝNEK NA STROUHANKU s 5 výměnnými kotouči

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.