NOŽE A PÁNVE, ZÁKLAD KUCHYNĚ

NEJLEPŠÍ LETNÍ NEALKO NÁPOJE
5.8.2022
HORKÉ RADY Z KUCHYNĚ: CO UŽ JSME SE NAUČILI?
12.8.2022

Můžete mít sebeprostornější kuchyni, sebelepší recept a sebedokonalejší vybavení, ale bez dobrých a ostrých nožů vás vaření bavit dlouhodobě prostě nebude. To samé platí pro pánve: bez dobré pánve neuděláte dobrý steak a ušetří vám i jinak spoustu nervů.

Možná je to taková moje nemoc z povolání, ale ať jedeme na dovolenou kamkoliv, kde si budeme sami vařit, vždycky si s sebou vozím pár svých oblíbených nožů a pánví: velký šéfkuchařský, protože s tím se dělá dobře všechno. Vyřezávací s ostřím tvaru měsíčku, protože se s ním dobře vykrajují např. jablka a spousta dalších drobností. Nůž na rajčata s vlnkovanou čepelí, protože navzdory názvu se absolutně dokonalý i na čerstvé pečivo. 

Z pánví mi nikdy nesmí chybět dobrá ocelová, pořádně těžká, jejíž dno se dokáže rozpálit na vysoké teploty. Osobně oceňuji i pánev na palačinky: když děláte palačinky pro 6 dětí, je pohodlí přípravy na místě. Málokdy vozím svoji oblíbenou s nepřilnavým dnem: bez ní dokážu přežít a v ubytování obvykle nějaká je – i když ne tak dobrá jako ta moje.

Doma mám ještě několik dalších velmi oblíbených nožů: ještě o něco delší japonský šéfkuchařský nůž s krásnou dřevěnou rukojetí. Různé délky ostří klasických špičatých nožů, dlouhý nůž s měkkým ostřím, originálně kupovaný na španělskou sušenou šunku, dlouhodobě jej ale používám na prokrajování dortových korpusů. Nůž na sýr, mezi nože by šly zařadit i škrabky na sýry, na julienne zeleninu atp.

Samozřejmostí by měl být i brousek na nože: např. před čistěním masa je třeba nůž vždy znovu a znovu trochu doostřit, aby šla práce od ruky, a vhodné uložení nožů: já mám na zdi magnet, který jim však úplně nesvědčí: ostří tupí stejně jako horká voda v myčce. Ideální je tak např. dřevěný stojan na nože, do kterého je vždy zasunete a nože se tam budou mít jako v bavlnce.

I o pánve je třeba se dobře starat: pokud je skladujete na sobě, vkládejte mezi ně filcovou vložku nebo třeba starou utěrku, aby se nepoškrábaly. Aby se jídlo do pánví nepřichytávalo, nejdřív dno vytřete tukem. A pokud to není nutné, nedrhněte je za každou cenu jarem: úplně odmaštěná pánev si na povrchu musí znovu udělat filtr, aby fungovala, jak má. Třeba onu palačinkovou pánev proto pouze vytírám papírovým ubrouskem.

Vybírejte pro pečlivě z následující nabídky: Dala jsem si záležet, abych vybrala jen ty nože a pánve, které považuju za opravdu nezbytné!

Pochlubte se do komentářů, který nůž nebo pánev jsou u vás ty, bez kterých nemůžete žít!

NOŽE A JEJICH PŘÍSLUŠENSTVÍ

Na rajčata i čerstvé pečivo

Tenhle nůž obvykle najdete pod označením na rajčata nebo na zeleninu, já jsem ho ale objevila primárně jako nůž na pečivo: třeba na rohlíky nebo kaiserky je k nezaplacení. Díky speciálně tvarovanému vlnkovanému ostří prořízne křupavou kůrku, aniž by trhal nebo za sebou tahal měkkou nadýchanou střídku, díky kulaté špičce se s ním navíc dobře i maže máslo nebo pomazánka.

To samé platí i u těch rajčat (nebo třeba měkkých broskví): projede tuhou a mnohdy už i naměklou slupku a přitom nijak nedeformuje měkkou dužinou pod tím. nakrájíte s ním dokonale tenké plátky rajčat bez jediného zaváhání! Na decoDoma ho kromě červené střenky máme v nabídce i se zelenou nebo oranžovou.

 

Sada krátkých nožů

Výše zmíněný nůž na rajčata je i součástí této sady švýcarských nožů Victorinox. U švýcarských nožů se nemusíte obávat kvality oceli –ta se rozumí v podstatě sama sebou. V sadě je ještě nůž na zeleninu se stejnými vlastnostmi, jako je ten na rajčata, jen má špičatou špičku, kterou snadno očistíte třeba papriky (ten u nás můžete zakoupit i samostatně s černou nebo červenou rukojetí). Kuchyňský nůž s klasickou 8cm čepelí je příjemný bonus: ten se neztratí nikdy a nikde, je velmi mnohoúčelový.

KDS Sedlčany, česká klasika

Vynikající kvalitou nožů se nechlubí jen švýcarské nože, ale i třeba známá česká značka KDS Sedlčany, které je profesionálním nožířským družstvem, a při správném broušené zaručuje životnost nože minimálně 10 let. V nabídce je s 15 a 17,5cm délkou čepele. Dobře se s ním čistí i porcuje maso a užití bude rozhodně mít dnes a denně.

Druhým kouskem od tohoto výrobce je svačinový nůž na sýry, který díky vlnkovanému ostří snadno ukrojí sýr různé konzistence.

 
 

MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

18160_831115_1_eshop

Škrabka kuchyňská

199

17600_img_4555_prosim_zvetsit_ra

Ostřič na nože

349

18022-2_eshop

Stojan na nože

599

16526_bn-40a_2_eshop

Elektrický brousek

649

 

PÁNVE A JEJICH PŘÍSLUŠENSTVÍ

Speciální „sladké“ pánve

Pánve na palačinky a lívance chybí v málokteré výbavě babiček a maminek- Nízká palačinková pánev udělá ty nejtenčí palačinky bez nadbytku oleje (stačí potřít pár kapkami pomocí mašlovačky) a díky nízkému okraji se palačinky snadno otáčejí. Osobně na ní velmi ráda dělám také sázená vejce  nebo lívance, protože lívanečník ve své výbavě nemám :-). Lívancovou pánev asi netřeba představovat: lívance jsou z ní jeden jako druhý, z téhle navíc s roztomilými obličejíky. Dobře se v ní dělají také už zmíněná sázená vejce!

Na mezinárodní kuchyni

Cizí národní kuchyně mají pochopitelně i svoje specifické nádobí. Obejdete se i bez něj, ale pokud daná jídla děláte častěji, určitě investice do speciální pánve nebudete litovat. WOK pánev využijete nejen při přípravě jídel z asijské kuchyně: dole se nahřívá na opravdu vysokou teplotu, která směrem nahoru klesá, takže je určena spíš na pokrmy, které se často míchají. Perfektně ale distribuuje teplo, já jsem v ní jeden čas ráda dělala i třeba italské risotto.

Pánev na paellu je vlastně hodně nízký kastrol s velkou plochou dna. Můžete místo ní používat klasické pánve s velkým dnem, u těch ale při servírování překáží rukojeť. využijete ji i při přípravě mnoha dalších restovaných jídel.

Nepřilnavé povrchy jsou různé

Nepřilnavost pánví je možné zajistit mnoha různými materiály a způsoby. U klasických ocelových pánví jako je třeba Beka NOMAD jejich nepřilnavost zajišťuje vysoká teplota, na kterou lze dno rozpálit. Do horkého oleje dáte např. maso, které se ihned trochu přilepí, ale jakmile se dna pustí, víte, že je zespodu hotové. Bohužel, tento způsob nevyhovuje křehkým typům masa (např. mleté drůbeží kuličky) nebo zeleniny.

Pro přípravu spíš dušených pokrmů nebo když se vám hodí opékat právě křehčí suroviny je vhodné použít některý z nepřilnavých povrchů: v kurzu jsou keramické pánve, na které stačí použít naprosté minimum tuku: počítejte ale s tím, že velmi často je na těchto zdravých pánvích v podstatě nemožné opéct plátek masa opravdu dokřupava. K dostání je nyní máme v krásných designech s olivami, levandulí a cibulákem.

Nepřilnavost a vlastnosti ocelové pánve kombinuje třeba pánev COOKCELL. Ty mají na svém povrchu množství bodů se zvýšenou vrstvou, díky čemuž má vyšší přenos tepla. Na povrch můžete použít i kovové nástroje bez jeho poškrábání.

 

MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

19006_2_e

Ochranná sítka, 3 ks

179

18976_4_e

Grilovací deska

759

17842_eshop

Proložka mezi pánve, 2 ks

65

18971_e

Grilovací pánev GRANDE

699

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.