VÁNOČNÍ ÚKLID I ZDOBENÍ OKEN, ZN. SNADNO A RYCHLE

JEDNO TĚSTO PRO TROJE CUKROVÍ RŮZNÝCH CHUTÍ
16.11.2023
BEZPEČNÝ ADVENTNÍ VĚNEC Z PLETENINY A TRENDY ROKU 2023
20.11.2023

Budu se opakovat, ale prostě to tak je: advent je za dveřmi a je tu čas vánočního mytí oken, protože teprve potom se okna dají vánočně nazdobit. A protože já osobně mytí oken opravdu nemám třikrát v lásce, mám tu pro vás pár skvělých tipů, jak je nablýskat levou zadní, protože pak přijde ta odměna: vánoční výzdoba.

Moje babička myla okna 4x do roka, a to i když měla kolem oken postavené lešení, protože se zateploval jejich dům. Byla to jedna z věcí, která mě na ní upřímně fascinovala, obvykle do okamžiku, než se zeptala, jestli už je mám taky umytá. Protože znáte to: napéct cukroví, vymyslet, vybrat, objednat, vyzvednout a zabalit dárky, vyluxovat i pod gaučem, vymést pavučiny ze všech koutů (i těch, o kterých ani nevíte), u toho s úsměvem na rtech poslouchat vánoční koledy, stihnout oběhnout všechny vánoční večírky a vždy a za všech okolností vytvářet příjemnou vánoční atmosféru, být milá, usměvavá a odpočinutá. Akorát nevím, kdy mám ještě pracovat, starat se o děti nebo nedejbože spát. :-)

Tady jsem pro vás proto vybrala sérii dobrých nápadů, jak okna naklidit hladce a bez ztráty hvězdičky. Přiznávám otevřeně, že jednou z mých největších úlev je, že v zimě nemyju rámy oken z venku (a někdy vůbec z venku, protože kdo bych chtěl mrznout!) a nějaká ta šmouha mě nechává chladnou, protože je většinu dne stejně tma a o parádní odlesky se starají vánoční světýlka, která pokojům dodají tu pravou, útulnou vánoční atmosféru. 

Tak pojďme na to!

Domácí spotřebiče dělím na užitečné a na nepotřebné krámy. Za nepotřebný krám jsem dlouho považovala vysavač na okno, až do okamžiku, kdy si jej pořídila ona moje babička a já ho dostala do ruky. Další týden už jsem ho měla doma, protože mi odpadlo pracné leštění pomocí ironu a novin – s vysavačem jich totiž zůstane opravdu jen pár. Vybrala jsem si už tehdy okenní vysavač Leifheit, protože mi vyhovuje jeho systém na nacvakávání různého příslušenství na jednu tyč. Více se o úklidu v pohodě nejen díky vysavači dozvíte v tomto článku.

Aby okno vypadalo co nejkrásněji, můžete mu dodat sváteční háv díky nové zácloně: třeba té s vykrojeným spodním obloukem, aby lépe vynikla světýlka na parapetu. Na decoDoma prodáváme výhradně záclony, které stačí jen pověsit. A třeba vám pomůže u velký průvodce výběrem záclon, ve kterém vám přibližujeme, na co kromě vzoru při nákupu myslet.

Možná i vaše rodina patří k těm, které domů čerta a Mikuláše nezvou – ať už za nimi s dětmi či vnoučaty chodíte třeba na náměstí nebo vám už prostě odrostly. Originální způsob, jak je nebo klidně vašeho partnera může Mikuláš podarovat, je nějaký ten krásný hrnek plný dobrot za oknem.

A když už jsme u těch oken a parapetů, mrkněte na tip, jak obyčejný světelný řetěz s pomocí pár kousků provázku či stužek povýšit na parádní kousek – vyzkoušejte to, i když zdobný řetěz např. s lucerničkami, ale opravdu jen ten obyčejný. Pár stužek opravdu dělá divy. Nazdobená okna a parapety udělají radost nejen vám, ale i všem kolemjdoucím.

Skvělou službu při výzdobě neudělají ale jen světýlka, nýbrž i staré dobré sušené pomeranče, které navíc byt nádherně provoní. Přidejte pár hvězdiček badyánu nebo tyčinku skořice a možná i nějakou tu ozdobičku a voňavá výzdoba bude vaší tajnou vánoční zbraní pro zajištění té pravé atmosféry.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.