BEZPEČNÝ ADVENTNÍ VĚNEC Z PLETENINY A TRENDY ROKU 2023

VÁNOČNÍ ÚKLID I ZDOBENÍ OKEN, ZN. SNADNO A RYCHLE
17.11.2023
VÁNOČNÍ HITY ROKU 2023: S TĚMITO DÁRKY SE NESPLETETE
22.11.2023

Tradiční Vánoce okořeněné trochu víc severskými trendy, to může být inspirace pro letošní rok u vás doma. Letos bude vše hřejivé a útulné.

Zajímáte-li se každoročně o vánoční trendy, dominantní barvu a jednotlivé styly Vánoc jak nám je předkládají designéři, pak je opět z čeho vybírat. Nemyslím si ale, že z gruntu změníte svůj pohled na to co máte rádi a vytáhnete své zamilované ozdoby, byť tu a tam oprýskané nebo očouzené od svíček, aby se zase zaskvěly uprostřed nejkrásnějších svátků.

Kdyby vás přece jen okouzlilo nové zboží v obchodech, vyberte si ze zvoleného stylu to, čím lze doplnit vaši sbírku dekorací. Určitě najdete cestu jak příliš neutrácet a uděláte si svůj domov zajímavý třeba s přispěním drobných nápadů s recyklací.

ZÁKLADNÍ TRENDY PRO ROK 2023

Duch letošních Vánoc přináší přirozenost, hravost i eleganci zároveň. Hlavním trendem je každopádně domácí pohodlí a užívání si běžných radostí života na něž nemáme v roce plném shonu tolik času. To vše provázané s přírodou a nekonečnou inspirací, kterou nám dává.

Inspirace přírodou - letos v harmonické kombinaci přírodních barev a surovin vedle ledových třpytivých barev evokujících mrazivou zimu. Smetanovou, bílou a ledově modrou vkusně doplňují sněhem poprášené větvičky i dekorace, které si dokážete vyrobit vlastníma rukama.

Romantická pohádka v růžové - paleta jemných růžových tónů s dalšími pastely v perleťovém provedení, to je svět inspirovaný Barbie, která úspěšně vykročila z pláten kin. K jemnosti stylu patří peříčka, kožešinky, bílé i transparentní ozdoby a především perly.

Ohlédnutí za dětstvím - to je hravý styl plný zelených a červených tónů, který je blízký naší tradici. Doplňuje ho hnědá a bílá formou spousty perníkových ozdob, dekorací ve tvaru hraček, jako jsou mašinky a dětské figurky. Hitem letošních Vánoc bude nově bíle glazovaný porcelán a také postava Louskáčka z pohádkového příběhu Louskáček a myší král.

Přineste si kousek lesa - styl plný roztodivných houbiček, ježků, srnek a parohatých jelenů přinese domů dokonalou zimní atmosféru. Zelené jehličí a dekorace zvířátek připomenou nejen naši zasněženou krajinu, ale také oblíbené příběhy z obrázkových knížek.

RYCHLEJI UŽ TO URČITĚ NEJDE

PLETENÝ ADVENTNÍ VĚNEC

Aniž bych podceňovala vaše pletařské schopnosti - přece jen je do prvního adventního dne málo času. Měkký, ale robustní věnec jsem totiž umotala z hotové ručně pletené šály. A ta je pořádně dlouhá. Raději se podívejte, jaké poklady objevíte ve svém šatníku.

Na věnec o průměru 33 cm jsem využila šálu širokou 18 cm a dlouhou 155 cm (bez třásní, ty spíše překáží). Na výrobu celého aranžmá si připravte:

  • dlouhou šálu
  • kulatý tác o průměru 38 cm
  • dřevěný kuláč o průměru 19 cm
  • 4 adventní LED svíčky s voskovým povrchem (decoDoma)
  • svíticí řetěz na drátku
  • přírodniny, vánoční ozdoby

1  Uvedeným rozměrům šály se snadno přizpůsobíte i s jiným výrobkem. Máte-li širokou měkkou šálu, poskládejte ji na pruh široký 17 - 20 cm, důležitá je její délka. Pruh si pak nechte někým podržet na konci a překruťte ho kolem své osy tak, až vytvoří vlnky. Pak ho přehněte napůl, oba prameny se do sebe pěkně zamotají. Otevřený konec nepouštějte, ale zavažte ho nebo stáhněte gumičkou (viz foto).

2  Takto zatočené prameny šály se nerozplétají, ale pěkně drží tvar. Šálu stočte do kruhu podél svého kulatého tácu. Konec šály (s třásněmi nebo bez) provlékněte smyčkou opačného konce do rubu, takže se kruh pravidelně spojí. Pokud vám nepřekážejí třásně, tím lépe.

LED SVÍČKY S VOSKOVÝM POVRCHEM

3  Dovnitř kruhu vložte kuláč dřeva. Protože je věnec vysoký a svíčky by zapadly dovnitř, je vhodné, aby stály na vyvýšené ploše. Uzavřený věnec upravte prsty do pravidelných obloučků a na středový kuláč postavte čtyři LED svíce. Tyto svíce se nezahřívají a rozsvítíte je pomocí baterií. Imitují teplé světlo pravých svící, které připomíná i jejich voskový povrch.

4  Aranžmá můžete ještě dokončit decentním ledkovým svíticím řetězem a libovolnými ozdobami nebo přírodninami. Také vás upozorním na hřejivou ovčí kůži dodávající efekt každému prostoru. Využijete ji nejen na chalupě, ale i doma na sedačce či jako kobereček do ložnice. Ovčí vlna je příjemná na dotek, nedráždí pokožku a může být vkusným vánočním dárkem.

ÚTULNÁ INSPIRACE SEVEREM

Přírodní styl má stálé místo v mnoha našich domácnostech. O Vánocích je tak snadné obohatit ho o pár svátečních tónů v červené, zelené nebo zlaté. Nikdy se nemůžete zmýlit. Celek bude harmonický a útulný. Stále v něm budou dominovat struktury dřeva, vlasové materiály nebo pletenina pro niž je místo na polštářích a hřejivých plédech. Přidejte zářivé teplo svíček a těšte se. Ježíšek už bude nedaleko...

 

 

4 Comments

  1. Milena napsal:

    No, podle mého názoru ovčí kůže nemá s přírodou a přirozeností společného vůbec nic. Je to dílo člověka, stažení kůže z mrtvého zvířete. Něco tak morbidního – kus mrtvé ovce bych doma nikdy nechtěla. Ani jsem nikdy nenosila a nenosím ani kousek pravé kožešiny, nekoupím si ani ozdobu nebo maličkost, ve které je pravá kožešina. Je tolik imitací kožešin k nerozeznání od pravých, které jsou stejně hebké, a hlavně nejsou kusem mrtvolky zvířete.

  2. Milena napsal:

    K ovčí kůži. Pravé kožešiny mají své opodstatnění u etnik žijících u polárního kruhu. Proti životu zmíněných etnik nelze mít sebemenších námitek. My, v naší civilizaci a s našimi technologiemi užívat pravé kožešiny vůbec nepotřebujeme. Nehledě k ochraně zvířat se navíc zpracování kožešin značně podílí na znečištění životního prostředí. A tím, že je nebudeme kupovat, k ochraně životního prostředí přispějeme. Ano, můžeme začít takto jednoduše sami u sebe, nemusíme dělat velké skutky. Pravá kožešina, tedy i ovčí rozložená v domácnosti, je podle mého názoru přežitkem z dob, kdy kožešina byla snobským výrazem luxusu „vyšší“ společenské třídy. Dnes je už spíš zastaralým nevkusem. Určitě najdu spoustu oponentů, říkám jen svůj názor.

  3. Milena napsal:

    Chtěla bych dodat ke svému komentáři, že ovčí kůže nemá s přírodou a přirozeností společného vůbec nic v NAŠICH podmínkách. V podmínkách vyspělé civilizace, v níž nejsme nuceni obstarávat si živobytí lovem a kůži zvířat pak využívat jako oděv a ochranu před chladem. Kůže zvířat je přirozeností v podmínkách etnik žijících v drsných podmínkách u polárních kruhů, kde je lov a zpracování celého zvířete nezbytností k udržení holého života. Pro naši společnost však ani skopové maso není nepostradatelnou součástí potravy, tudíž ani vedlejší produkt z ovcí, jejich kůže není pro nás nutnou a jedinou možností, jak se chránit před chladem a mít pokrývku podlahy. Tyto potřeby dokonale splní kožešiny umělé. Ovce jsou převážně chovány pro vlnu, jejich maso a kůže už pro nás nezbytností nejsou. Navíc – máme-li chránit přírodu a životní prostředí, chraňme je tím, že jim nebudeme tak výrazně škodit průmyslem zpracovávajícím kožešiny.

  4. Jana Pippichova napsal:

    Paní Mileno,
    děkujeme za váš názor i za příspěvky. Ráda vás pozvu na náš e-shop, kde naleznete celou řadu výrobků z umělé beránkové kožešiny. Možná si něco příjemného vyberete:
    https://www.decodoma.cz/deky-a-soupravy/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.