JEDNO TĚSTO PRO TROJE CUKROVÍ RŮZNÝCH CHUTÍ

ADVENTNÍ KATALOG NABÍZÍ OBLÍBENÉ DEKORACE I ORIGINÁLNÍ DÁRKY
15.11.2023
VÁNOČNÍ ÚKLID I ZDOBENÍ OKEN, ZN. SNADNO A RYCHLE
17.11.2023

Tři v jednom, tak by se dal nazvat oříškový recept na cukroví, který lze dokončit různými způsoby. Cukrátka jsou křehká a jejich přípravu můžete klidně nechat až na prosinec.

Plánovat je třeba rázně a teď. Jen tak si zachováte klid, až budete chtít vyšetřit volné chvíle pro smysluplně strávený adventní čas. V rámci pečení svých oblíbených druhů cukroví také existuje časová úspora. Vyberte si recept, který má rodina ráda a napečte z něj různé druhy cukroví. Jde to.

Uchováváte-li po své mamince, babičce, tetě... (a dalších milých, které máte už jen v srdci) sešitek se starodávnými recepty, jistě ho opatrujete jako rodinný poklad. Když ho otevřete na té nejušmudlanější stránce, je jasné, že recept zaznamenaný krasopisným písmem patřil k nejoblíbenějším. Možná jste ho nikdy neochutnali, možná ale patřil k vašemu dětství. Domyslete si chybějící písmenka mizející pod mastnými flíčky a pusťte se do vánočního pečení. Bude-li výsledek tak dobrý jak si ho pamatujete, napečte z něj nejedno cukroví. Klidně hned tři druhy! Nikdo to nepozná, ale všem bude o Vánocích hezky.

Příprava: těsto 15 minut + chlazení 

Poloviční dávka těsta na ochutnání

  • 200 g hladké mouky, prosáté
  • 60 g lískových oříšků, jemně mletých
  • 90 g moučkového cukru, prosátého
  • 15 g kvalitního kakaa
  • 140 g másla, na kostičky
  • 1 žloutek
  • ¼ lžičky citronové kůry, mleté

1. Ingredience vložte do mísy robotu a hnětačem krátce zpracujte. Jakmile se vytvoří kompaktní koule, vyjměte ji, vytvořte váleček a vložte ho do potravinářské fólie. Těsto nechte rozležet v lednici do druhého dne.

2. Druhý den těsto rozdělte na třetiny a s každou naložte jinak. Vykrajované tvary - rohlíčky a hvězdičky - pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 175 °C 9 minut, ořechy v silikonové formě pečte při teplotě 180 °C 12 - 14 minut. 

HVĚZDIČKY CUKREM MALOVANÉ

Dokončení - Jednotlivé kousky cukroví pomalujte různým způsobem. Citronovou polevou je můžete natřít nebo zdobit podle své fantazie. Na polevu si připravte 1 bílek (proceděný přes sítko), 150 g moučkového cukru (několikrát prosetého), 2 lžičky kukuřičného škrobu a 1 lžíci citronové šťávy (scezené). Vše utřete, až vznikne hladká vláčná poleva. Naplňte s ní silikonovou zdobičku a malujte.

OVOCNÉ ROHLÍČKY S ČOKOLÁDOU

Dokončení - Rohlíčky slepte pomerančovou nebo meruňkovou zavařeninou. Horní část namáčejte v čokoládové polevě a po chvilkovém zavadnutí povrch hustě posypejte mletou citronovou kůrou.

NUGÁTOVÉ OŘECHY

Dokončení - Vychladlé ořechy slepujte vyšší vrstvou kvalitního nugátového oříškového krému (koupíte v obchodech s BIO potravinami); chcete-li, spoj můžete ještě obalit v mletých oříšcích (viz foto).

Silikonové formy jsou k nezaplacení. Jedním pohybem z nich vysypete celou porci cukroví naráz, nic v nich nepřipálíte. Ořechy dělám tak, že z těsta vytvořím stejné kuličky a ve formě je prstem roztlačím tak, aby v ořechu zůstal důlek pro naplnění krémem. K tomuto těstu je dobré využít hotový oříškový čokoládový krém. Je to další záležitost, která vám uspoří mnoho času. Dejte jen pozor na přeslazené a laciné náhražky, které by vaše dílo úplně zkazily. Na trhu je dostatek kvalitních krémů, které mimo jiné zakoupíte i v obchodech s BIO potravinami.

Při pečení drobného cukroví se mi osvědčily praktické kulaté plechy na pizzu. Naplním je rychleji než velký obdélníkový plech a tak je stále něco v troubě a neběží na prázdno. Ovocné rohlíčky slepuji nejraději pomerančovým džemem s kapkou alkoholu. S čokoládou je to výborná kombinace. Nemám-li ho, poslouží i meruňkový. Vykrajované tvary nejlépe nazdobíte cukrářskou zdobičkou. Jste-li zvyklí na malování perníčků, pak asi sáhnete po sáčku s ustřiženou špičkou.

Těsto pro toto cukroví dělám z dvojité dávky, pak se dostane na všechny tři druhy vrchovatě. Když je namícháte s vanilkovými rohlíčky, sněhovými pusinkami a zlatavými košíčky ozdobenými ovocem, bude o Vánocích z čeho vybírat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.