ARANŽMÁ PRO MĚSÍC LISTOPAD: OZDOBY Z POMERANČŮ

VYBERTE SI Z VÁNOČNÍCH TRENDŮ PRO ROK 2021
24.11.2021
RŮŽOVÝ ROSOL ANEB JEDLÝ DÁREK Z VÁNOČNÍ KUCHYNĚ
29.11.2021

Blížící se adventní čas nás vybízí k všelijakému tvoření. Svůj domov chceme mít co nejkrásnější.

Vánoční dekorace vás nemusejí stát mnoho času, ba ani hodně peněz. Využití nejrůznějších přírodnin patřilo odnepaměti k nejpřirozenějším způsobům, jak si zkrášlit příbytek. Šišky, chvojí, zelené jmelí, rozloupnuté skořápky ořechů či malá panenská jablíčka, jsou pevně spojené s našimi vánočními tradicemi. Teprve pár posledních desetiletí k nám zaválo méně obvyklé náměty, jejichž předmětem je využití usušené kůry citrusových plodů, ba i plodů samotných.

Když jsem byla malá, bylo nemyslitelné, že by se pomeranče, těžce vydobyté z nekonečných front na ovoce, mohly využít jinak, než k jídlu. Dnes u nás tyto plody natolik zdomácněly, že nám už vůbec nepřipomínají dalekou exotiku. Ozdobíte-li jimi tuzemský zelený smrček a ke kořeněné pryskyřici přidáte pomeranče s trochou koření, nádherná směsice vůní vám připraví neobyčejně příjemný zážitek. Příjemné je i samotné sušení pomerančů. Sušičku jsem nechala běžet přes noc a ráno mě v kuchyni přivítalo krásné aroma.

Sušička na ovoce a zeleninu může být šikovným tipem na vánoční dárek. Najde uplatnění v každé domácnosti, kde se žije zdravě a neplýtvá se potravinami. I když se na jednotlivých sítech sejde docela nesourodá směsice surovin, přesto si každá z nich zachová svou nezaměnitelnou vůni. Sušička patří ke kuchyňským spotřebičům, na něž si velice rychle zvyknete. Vyplatí se mít ji stále v pohotovosti. Zrovna teď mi pilně suší křížaly pro staročeskou vánoční omáčku, které se říká muzika. Brzy vám ji uvařím...

JAK NEJLÉPE NASUŠIT POMERANČE

Pomeranče nasušíte v troubě, anebo pohodlně v sušičce. Zvolila jsem druhou variantu a sušičku nechala běžet přes noc. Sušička je k surovinám šetrnější a plynulý proces bez přerušení surovinám prospívá. Nedovolí, aby v nich vypukly plísně apod. Celá akce trvala 10 hodin a výsledkem byly krásně světlé plátky pomerančů. Připravte si:

  • čisté a neporušené pomeranče, snažte se sehnat střední velikost a pak co nejmenší, vyberte si zralé plody
  • struhadlo typu mandolína, ideálně s nastavitelnou čepelí, nebo ostrý nůž a prkénko
  • papírové utěrky

Pomeranče omyjte a osušte, mandolínu nalaďte na hrubost plátků cca 4 mm. Pracujte tak, že nožem odkrojte špičku pomeranče, rovnou plochu přitiskněte ke struhadlu a plod nastrouhejte. Pozor - důkladně si ochraňte ruku! Krájíte-li ručně, snažte se vytvořit rovný řez. Nepravidelně silná kolečka se při sušení mohou kroutit. Plátky rozložte na několik vrstev papírových utěrek, přikryjte je stejnou vrstvou a vysušte je. Čím více šťávy odstraníte, tím lépe. Pak je rozložte na jednotlivá síta tak, aby se nedotýkaly.

Sušičku nastavte na 8 hodin a 55 stupňů. Během procesu kolečka 3× otočte. Pracuje-li sušička do rána, zkontrolujte pomeranče po 2 hodinách a pak opět ráno. V tuto chvíli už by měly být pomeranče téměř vysušené. Otočte je potřetí, sušičku nastavte ještě na 1-2 hodiny, podle potřeby, a teplotu snižte na 50 stupňů. Plátky nechte dokonale dosušit.

VYTVÁŘENÍ OZDOB

Krásně suché plátky pomerančů můžete využít mnohým způsobem - ozdobte jimi adventní věnec, vytvořte z nich girlandu do oken nebo si udělejte ozdoby na stromek. Ke spojení dalších přírodnin využijte lepidlo v tavné pistoli. Dejte však pozor, abyste se nepopálili, plátky pomerančů mohou na některých místech protéct. Já jsem je použila pro vytvoření prostorové dekorace, kterou jsme umístila nad stůl pomocí březové větve. Budete potřebovat:

  • nasušené plátky pomerančů
  • různě velké dřevěné korálky
  • slabý provázek a nůžky
  • čajovou svíčku
  • svitky skořice
  • hvězdičky badyánu 
  • lepidlo v tavné pistoli
  • cca 1 m dlouhou větev z břízy

Správně usušené pomeranče mají pevnou kůru, která se při ohybu zlomí, a suchou, křehkou dužninu. Dírky pro provléknutí provázku jsme si dělala ostrou špičkou nůžek. Konec provázku namočte v roztavené čajové svíčce, aby se zpevnil a nerozplétal. Jde s ním pak dobře manipulovat. 

Pomeranče si rozdělte podle velikosti a navlékejte je nad sebe od velkého po malý. Libovolně je prokládejte korálky a větším korálkem končete. Nakonec přilepte svitky skořice a hvězdičku badyánu. Do vybraného místa zavěste březovou větev a ozdoby navěste po celé její délce na různě dlouhých provázcích. Mezi aranžmá přidejte drobné kouličky, pěkné šišky apod.

PROSTOROVÝ DEKOR

Pomeranče, skořice i badyán vám okamžitě provoní celou místnost. S velkou chutí jsem aranžmá umístila nad stůl, kde se scházíme. Jakmile přestanete vůni vnímat, kápněte na pomeranče pár kapek pomerančové silice. Cesta za březovou větví byla příjemnou nedělní procházkou, díky častým větrům je jich všude napadáno plno. Také si najděte chvilku pro nenáročnou činnost, která vám zpříjemní adventní čas.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.