PATERO CUKROVÍ, BEZ NĚHOŽ NEJSOU VÁNOCE

NEJMILEJŠÍ VÁNOČNÍ DÁRKY
6.12.2017
UBROUSKY PRO ŠTĚDRÝ DEN
8.12.2017

Předkové nám odkázali celou fůru lidových tradic. S Vánocemi je jich svázaná pěkná řádka. Přestože mnohé zanedbáváme, protože pro nás z mnoha důvodů ztratily význam, přípravu slavnostních pokrmů a sladkostí rozhodně nepomíjíme.

Připomenu třeba jen hubník, černého kubu, pučálku nebo kapra namodro, a ze sladkostí perníčky, zázvorky, černé duše či nepřekonatelnou vánočku. Ať už k vašim zamilovaným receptům patří cokoli, chraňte je jako oko v hlavě a předejte je dál. Svým přátelům a především rodině. Aby se ty nejlepší pokrmy na světě zachovaly a dostaly k dalšímu pokolení.

I já se ráda rozdělím o vyzkoušené a oblíbené recepty na cukroví, i když je to jen zlomek toho, z čeho o svátcích tloustneme. Myslím, že všechny pomocníky, s nimiž jsem při pečení pracovala, už na e-shopu nemáme; ale třeba vás zaujme něco jiného, co vám právě schází k přípravě domácí hostiny.


cukrovi1

1 Vanilkové rohlíčky  Co k nim dodat. Někdo preferuje vlašské ořechy, někdo mandle. Musíte ochutnávat a srovnávat podle svého jazýčku. Pak bude váš recept ten nejlepší ze všech. K našim zamilovaným rohlíčkům přidávám ještě hezký nápad, jak cukroví přinést na návštěvu. Naučím vás poskládat ubrousek tak, aby se do něj schovala oválová krabička. A ještě jednu zkušenost přináším – tvarování rohlíčků v silikonové formě, která vám při pečení ušetří polovinu času.

cukrovi3

2 Ořechy, co se rozplynou na jazyku  Jsou nadívané krémem, takže se provlhčí, rozleží, provoní… Chcete-li, můžete zvolit i trochu dietnější formu krému. Předkládám vám hned 3 klasické recepty a pro pečení opět chválím silikonovou formu. Naštěstí už ji vlastním, takže oříšků bude letos dost.

cukrovi2

3  Bombičky, vosí úlky – u nás andílci  Nepečené cukroví je oblíbené nejen pro svou snadnou přípravu, ale do jeho výroby se zapojí i děti. K tvarování pomohou nejlépe známé otvírací formičky a práce jde jak po másle. Andílci s křehkými křidélky z mandlí se špatně skladují, takže dělám vždy jeden „vzácný talíř“ před Štědrým dnem.

cukrovi4

4 Vinné cukroví je dokonalou rychlovkou  A ještě k tomu není třeba dát ho rozležet. Klidně ho udělejte na poslední chvíli, čerstvé je nakonec i nejchutnější. Protože se do cukroví skutečně přidává bílé víno, je jasné, jak při pečení dopadne zbytek láhve. Uvidíte, že se v kuchyni najde hned několik pomocníků najednou :o) Cukroví ale budete muset vykrájet formičkami, protože speciální váleček na jeho přípravu už nemáme.

cukrovi5

5 Pusinky, makronky, sněhové pečivo  Bílky nakonec zbudou vždycky. Jdou sice zamrazit, ale raději část spotřebuji v závěru pečení a z části si napeču pláty na novoroční Pawlovu. Tyhle nadýchané dobroty prostě nelze vynechat. Při výrobě makronek pro vás bude opět vítaným pomocníkem silikonová forma.

Přeji sladké a veselé!


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *