ROHLÍČKY V DÁRKOVÉM BALENÍ I

SKLENĚNÝ SVÍCEN
6.11.2015
ČAS NÁVŠTĚV II
10.11.2015

ornament_01

Nechci vám předkládat náš rodinný recept (ale kdybyste ho přece jen potřebovali, najdete ho zde). Nejspíš by byl velice podobný tomu vašemu. Navíc – každá rodina má svůj naprosto nejlepší recept na vanilkové rohlíčky, takže by to bylo nošení dříví do lesa. Nemáte důvod jej měnit, ale můžete mít důvod přestat se zdlouhavou ruční výrobou.

Také patřím k těm kuchařkám, které rohlíčky vyrábějí zásadně ručně, takže mě nové možnosti úplně zaskočily. V dobrém smyslu slova. Dostala jsem k otestování silikonovou formu na vanilkové rohlíčky, z které rukou mávnutím vyklouzne celý talíř cukroví najednou. Brzy vám řeknu, jak se mi peklo….

Přemýšlela jsem ještě o jedné věci – dostanete-li pozvání ke svátečnímu stolu, sluší se přinést s sebou něco na zub. Například sladkou tečku za obědem, zvláště, pokud hostitelka sama nepeče. K tomu se krásně hodí zmíněné rohlíčky, jenom je k nim potřeba vymyslet vkusnou ambaláž. Elegantní řešení jsem nalezla v jednoduše složeném ubrousku, který zpevňuje oválová papírová krabička.

ornament_02

rohlicky_baleni1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Vzpomněla jsem si, že malou oválovou krabičku jsem kdysi viděla na nějaké zmrzlině. Než bych ji sháněla, rychle jsem si připravila vlastní krabičku. Je to hodně jednoduché. Připravte si:

  • silnější potištěný karton
  • tužku a pravítko
  • kancelářské lepidlo a lepicí pásku
  • nůžky nebo řezací nůž
  • pěknou úzkou stužku
  • drobnou vánoční dekoraci
  • bílý látkový ubrousek velký 45 × 45 cm

Z papíru vystřihněte ovál velký 7 × 11 cm, který bude tvořit dno, a pruh 7 cm vysoký a 34 cm dlouhý, který bude tvořit plášť. Na spodním okraji si po délce vyznačte 1 cm a vystřihněte zoubky (jako cimbuří). Krabička se tak sníží na 6 cm. Zoubky ohněte směrem dovnitř budoucího oválu a pomocí nich přilepte dno lepidlem na papír. Začněte lepit od středu delší strany oválu a postupujte po obvodu na obě strany. Bodově si pomáhejte lepicí páskou, kterou nakonec odstraníte. Přesah hotového pláště sestřihněte na 1 cm a také přilepte. Krabičku nechte schnout.
Druhý den vnitřek krabičky vyložte jemným papírovým ubrouskem a narovnejte do ní pečivo. Kolem krabičky naaranžujte ubrousek a upevněte ho stuhou.

rohlicky_baleni2

SKLÁDÁNÍ UBROUSKU

1 Ubrousek přehněte na polovinu, lemy směřují směrem dolů.
2 Levý horní roh přehněte dolů směrem ke středové ose a pravý dolní roh směrem nahoru.
3 Celou skládačku otočte rubem k sobě tak, aby olemovaný kraj ležel vpravo.
4 Nakonec horní okraj přehněte k dolnímu, aby ležely na sobě. Vlevo zůstane ležet pod skládankou levý trojúhelník a pravému vytáhněte špičku z rubu nahoru. Hotový výsledek vidíte na obrázku.
5 Složený ubrousek stočte do oválu a špičaté konce si zajistěte třeba kolíčkem na prádlo. Dovnitř vložte opatrně krabičku s rohlíčky a obvod převázejte stuhou. Špičaté konce ubrousku směřující vlevo a vpravo prohněte směrem dolů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.