NEJLEPŠÍ LETNÍ NEALKO NÁPOJE

HOUBOVNÍK Z LESA I Z MĚSTA
4.8.2022
NOŽE A PÁNVE, ZÁKLAD KUCHYNĚ
10.8.2022

Prázdniny se přehouply do své druhé poloviny, dny se zase začínají viditelně zkracovat a děti pomalu začínají řešit, že se opět blíží začátek školního roku – nebo alespoň moje nastávající prvňačka ano. Já na rozdíl od ní stále ještě řeším voňavé léto a co dobrého namíchám na víkendovou grilovací párty za pití.

Na našich zahradních párty je vždycky kopa dětí i dospělých, kteří mnohdy musí řídit. Bydlíme na malém městě a mnoho našich přátel je z okolních vesnic, kam je to pěšky daleko a autobusy o víkendu spíš nejezdí než jezdí. Zásoba nealkoholických nápojů je tedy naprostá nutnost.

Zalistovala jsem tedy útrobami decoDoma blogu, abych zjistila, co všechno se tady nabízí k pití, a zjistila, že to není vůbec špatné! Takže pojďte vybírat se mnou, co se bude tento nebo jakýkoliv další hodit!

OVOCNÉ A BYLINNÉ SIRUPY

Protože dobrý domácí sirup je základ každého pití – v létě dochutí míchané nápoje, v zimě jím dochutíte čaj a zavzpomínáte na léto.

Levandule už mi pomalu odkvétá a je nejvyšší čas ji ostříhat a vyrobit z ní voničky do skříní, pořád je ale ještě čas doběhnout pro zralé meruňky a předzásobit se tímhle úžasným sirupem. Recept berte jako základ pro to, jak zpracovat i další letní ovoce, kterého teď bude nadbytek: broskve. Levandule je k nim skvělá a rozmarýna možná ještě o fous lepší.

Možná se vám té levandule bude zdát trochu moc a že je v každém druhém receptu, ale ona opravdu úžasná! Jakmile k ní čichnu, vybaví se mi vůně babiččiných skříní proložených po několika desetiletí mýdly v oblečení a ložním prádle, do jídla ji ráda nemám, ale v sirupech a nápojích jí přesto neodolám. Tahle kombinace s růžovými plátky – druhou oblíbenou voničkou babiččiny skříně – vás svojí vůní zavede do nostalgie. A taky chuťového ráje.

Máta je nezmar. Jakmile ji jednou někam zasadíte, tak už se jí nezbavíte. Aromatické jsou i její oddenky, kterými se rozlézá po celém záhonu, takže chvíle pletí a ruce vám voní jako mojito. Letos jsem jí prostor omezila plastovým plůtkem zakopaným do hloubky, takže oddenky nemají, kudy se rozlézt do zeleninového záhonu, o to hustější porost ale vytvořila. A střídavě ji nechávám nakvést (protože včely ji milují) a sbírám na výrobu sirupu. Mimochodem, když k ní přidáte tymián, neuděláte chybu. Osobně vyzkoušeno!


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

18198_126496_3_eshop

Láhev s klipovým uzávěrem

89

13329

Lis na ovoce

799

19366_vykryt-2_e

Knížka na recepty

189

18193_125982_4_eshop

Láhev s klipovým uzávěrem

89

LIMONÁDY A LEDOVÉ ČAJE

Domácí limonády a ledové čaje jsou dnes žádanou položkou na menu řady restaurací, bister i kaváren. Naučte se ji vy!

Máme pro vás skvělý univerzální tip, jak připravit domácí limonádu z ovocných čajů – mně se doma třeba hromadí krabičky dalších a dalších ovocných a zelených čajů, které jinak nepijeme. Nečekaná návštěva se nebude stačit divit, jak geniální pití dokážete připravit! Stačí pár kousků ovoce, lístků bylinek ze zahrádky (kterou můžete mít klidně za oknem nebo na maličkém balkonu) a pár kostek ledu.

Jahody už jsou dávno pryč, ostružiny teprve začínají, tak se možná ptáte, proč sem dávám tip právě na tyhle limonády. Je to jednoduché: Jahod mám plný mrazák a ostružin z loňska jsem tam taky minulý týden ještě krabičku našla. Tyhle limonády jsou totiž hotové v cuku–letu a rovnou i perfektně vychlazené: dělají se ze zmrazeného ovoce. Ať už v mrazáku najdete cokoliv, limonáda z toho určitě půjde vymyslet.

A zase ta levandule! Tentokrát ale spíš jako dekor na ubruse, protože okurková limonáda se bez ní obejde, ač s ní je taky skvělá. Na její výrobu potřebujete šťavnatou salátovou okurku, třtinový cukr a čas na louhování a chlazení – víc už se ale dozvíte v samotném receptu. Já jen doplním, že úžasná je doplněná také panákem kvalitního ginu nebo když místo minerálky použijete dobrý tonik. Nebo rovnou oboje.

Když už jsme u těch domácích limonád – ať už vyrobených z čaje nebo nikoliv – rozhodně není na škodu si připomenout, jak připravit čaj a z něj pak třeba i ten ledový. Každý kuchařský postup má svoje pravidla, i tak prostou věc jako je příprava čaje nevyjímaje. Protože když dva dělají totéž, není to totéž.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

14676_blog_eshop

Sklenice TRUVA, 6 ks

234

17434-4_eshop_z1

Bambusové brčko, 4ks

69

17195_eshop

Forma na led s víčkem

69

13630

Sítko na čaj FRED

99

Likérový bonus na závěr

Aby to dnes nebylo jen o nealku, tak tady přinášíme ještě pár tipů na skvělé likéry, které doplní domácí limonády a jiné drinky. Zda je použijete v kombinaci se sirupy na přípravu nápoje nebo jako přípitek, to už je jen a jen na vás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.