BEZINKOVÝ LIKÉR

ÚKLID NEMUSÍ BÝT VŽDYCKY OTRAVA
12.9.2018
OVESNÁ KAŠE BEZ VAŘENÍ ANEB SVAČINA DO PRÁCE
17.9.2018

Plody bezu černého patří k významným prostředkům bylinné medicíny. Rostlina sama je opředena mýty, a dodnes se traduje, že je třeba poprosit keř o svolení, než ho otrháte.

V bylinné medicíně se využívají květy i bobule. Tiší příznaky nachlazení i zánětů nosních a čelních dutin. Sirup z bezových bobulí skvěle podpoří rekonvalescenci po chřipce a zkracuje průběh infekce. Šťáva z bobulí obsahuje hojně vitaminu C a A a nechává se kvasit na bezové víno. Ochutnala jsem ho, a je vynikající. Do samotného kvasného procesu jsem se nikdy nepustila, ale vyzkoušela jsem alespoň tradiční bezový likér.

Jeho výroba je snadná, a tak jsem letos nachystaná na klání s bacily, pokud se ho ovšem milý likér dočká. První várkou nejspíš přivítáme podzim. Pokud se přidáte, nebo se dokonce pustíte do výroby vína, připomínám, že vinobraní startuje, a vy můžete potřebovat ledacos z našeho e-shopu. 

004

BEZINKOVÝ LIKÉR

Příprava: 1,5 hodiny + odležení * Získáte: něco málo přes 0,5 l likéru

  • 500 g bezinek, otrhaných a opraných
  • 200 ml vody
  • ½ lžičky skořice
  • 1 pomeranč s chemicky neošetřenou kůrou
  • 1 vanilkový lusk (nebo 5 ml přírodního vanilkového extraktu Ambrose)
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 vrchovatá lžička dobré instantní kávy
  • šťáva ze 2 mandarinek
  • 100 ml tmavého rumu

1. Bezinky otrhejte, dobře vyperte, přidejte 200 ml vody, skořici, a svrchní část pomerančové kůry. Máte-li vanilkový lusk, vyškrábněte z něj semínka. Směs přiveďte do varu a na mírném ohni nechte 20 minut probublávat.

2. Rozvařené bobule nechte trochu zchladnout, vyndejte pomerančovou kůru a zbytek rozmixujte ponorným mixérem. Hrnec přesuňte do chladničky a nechte ho tam do druhého dne.

3. Druhý den bezinky propasírujte přes síto. Výsledkem je hustá dřeň, kterou vraťte do hrnce, zahřejte ji a přidejte cukr. Míchejte, až se cukr dokonale rozpustí, pak přidejte lžičku kávy, (vanilkový extrakt, pokud jste nepracovali se semínky) a vymačkanou šťávu z mandarinek. Nechte zchladnout a přilijte rum v množství dle své chuti. Likér přelijte do vysterilizované láhve a uložte do tmy a chladu.

Bezinky jsou v tuto dobu dokonale zralé. Když se mezi černými kuličkami objeví dosud červené, nedozrálé, nevadí to. Až kuličky otrháte a zalijete vodou při praní, většinou zůstanou plavat na hladině a snadno je lžící odstraníte. Zdlouhavého otrhávání bobulí se neděste; když jsou zralé, samy odpadávají do mísy. Jen je lehce prsty stahuji ze stonků. Když nemám po ruce bio pomeranč, používám sušenou strouhanou pomerančovou kůru. Zakoupíte ji v malých 5 g sáčcích - např. Vegan (dm drogerie).

Oprané bobule vypadají jako černé perličky. Přidejte k nim vodu, skořici, vanilku, pomerančovou kůru a přiveďte je do varu. Když vyškrábnu semínka z vanilkového lusku, lusk schovám do uzavřené dózy s cukrem. Nádherně ho provoní. Semínka se z likéru odstraní pasírováním. Pokud pracuji s vanilkovým extraktem, přidávám ho až v závěru.

Po rozmixování půjde základ likéru do chladničky. Káva, cukr a šťáva z mandarinek přijde na pořad až druhý den. Poslední přísadou je rum. Toho můžete přidat tolik, co uznáte za vhodné. Někdy je výsledný nápoj hustší, tak ho rumem víc nařeďte. Likér je pak silnější, ale určitě ho budete upíjet pouze jako digestiv nebo ho užívat jako lék :o)

vyčetla jsem

  • že bez by se neměl užívat v těhotenství ani v době kojení
  • že zralé bobule lze zamrazit a později povařit a používat při pečení sladkostí
  • že listy, kůra, nezralé bobule i kořeny jsou v případě konzumace jedovaté
  • že keř v zahradě odpuzuje mouchy a nežádoucí hmyz
  • že rostlina je mrazuvzdorná a prospívá na slunci i v polostínu
  • že bezinkový likér delším uskladněním zhoustne; to nemohu potvrdit, u nás nevydrží :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.