KYSANÉ ZELÍ JE SUPERPOTRAVINA. JAK NA NĚJ V LEDNU A CO PAK VAŘIT?

CHLÉB PITA K PLNĚNÍ I JAKO PŘÍLOHA
15.1.2024
HORKÝ CIDER S OVOCEM A KOŘENÍM
18.1.2024

Kysané zelí je velmi tradiční středoevropskou potravinou. A není divu, jeho výživnost, univerzálnost a typická nakyslá chuť spolu se super jednoduchou a levnou výrobou si našla svoje místo i leckde jinde, i když se tam připravuje jinak dochucené. A jeho rychloverzi si během pár dní vykysáte klidně i teď doma ve špajzu.

Nebudu vám tu dnes vymýšlet žádná nová moudra a rovnou jsem sáhla po své „bibli“, knize Česká strava lidová od Marie Úlehlové-Tilschové, která je zároveň velmi zajímavou knihou o historii stejně jako o zdravé výživě. Tahle knížka vyšla v roce 1945, v antikvariátech je stále k sehnání a já ji doporučuji všem, kdo se zajímají o tradiční českou kuchyni. Nebo aspoň čtěte pravidelně náš blog, jí z ní totiž cituji moc ráda. A co tedy tahle moudrá žena píše o kysaném zelí? 

Kyselé zelí představuje totiž, stejně jako jiná kvašená zelenina, nesmírně hodnotnou potravinu. Dávno již konservují se takto „na kyselo“ řízky i jiná rostlinná potrava pro dobytek, ale bylo třeba teprve dalekosáhlých objevů o vitaminech a enzymech, aby kvašení potrava došla i ve stravě civilisovaného člověka znovu cti a uznání.

A níže najdete i pár tipů, jak si zelí doma zkvasit nebo co z něj uvařit!

Pokud vám slova rychle a zelí nejdou dohromady, protože pořádné kysané zelí prostě kvasí pořádně dlouho, tak máte i nemáte pravdu. Klasické české kysané zelí opravdu kvasí zhruba měsíc (recept na něj najdete zde), v tomto ročním období ale zcela jistě mnohem víc oceníte návod na rychlokvašení, které je hotové za pár dní. V tom, jak je tohle zelí zdravé nebo na co se hodí, se od toho klasického neliší.

Tomuto rychlému způsobu fermentace jsem podlehla zhruba před 14 lety, když jsem se pracovně musel vydat do Jižní Korey. A tam jsem poprvé ochutnala kimči, kvašenou zeleninu, kterou i vy znáte pod názvem pickles. Jen v tom kimči jsou určité druhy zeleniny a nikdy nechybí pekingské zelí a spousta chilli. Ať tak nebo jinak, berte to jako bonusový tip, jak zpracovat zeleninové odřezky. Pickles je prostě milion způsobů, jak ochutit zelí. :-)

Mezi úplně top polévky u mě patří zelňačka. Mamka ji dělává z vývaru z uzených žeber (jeden den byla na večeři polévka, druhý den obrané maso s chlebem – jak my to jako děti milovaly!) a se zakysanou smetanou. Jeden z důvodů, proč jsme ji s bráchou doslova hltali, bylo, že v ní vždycky zmodral česnek. A jako dospělá jsem se naučila vkládat brambory jen rozšťouchané a až do talíře. Ale cest, jak připravit couračku, je spousta a jeden skvělý recept s klobásou najdete i tady.

Zelné placky patří k tomu nejlepšímu, co jde s kysaným zelím vymyslet. Hotové jsou během chvíle a dokřupava osmažené (klidně na sádle) jsou prostě... Skvostné! A pokud to chcete o něco zdravěji, můžete je klidně upéct v troubě, není to žádná věda a připravíte jich tak spoustu naráz.

Slovenská národní poklad dávno zdomácněl i v české kuchyni, protože příprava halušek je ještě jednodušší než bramborových knedlíků, kterým jsou velmi podobné. Kdo na Slovensko jezdíte, možná jste se pozastavili už u názvu – halušky se totiž jedí s brynzou, kdežto se zelím jsou to přece strapačky! Ale vězte, že ať už jim budeme říkat jakkoliv, podle tohoto receptu se vždycky povedou a vy si pochutnáte jako králové.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

2 Comments

  1. Jaromír napsal:

    super zboží

  2. Avatar photo Jana Chmelikova napsal:

    Díky, Jaromíre, dejte pak vědět, pokud některý z receptů vyzkoušíte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.