KŘUPAVÝ SALÁT Z ČERVENÉHO ZELÍ

NEKONEČNĚ HRAVÝ PUNTÍK
30.1.2019
VARIACE NA KARI A PÁNEV DO TROUBY
4.2.2019

Červené a bílé zelí obecně patří k potravinám s vydatným zdrojem živin. Mimo další cenné látky obsahuje vitamin C, který pomáhá našemu organizmu zvládnout atak infekcí a virů.

Nerada připomínám čas chřipek, ale právě nás obchází. Zesílit příjem vitaminů je v tuto chvíli důležité. Máte-li rádi zelí, pak nejvíce vitaminu C získáte ze syrových listů a tomu výborně sekundují čerstvé saláty. Zelí výtečně snáší sousedství dalších druhů zeleniny i ovoce. Ze vzájemných kombinací lehce vznikne celá plejáda dalších chutí. Zkoušejte, až dojdete k té, která dostane jedničku.

Chutnat vám bude z keramických misek, krajáčů a hrnků z našeho e-shopu!

003

SALÁT Z ČERVENÉHO ZELÍ

Příprava: 35 minut

  • 400 g červeného zelí, nastrouhaného najemno
  • 2 středně velká jablka, nakrájená na plátky
  • 1 menší červená cibule, nakrájená na plátky
  • 1 malá mrkev, nastrouhaná na jemné proužky
  • 1,5 lžíce kaparů (nevynechat)
  • sůl (opatrně, kapary jsou slané)
  • trocha pepře, jemně mletého
  • velká hrst nasekané zelené petrželky
  • 3 lžíce domácí majonézy - recept a postup ZDE

1. Hlávku zelí rozkrojte, odstraňte vrstvu svrchních listů a vykrojte košťál (příliš nešetřete, tyto části neobsahují zdraví prospěšné látky). Pomocí struhadla nebo robotu zelí nakrouhejte na jemné kousky. Množství odvažte a vložte do misky.

2. Přidejte jablka se slupkou a cibuli, oboje nakrájené ručně; očistěte mrkev a podélně z ní škrabkou na zeleninu nakrájejte jemné proužky.

3. Dochuťte kapary, solí a pepřem, a přidejte hodně nasekané petrželky. Trochu si ji dejte stranou na dozdobení. Salát rukama promíchejte a nakonec lehce zapracujte domácí majonézu.

Jednotlivé porce posypejte trochou čerstvé petrželky a ihned podávejte.

Purpurová barva červeného zelí je nositelem látek, které jsou silnými antioxidanty. Je jich nesrovnatelně více než v bílém zelí. Rovněž vitaminu C obsahuje 6-8× víc. Nehněvejte se tedy, že si od zelí zabarvíte prsty a nehty domodra. Samozřejmě můžete použít rukavice, ale tolik se neděje, barvivo se z rukou brzy vymyje. Další ingredience už připravíte bez potíží, jen majonézu je třeba vytvořit dopředu. Stojí to za to, domácí je fakt domácí. Jablka používám sladká a křehká, kyselá mi tu nesedí, ale uvidíte...

Nakrouháno, nasekáno, majonéza je připravena. Teď jen vše smíchat a dochutit. Kapary vyndané ze slaného nálevu salát výtečně doplní, takže solte opatrně. Dietnější verzi salátu si připravíte tak, že majonézu nahradíte bílým jogurtem.

Pamatujte na to, že každý salát vyhlíží po delší době tak nějak unaveně. Přichystejte ho vždy čerstvý a hned ho snězte. Beztak vám to nedá a přidáte si!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.