CHLÉB PITA K PLNĚNÍ I JAKO PŘÍLOHA

DOPŘEJTE SI SNÍDANI DO POSTELE
12.1.2024
KYSANÉ ZELÍ JE SUPERPOTRAVINA. JAK NA NĚJ V LEDNU A CO PAK VAŘIT?
17.1.2024

S pita chlebem se setkáte nejen ve fast foodech, ale chlebové placky určené k plnění lze koupit i v potravinových řetězcích. Nic se ovšem nevyrovná chlebu upečenému doma. Není to vůbec nic složitého.

Abych pravdu řekla, poprvé se mi při pečení chléb nenafoukl, jak to těsto umí. Zůstal tak na půli cesty, ale dobrý byl, tak mi nezbylo, než zkoušet znovu. Na druhý pokus už to bylo ono, tak chci dodat odvahu všem, kdo pečení v troubě či na pánvi zkusí napoprvé. Zcela jistě budete šikovnější a jakmile si to jednou vyzkoušíte, zařadíte do domácího repertoáru skvělé jídlo nezabírající mnoho času v kuchyni. A to se cení.

Necháte-li těsto zpracovat v robotu, což trvá i s vážením 15 minut, samotná příprava je právě tak blesková. Jedno pečení maximálně 8 minut. Chléb pita se nejčastěji připravuje z pšeničné mouky a při pečení uvnitř vytvoří prostornou kapsu, která se plní zeleninou, cizrnovým falafelem (recept naleznete ZDE), gyrosem, trhaným masem apod. Celé tajemství tkví ve vysoké teplotě trouby a správné tloušťce těsta. Když se chléb neplní, pak se rozláme a namáčí do hummusu či omáček, přikusuje se k polévkám. Je to tradiční pokrm východní a středomořské kuchyně a jeho historie sahá až do období před Kristem. 

S přípravou chleba se můžete popasovat pokaždé jinak. Získá odlišnou vláčnost i zabarvení, péct můžete na pánvi i v troubě, kypřit sušeným i čerstvým droždím a samozřejmě časem vyzkoušejte i kvásek. V začátcích jsem se ustálila u hladké chlebové mouky a čerstvého droždí, s nímž budete mít dobré výsledky hned napoprvé.

Příprava: 15 minut + pečení * Získáte: 4 pita chleby

  • ¼ balíčku čerstvého droždí (10 g) nebo ½ balíčku sušeného
  • 1 lžička cukru
  • 200 ml vlažné vody
  • 300 g hladké chlebové mouky, proseté
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje

1. Čerstvé droždí rozdrobte do misky, přidejte lžičku cukru a malé množství vlažné vody. Metličkou prošlehejte do hladka a nechte vzejít kvásek. Trvá to necelých 10 minut.

2. Do mísy robotu prosejte mouku a vmíchejte lžičku soli. Přidejte vzešlý kvásek, olej a zbytek vlažné vody. Při středních otáčkách hnětejte asi 10 minut, až vznikne koule hladkého nelepivého těsta. Těsto přesuňte do misky, uzavřete fólií, utěrkou apod. a na teplém místě nechte vykynout 60 - 90 minut.

3. Těsto přesuňte na pomoučený vál, rozválejte ho a rozdělte na 4 přibližně stejné díly. Z každého vytvořte hladký bochánek a po chvíli je rozválejte na kruhovou či oválovou placku vysokou 0,5 - 0,7 cm. Placky nechte pod utěrkou 20 - 30 minut odpočinout. Záleží na teplotě okolí. 

4. Mezitím rozpalte troubu na 250 °C při horním a spodním ohřevu. Na mírně nahřátý plech dejte po 2 plackách a vložte je do trouby. Pracujte rychle, aby se trouba neochlazovala. Pečte celkem 7 - 8 minut. Během pečení se placky prudce nafouknou.

5. Stejně upečte druhou várku, počkejte, až se teplota v troubě opět ustálí na 250 °C. Po upečení nechte chleby krátce vydýchat na mřížce přičemž z nich pomocí nože nechte uniknout horký vzduch. Pak je rukou zploštěte do tvaru vyšší placky. Zabalte je přitom do utěrek a krátce nato naplňte. Pečete-li do zásoby, pak chleby složte na sebe a uložte do potravinového sáčku, aby zůstaly vláčné do druhého dne.

Před plněním rovně odkrojte okraj chleba, kapsu rozevřete a libovolně naplňte. Pokud vám chleba ztvrdl, předehřejte silnostěnnou pánev a nasucho ho prohřejte z obou stran.

Z vláčného těsta vytvořte 4 bochánky, které nechte krátce odpočinout. Pak z nich vytvořte placky a nechte je pod utěrkou krátce vykynout. Půjde to rychle, v tuto chvíli už vytápíte troubu na 250 °C, takže v prostoru bude tepla dost. Budoucí chléb by neměl být příliš vysoký, neboť placky se pak v troubě nenafouknou a nevytvoří kapsu. Tence vyválené těsto zase zůstane spíše ve tvaru placky. Ale i tak bude dobré, uvidíte. Před kynutím by těsto mělo mít správně tak 0,5 až 0,7 cm.

TIP.: Pokud se rozhodnete péct na suché pánvi, pak volte těsto nižší a placku bude třeba dost často obracet, aby se propekla z obou stran.

CO SE DĚJE V TROUBĚ?

Chvilku se nic neděje, pak se placka chleba začne zvyšovat. Teď uvidíte, zda jste těsto rovnoměrně vyváleli. Pokud ne, pita se bude vzdouvat nepravidelně. Většinou to nevadí, ale správně vyválené těsto půjde nahoru rovnoměrně. Najednou a velice rychle se nafoukne jako patizon, a když budete mít pocit, že uletí jako UFO, chléb se spokojeně upeče a zpevní.

TIP: Nemáte-li velký plech, pečte pita chleby po jednom. Napoprvé si také ověříte, zda je vše v pořádku, nemáte-li těsto vyválet slabší nebo tlustší a pod. 

Po upečení se musí pita chleby vydýchat. Nejprve udělejte nožem malý řez a nechte vyjít horký vzduch. Pak chlebové placky mírně zploštěte a proložte utěrkami, aby zůstaly vláčné. Po krátkém vychladnutí je uložte do mikrotenového sáčku, aby neztvrdly, případně je ihned naplňte podle svého záměru. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.