RYCHLE KVAŠENÉ ZELÍ Z KERAMICKÉHO HRNCE

KOUZLO PODZIMNÍ KUCHYNĚ: HRUŠKY A ŠVESTKY
16.9.2022
PUNTÍKOVANÁ KLASIKA V ČERVENÉ
21.9.2022

Kvašenou zeleninu si můžeme připravovat celoročně, ale jakmile se ochladí, chutná nám mnohem víc.

Citelné ochlazení nám připomíná, že je třeba posílit imunitu. A to tím nejpřímějším a nejpříjemnějším způsobem - pomocí dobrého jídla. S podzimními plískanicemi se v popředí zájmu těší zelí. V našich kuchyních se ho konzumuje docela dost, zvláště jeho tepelné úpravy patří k oblíbeným, ale v současnosti jsou vyhledávány recepty na krátce kvašenou zeleninu - tzv. pickles. Ačkoliv může obsahovat mix nejrůznějších druhů zeleniny, přičemž si můžete zaexperimentovat, v mnoha případech jeho základ tvoří právě zelí.

Zelí patří k lidovému všeléku, o němž se ví, že obsahuje četné protirakovinné a antioxidační sloučeniny. Je prokázáno, že zelná šťáva chrání žaludek i tlusté střevo, zatímco antibakteriální a protivirové účinky zelí posilují naši imunitu komplexně, a to je v období nachlazení víc jak blahodárné. Nejprospěšnější je pro náš organizmus konzumace syrového zelí, například různé formy zelných salátů, stejně tak zelí kvašeného nebo kysaného. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Kvašená, tedy fermentovaná zelenina přišla do našich kuchyní pod označením pickles. Jedná se o zeleninu, která vzniká krátkodobým mléčným kvašením během několika dní za pomoci bakterií typu Lactobacillus či Bifidobacterium. Kvašenou zeleninu je třeba rychleji zkonzumovat. Uložte ji ve sklenicích do lednice a snězte ji během několik týdnů. Vzhledem k tomu, že pickles si připravujeme v malých objemech, nebude to problém.
  • Zelenina s dlouhým kvašením - většinou se označuje jako kysaná a patří sem především kysané zelí, které vyzrává několik týdnů, ale také třeba tradiční okurky kvašáky v solném nálevu. Zeleninu lze pak konzumovat po celou zimu.

Ačkoliv hvězdou dnešního fotografování je keramický hrnec na kvašenou zeleninu, nemohu se nezmínit o struhadle - šikovném krouhači, s nímž jsem zeleninu naložila rychlostí blesku (podrobněji se mu budeme věnovat ve čtvrtečním videu, tak se s ním určitě seznamte). Ke kvašení jsem vybrala právě bílé zelí ochucené cibulí, mrkví a chilli papričkami. Když to s papričkami přeženete, bude trošku říznější, ale fermentaci nijak neublížíte. Fermentace dokáže učinit zeleninu stravitelnější, zvýší její výživovou hodnotu a mnohdy vylepší její chuť. Kromě toho při procesu kvašení dochází k odbourání škodlivin v potravinách obsažených. Určitě stojí zato nakládání vyzkoušet. Počasí je k tomu, jak stvořené...

Příprava: 40 minut * Získáte: hrnec o objemu 1,3 l

Na naplněný hrnec spotřebujete kolem 1 kg zeleniny:

  • 600 g bílého zelí (½ středně velké hlávky), nakrouhaného a bez košťálů
  • 250 g mrkve, nastrouhané nahrubo
  • 150 g cibule, nakrájené na jemná kolečka
  • 1 lžičku kmínu, drceného
  • 2 bobkové listy
  • 5 jalovcových bobulí
  • 6 - 8 ks chilli papriček, rozpůlených a bez semínek
  • 1 ½ lžíce mořské soli, zarovnané
  • 1 lžíci krupicového cukru, zarovnanou

1. Zelí očistěte a kousky nakrouhejte buď pomocí struhadla Sumo Slicer nebo na mandolíně apod.

2. Mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte na jemné plátky. Jednotlivé ingredience vždy odvažte a přesuňte do velké mísy.

3. Vše promíchejte rukama a přidejte koření, sůl a cukr. Opět důkladně promíchejte. Na dno umytého a vysušeného keramického hrnce dejte malou vrstvu zeleniny a pomocí malé paličky vrstvu stlačte. Snažte se, abyste porušili strukturu zeleniny a vymačkali co nejvíce šťávy.

4. Takto pokračujte vrstvu po vrstvě. Nad zeleninou by se stále měla objevovat vymačkaná šťáva. Obsah mísy se přesně vejde do hrnce. Po jeho naplnění vršek zeleniny zatižte keramickým těžítkem, které je součástí hrnce a pokud není povrch zalitý šťávou, pak doplňte čistou vodou, aby zelenina byla ponořená.

5. Hrnec přetáhněte potravinovou fólií, uprostřed vytvořte opatrně dírku pro provléknutí dřevěné tyčky, kterou upevněte v důlku těžítka. Nasaďte víko a tyčku s koncem vykrojeným do V zajistěte pomocí gumičky - viz foto.

6. Pickles nechte kvasit při pokojové teplotě 2 - 6 dní. Hrnec dříve neotvírejte. Hotovou zeleninu vydlabejte do mísy, aby se rovnoměrně nasákla šťávou a pak ji přesuňte do sklenic. Uzavřete je a uložte nejlépe v lednici. Obsah je vhodné zkonzumovat během 4 - 6 týdnů.

Krouhač Sumo Slicer vám zde představuji s nasazeným struhadlem - plátkovačem, zatímco hrubé struhadlo se předtím zhostilo mrkve. Zelí je poměrně nepoddajné, v ruce se rozpadá a při strouhání je houževnaté. S krouhačem však veškerá pracnost odpadá. Především jsem měla vše rychle hotové. Mašinka se navíc perfektně čistí, nikde nemá žádná nepřístupná místa. Jen jsem zjistila, že do téhle mísy se všechna zelenina nevejde. Je jí opravdu hodně, ale do keramického hrnce pak vyjde akorát. 

TIP: Při nakládání je třeba použít čistou sůl. Použila jsem jemnou mořskou sůl z italského regionu Puglia, z nekontaminované pobřežní oblasti, z níž se získává velice hodnotná sůl (Druid). Neobsahuje jód ani další přidané látky.

Keramický hrnec na kvašenou zeleninu vypadá drobně, ale je to právě ta správná porce, kterou následně dokážete během měsíce sníst. Hotová zelenina vydrží déle, ale u zeleniny připravené mléčným kvašením je rozhodně lepší zvolit menší dávky a pravidelně si připravit čerstvou várku. Navíc si pokaždé můžete namíchat jiné kombinace, vždy podle toho, co na trhu seženete. K nakládání se hodí také květák, kapusta, kedlubny, celer, cukety a okurky, brokolice, řepa i ředkev. Během roku tak využijete vše, co jednotlivé sezony nabízejí.

Jakmile smícháte a okořeníte všechny ingredience, pozvěte si někoho s pevnou rukou, kdo zeleninu natlačí do hrnce. Použila jsem malou dřevěnou paličku - a fotografa Honzu. Pokud je vaše palička v kombinaci s kovem, pak ji vložte do mikroténového sáčku. Zeleninu je třeba hodně pomačkat. Jednak, aby se porušila její struktura a stala se i při krátkém procesu kvašení měkčí, a pak také proto, aby pustila co nejvíce šťávy. V konečné fázi musí být zcela ponořená pod hladinou. Pokud se šťáva nedostává, pak je třeba přilít trochu vody.

K výbavě hrnce patří dvě keramická víčka. První, s důlkem, je těžítko, které vložíte dovnitř, a pak je tu samozřejmě víko, jímž prochází dřívko zajišťující obsah hrnce pěkně pod hladinou. Vzhledem k tomu, že při kvasném procesu nesmí přijít dovnitř vzduch, ještě jsem pod víko přidala potravinovou fólii. Vše dopadlo na výbornou.

Základní recept, který doporučuje výrobce hrnce (je součástí balení), jsem pozměnila kořením a přidávám zkušenosti, které jsem získala. Hrnec funguje skvěle a zeleninu právě s chutí konzumujeme. Doufám, že zabere na první škrábání v krku, které jsem si pořídila s nástupem chladného počasí. Zcela jistě nálož vitaminů zafunguje i u vás doma. Ve čtvrtek se nezapomeňte podívat na video!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.