KOUZLO PODZIMNÍ KUCHYNĚ: HRUŠKY A ŠVESTKY

BEZKONKURENČNÍ MERINO ANEB JAK SE DOMA ZAHŘÁT
15.9.2022
RYCHLE KVAŠENÉ ZELÍ Z KERAMICKÉHO HRNCE
19.9.2022

Začátek podzimu, to jsou pro mě švestky a hrušky. Tyhle nádherné plody se hodí jak k okamžitému snězení, tak k pečení i kompotování či zavařování.

A to by nebylo, abychom i na decoDoma neměli nějaké skvělé recepty! Probrala jsem se celou historií a vybrala ty podle mého nejlepší – ať všichni máme celý podzim co dělat.

Hrušky podle druhy odrůdy už budou za chvíli končit, pevnější typy jsou skvělé i na uskladnění na zimu. A švestky se dobře mrazí i zavařují, já z nich dělám i naprosto boží marmeládu, která je velmi podobná klevele, kterou najdete v odkazech níže. Pojďte se potěšit něčím na zub!

Stejně jako pampeliškový med má do do skutečného medu daleko a jedná se spíš o hustý sirup, ani tady nečekejte přídavek medu – i když jím zcela jistě část cukru můžete nahradit. Zralé hrušky v cukrovém nálevu ale medově voní i chutnají, což podtrhuje i přidaný ananas, a barvou taky nejsou daleko. Pokud k nim přidáte ještě snítku rozmarýny nebo saturejky, máte vystaráno. Zavařujte ale pořádnou zásobu, nebude ho nikdy dost!

Když už jsme u toho zavařování, znáte klevelu? Jestli ne, je nejvyšší čas to napravit (a pokud ano, tak mi určitě dáte za pravdu). Klevela, nebo taky rozvárka, není nic jiného než na kaši rozvařené ovoce. Je to něco mezi omáčkou a marmeládou – na rozdíl od marmelády ovoce nezželíruje a ani klevela není tak sladká, oproti omáčce (coulis) je o něco hustější, odležením totiž trochou zhoustne. Pořád se ale hodí třeba jako přeliv na krupičnou kaši nebo k lívancům, jí se totiž za tepla. Nebo jen tak, klidně i za studena, na mlsání lžičkou přímo ze skleničky.

Dávno odzvonilo všem, kdo si myslí, že štrúdl může být jedině z jablek. Můžeme mu klidně říkat závin, ale kvůli tomu štrúdlem být nepřestane! K nastrouhaným hruškám přidejte mandle a trochu marcipánu a celá rodina se bude olizovat až za ušima. Jestli použijete kupované listové těsto nebo si dáte tu práci s domácím taženým, necháme jen na vás. Podstatné je upéct ho hodně a nešetřit s náplní ani láskou!

V receptu na tuhla klasiku najdete švestky, jejichž nakyslá chuť v kombinaci se sladkou mandlovou drobenkou aspiruje na osmý div světa, klidně místo nich ale dejte hrušky lehce namarinované v citronové šťávě. Nebo rovnou oboje. Mandle a podzimní ovoce jsou prostě vděčná kombinace, která se neomrzí. Ostatně, on i ten marcipán v předchozím receptu na štrúdl je mandlový. 

A protože čerstvého ovoce je naštěstí ještě dost, dáme si druhé kolo zavařování. Z hrušek, zejména těch měkčích, je totiž naprosto geniální džem – zejména když přidáte karamel. Je tak dobrý, že je ještě lepší než hrušková povidla, a to je co říct, protože těm se opravdu jen tak něco nevyrovná. Jen o něm píšu, představuju si, jak si na snídani namažu plátek čerstvého kváskového chleba, jehož typicky nakyslou chuť doplním jemným máslem a vrstvou sladkých hrušek s karamelem...

Co by to bylo za podzim bez švestkových knedlíků! Tentokrát nechte droždí ve spíži a pusťte se do těchto krasavců z odpalovaného těsta. Není vlastně o nic těžší na výrobu a navíc nemusí kynout, osobně ho mám moc ráda i na meruňkové, zatímco jahodové jedině v  tvarohovém a jablka jedině v bramborovém a prakticky cokoliv v krupičném nebo spařovaném. Protože kolik těst na ovocné knedlíky znáš, tolikrát jsi mlsalem.

 

MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Recepty, které by vás ještě mohly potěšit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.