HORKÝ CIDER S OVOCEM A KOŘENÍM

KYSANÉ ZELÍ JE SUPERPOTRAVINA. JAK NA NĚJ V LEDNU A CO PAK VAŘIT?
17.1.2024
ZIMA BUDE JEŠTĚ DLOUHÁ. JAK SI ZKRÁTIT ČAS?
19.1.2024

Lednový čas je moc příjemné zahnat horkým ovocným nápojem. Připravte si silnostěnné skleněné hrnečky v nichž nápoj jaksepatří vynikne, a přidejte porci koření, která směsku chutí vyladí k dokonalosti.

Cider je lahodný nápoj vyrábějící se alkoholovým kvašením jablečného moštu. Jeho původ není plně znám, ale nejčastěji se spojuje s oblastí dnešního Baskicka. Většina kvalitních ciderů není doslazována ani ředěna vodou. Vyrobit kvalitní nápoj je velké umění a postupy se výrazně liší nejen podle země původu, ale hlavně podle způsobu zpracování. Ať tak či tak, většině z nás cider chutná hned po prvním doušku. A tak s velkým povděkem přijímáme jeho výrobu i v Čechách a na Moravě.

Zlatavý cider může být průzračný, tak i s lehkým zákalem, mírou perlivosti připomíná dokonce i lehká šumivá vína. Také obsah alkoholu se liší a pohybuje se od 1,2 do 8,5 %. Většina výrobců se snaží nabídnout nápoj s procenty alkoholu někde mezi, tedy kolem 4 %. Právě takový jsem si vybrala pro přípravu horkého nápoje v hrnku LOUKA. Pokud jste ho nikde neokusili, pak se podobá bílému svařenému vínu. Jemnou kyselinku i nahořklost můžete zmírnit dle své chuti buď medem nebo třtinovým cukrem.

Příprava: 15 minut * Získáte: 2 porce

  • ½ l  4,5% jablečného cideru nebo kvalitního moštu
  • 1 pomeranč nakrájený na plátky, bez kůry
  • 1 pevnější hruška nakrájená na silnější plátky
  • svitek skořice
  • 2 hřebíčky, drcené
  • 1 lžička pomerančové kůry, strouhané nebo kandované
  • lístky čerstvé máty
  • třtinový cukr dle chuti
  • 2 hrnečky s infuzérem

1. Cider nalijte do varné konvice či do kastrůlku, přidejte plátky pomeranče s okrájenou kůrou, plátky hrušky a půlku svitku skořice. Směs pomaličku zahřívejte a těsně před bodem varu stáhněte z ohně.

2. Mezitím si připravte směs do 2 infuzérů. Rozdrťte zbytek skořice na větší kousky, dejte je do misky, přidejte hrubě rozdrcené hřebíčky, lžičku pomerančové kůry a pár pokrájených lístků máty. Směs promíchejte a rozdělte do skleněných infuzérů.

3. Horký nápoj sceďte do hrnečků a do každého nápoje ponořte infuzér. Cider oslaďte dle chuti.

POZN.: Pokud jste nápoje uvařili víc, naplněný infuzér můžete použít k vylouhování ve své další porci.

20240104_002

SMĚS OVOCE V NÁPOJI ZAHŘEJTE

Voňavý nápoj má dvě složky. Poté co ze základní směsi odstraníte plátky ovoce a skořici, naplněný infuzér přidá konečné aroma přímo v šálku. Využijete ho nejen při louhování černého čaje, ale také bylinek i sušených ovocných směsí. Nápoj lehce doslaďte třtinovým cukrem nebo medem, jak jste zvyklí.

Průřezy na skleněném infuzéru jsou maličké, ale při louhování vykonají vše, co očekáváte. Rozdrcené koření a bylinky díky němu předají nápoji chuť i vůni. Počítejte však s tím, že příliš jemné částečky dokážou do tekutiny vyplavat. Mám na mysli například hodně jemné částečky čaje nebo rozdrceného koření.

Připravíte-li si nápoj místo z cideru z kvalitního moštu, bude zcela nealkoholický.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.