JAK SPOTŘEBOVAT

Napínací potahy u vás doma
4.8.2025

Léto v plné síle přináší nejen radost z teplých dní, ale i plné košíky domácí zeleniny. Rajčata zrají jedno za druhým, cukety rostou rychleji, než je stíháte sbírat, a okurky i papriky volají po zpracování. Možná to znáte – úroda se vám hromadí na kuchyňské lince a vy přemýšlíte, co s ní, aby nic nepřišlo nazmar. Právě pro tyhle chvíle jsme připravili rozcestník plný nápadů, které vám ulehčí rozhodování.

Najdete tu ověřené tipy, jak zeleninu využít v kuchyni, uchovat ji na zimu nebo z ní připravit něco dobrého pro rodinu i přátele. Zavařování, mražení, pečení, i jednoduché večeře ze sezonních surovin – vše přehledně podle jednotlivých druhů zeleniny. Stačí si vybrat, na co máte chuť nebo co zrovna přetéká z vaší úrody. V některých receptech dokonce spotřebujete i více surovin. Třeba velmi oblíbené pečené plněné papriky s rajčatovou omáčkou nebo nakládanou zeleninu. 

Těžkou práci přenechte šikovným pomocníkům. Při přípravě všech těchto dobrot jsme otestovali nejrůznější hrnce, pánve, kráječe a struhadla, nože i kuchyňské vychytávky, které najdete v našem e-shopu. Ušetří vám čas, námahu i nervy – a protože jsme je sami vyzkoušeli, můžeme za ně dát ruku do ohně. Stačí si vybrat toho pravého pomocníka a zpracování úrody půjde jako po másle.

cukety1

CUKETY

Jak poznáte, že nemáte přátele? Nikdo vám v létě nenabídne cuketu. Tenhle zahrádkářský vtip možná trochu přehání – ale jen trochu. Cuketová sezóna je neúprosná a kdo pěstuje cukety, ví, že během pár dnů zaplní lednici, spíž i všechny tašky, které by se daly nenápadně podstrčit sousedům. Naštěstí existuje spousta způsobů, jak tuhle skromnou zeleninu proměnit v chutná a nápaditá jídla. U nás vede vláčný slaný cuketový dort, oblíbenou klasikou jsou cuketové placičky a zaujme i cuketa naložená jako ananas
CUKETKY: RYCHLÝ A CHUTNÝ RECEPT NA LETNÍ POKRM

Cuketové placičky

rajcata1

RAJČATA

Rajčata – dar i past každého pěstitele. Jeden den jich není dost do salátu, druhý den přemýšlíte, kam s deseti kily. A protože rajčata z vlastní zahrádky chutnají úplně jinak než ta z obchodu, stojí za to je zpracovat do zásoby. Domácí kečup potěší malé i velké, rajská polévka zase patří k létu stejně jako slunce a lenošení. Pokud máte přebytky a volný plech v troubě, vyzkoušejte sušená rajčata – vydrží dlouho a dodají jídlu plnou, koncentrovanou chuť. A pro slavnostnější příležitosti? Rajčata v oleji s bylinkami jsou skvělá pochoutka i krásný jedlý dárek.
pekac1

PAPRIKY

Papriky patří k těm zeleninám, které umí nasytit i potěšit. Když jich máte plnou zahradu, není nic lepšího než klasika – plněné papriky v rajčatové omáčce, které spojují chuť paprik i rajčat v jednom talíři a potěší celou rodinu. A protože občas bývá úroda opravdu štědrá, můžete zkusit i naložené plněné papriky, které vydrží i na chladnější měsíce, nebo si připravit domácí ajvar – pikantní paprikovou pomazánku, která se hodí na pečivo i jako příloha k masu. Papriky se tak dají využít na vícero způsobů a nikdy neomrzí.
001

OKURKY

Okurky – osvěžující klasika, která nesmí chybět v žádné letní kuchyni. Pokud vás přepadne úroda, rychlé naložené okurky jsou skvělým způsobem, jak zachovat jejich křupavost a svěží chuť na dlouhé měsíce. Oblíbené jsou také naháče. Pro milovníky různorodých chutí pak existuje spousta kombinací a směsí s bylinkami, česnekem či kořením, které dokážou okurky proměnit v lahodnou delikatesu na stole i ve spíži.
JAK SPOTŘEBOVAT

KOŘENOVÁ ZELENINA

Kořenová zelenina je nejen výživná, ale i velmi všestranná. Pokud máte letos bohatou úrodu řepy, mrkve, celeru nebo petržele, určitě vyzkoušejte nakládanou řepu s křenem – kombinaci, která chutná skvěle k masům i samostatně jako zdravá pochoutka. Dalším šikovným tipem je strouhaná kořenová zelenina uložená v mrazáku jako tlačenka – jednoduchý způsob, jak mít připravenou základnu pro polévky nebo omáčky po celý rok. A nezapomeňte ani na sušenou kořenovou zeleninu, která se hodí na přípravu domácího bujonu plného chutí bez chemie. Kořenovky tak můžete využít nejen v létě, ale i dlouho po skončení sezóny.
JAK SPOTŘEBOVAT

ZELÍ

Zelí je stálice české kuchyně a skvěle se hodí nejen na zimu. Pokud máte vlastní hlávky, určitě si nenechte ujít příležitost připravit si klasické kysané zelí – plné chuti, vitamínů a přirozené síly. Skvěle poslouží i jako základ pro kvašenou zeleninovou směs, kde se dá kombinovat s mrkví, ředkví nebo cibulí. A pokud hledáte inspiraci na přílohu k nedělnímu obědu, nezapomeňte na červené zelí – dušené na jablkách nebo víně dodá každému jídlu sváteční nádech. Zelí zkrátka nikdy nezklame, ať už si ho vychutnáte syrové, kvašené nebo dušené.

Pomocníci pro vás

Těžkou práci nechte na nich, vy si užijte jen chválu. Pro zavařování je dobré vybavit kuchyň šikovnými pomocníky, kteří si poradí se strouháním, krájením, vařením...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *