VÁNOČNÍ STOLOVÁNÍ: JAK NA UBROUSKY I DEKOR Z DOMÁCÍCH ZÁSOB

DĚKUJEME A VINŠUJEME!
22.12.2022
SILVESTROVSKÉ POHOŠTĚNÍ, JAK MÁ BÝT
28.12.2022

Už zítra vyvrcholí adventní přípravy. Možná i u vás doma právě teď voní pečící se štrúdl či vánočky a z obýváku se ozývá jemné cinkání vánočních ozdob při zdobení stromku.

Možná stejně jako já ladíte poslední detaily na nákupním seznamu na svátky a vaříte brambory na salát a přemýšlíte, kde všude jste poschovávali dárky.

A jak si jako máma dvou malých dětí, před kterými čistý ubrus neobstojí déle než dva dny, tak na Vánoce si chci užít krásně prostřený stůl! Každoročně se těším na ten velký červený ubrus, na který patří nějaký krásný běhoun, a jednou do roka vyndám i sváteční prostírání. Pro ty má slabost i kolegyně Jana, takže jsem vám tady vybral pár jejích krásných článků o výzdobě (nejen) vánočního stolu. Tak směle do toho!

Vypadá to efektně, co říkáte? Ještě lepší je, že samotné skládání zabere zhruba minutu – a to i když jste to ještě nikdy nedělali. Kromě ubrousku potřebujete jen kousek stužky a pokud máte a jste hračičkové, můžete ji dozdobit i kouskem jmelí nebo větvičkou cesmíny.  Skládání je tak jednoduché, že si s ním poradí i starší děti, tak jim můžete dát malý sváteční úkol ke sledování pohádek a ujídání cukroví :-).

O něco náročnější je skládání tohoto krasavce, výhoda je ale malá kapsička, která vznikne navrchu. Tam můžete vložit buď dekoraci, malý mls jako předkrm nebo třeba jmenovku, pokud vás u stolu bude sedět víc. Uvidíte, že se u krásně prostřeného stolu budou všichni cítit ještě o něco slavnostněji než jindy!

Krásně připravený a složený může být i papírový ubrousek, takže pokud nemáte látkové nažehlené fešáky, nezoufejte! Takto postavený ubrousek vypadá o 300 % lépe než jen prostě položený pod příborem, tak tomu těch pár okamžiků věnujte. Pokud vám bude ladit i k ubrusu, bude efekt naprosto dokonalý.

Nepotrpíte si na honosně naskládané ubrousky? I tak to jde udělat jinak a svátečně. Vystačíte si s ubrouskem, stužkou a třeba kouskem větvičky, který vám zbyl z výroby svícnu na štědrovečerní stůl. A nezapomeňte ani na nějaký ten kousek cukroví, díky kterému takto připravené příbory dostanou ten pravý vánoční šmrnc.

Máte trochu času navíc? Místo obligátního svícnu si můžete vyrobit jemně ozdobenou svíčku. Kromě té potřebujete už jen drátek a pár korálků, jako to vidíte na fotce, přesný postup najdete v odkazovaném článku. Fantazii se meze nekladou, takže ani vy se neomezujte jen na korálky v přírodních tónech, a v souladu s chystanou celkovou výzdobou stolu sáhněte klidně po nějaké divočině.

Z téhle lucerničky jsem naprosto nadšená, tu totiž dokáží vyrobit i moje obě levé ruce. Dvě různě velké sklenky, které do sebe pasují, se najdou určitě v každé domácnosti, kousek světelného řetězu určitě taky. Pokud nemáte vločky na sklo, vyzkoušejte křídové fixy. Naše děti je milují, máme jimi pomalovaný pořádný kus bytu, a když se dekorace omrzí, tak je ze skla prostě omyjete mokrým hadříkem.

Poznáte, z čeho je základ tohoto krásného svícnu? Ano, je to dno staré koláčové formy se středovým otvorem. Přesně v takových se pekly oblíbené věnce. Na dozdobení vám stačí pár drobností a v textu se dozvíte, že než tam umístíte světýlka, může sloužit i pro mnoho praktických záležitostí a jako dekorace zároveň. Nevěříte? Čtěte!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.