TŘÍKRÁLOVÁ LUCERNIČKA / RECYKLACE

SEKANÁ VE SLANINOVÉ KOŠILCE
5.1.2017
RYCHLÝ SLUNEČNICOVÝ CHLÉB
9.1.2017

ornament_01

Doznívají v nás zvuky Vánoc. Vždy se snažím ten nejhezčí čas v roce v sobě udržet co nejdéle. V prvé řadě rozsvícenými světýlky, které přívětivě prozáří lednové večery.

Touto dobou obvykle přebírám dekorace a přitom zastrkávám do skříní to, co je typicky vánoční, ale nechávám kolem sebe předměty připomínající zimu za okny. Hlavně lucerničky a svícny všeho druhu. Napadlo mě využít světelný řetěz pro výrobu lucerny z materiálu – co dům dá. Dnes je pátek, svátek Tří králů, tak si také udělejte pěkný večer.

Svícen je dvouplášťový a skládá se ze dvou obyčejných sklenic. Jedna je úzká sklenička na limonády, druhá, větší může být z jakékoli kuchyňské dózy, z které sejmete víčko a nemá příliš zúžené hrdlo. Sklenice nemusejí být stejně velké, kombinovat lze různé tvary. Vnitřní sklenici jsem obalila dekorativním kartonem, aby se svítící řetěz odrážel co nejvíce. Pokud ji necháte čirou, můžete do ní upevnit voskovou svíčku nebo vložit čajovou. Záleží na objemu sklenic, kolik kde budete mít prostoru. Venkovní sklenici jsem polepila samolepicími vločkami, které vám také mohly zbýt po dekorování oken. Myslím, že tento nápad má nepřeberné množství variant.

ornament_02

leden1

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO VÝROBU LUCERNY

Samolepicí dekorace na okna bez problému seženete v povánočních výprodejích. Hlavně se rozhlédněte po domácnosti, jaké sklenice dáte dohromady. Můžete kombinovat vázu válcovitého tvaru, objemnější zavařovací sklenice apod. Já jsem využila spodní část kuchyňské dózy, z které jsme právě snědli sušené houby. Připravte si:

  • válcovitou sklenici
  • úzkou rovnou skleničku na limonádu
  • světelný řetěz s baterií
  • arch oboustranně potištěného papíru
  • samolepicí sněhové vločky na okenní dekorace
  • transparentní lepicí pásku
  • tužku, pravítko a nůžky

leden2

VNITŘNÍ PLÁŠŤ

Úzkou sklenici můžete nechat bez dekoru a vložit do ní čajovou svíčku. Mě se ale líbilo, že vločky na venkovní sklenici budou zdánlivě plout ve volném prostoru. Právě tím, že zdůrazním vnitřek lucerny. Papír jen naměřte podle své skleničky a slepte pomocí lepicí pásky.

leden3

KOMPLETACE

Kolem vnitřní sklenice volně omotejte světelný řetěz. Motejte zdola nahoru, začátek řetězu vzadu přilepte lepicí páskou. S motáním skončete nahoře, aby baterie mohla viset vně lucerny. Není to tak pěkné, jako když budete mít vnější plášť tak široký, že baterii schováte za mezi sklenice; pak drátek nepoběží nahoře ven a nebude rušit kompozici. Já jsem tuto potřebnou vůli neměla.

Vnější sklenici dozdobte samolepkami. Jistě je znáte. Dekor je natištěný na transparentní fólii, která je na skle nenápadná. Vločky lze kdykoli sundat a opětovně použít zase za rok, takže si sklenice nepoškodíte. Oba pláště složte do sebe, a je hotovo.

leden4

A JEŠTĚ DETAIL…

…na sněhové vločky se kouká náramně. Konečně je máme také za okny!

Lucerna svítí večer moc pěkně. Protože se focení odehrávalo za denního světla (abyste viděli všechny detaily), světelný efekt mi docela zmizel. Abyste si vychutnali večerní atmosféru, musíte si lucerničku vytvořit :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.