SEKANÁ VE SLANINOVÉ KOŠILCE

NOŽKY V ZIMNÍ POHODĚ
4.1.2017
TŘÍKRÁLOVÁ LUCERNIČKA / RECYKLACE
6.1.2017

stuha_ruzova

Recepty z mletého masa patří k rychlým a oblíbeným. Chuťově lze masovou směs doprovodit celou řadou ingrediencí, které jí přidají na originalitě.

Tuto sekanou dělám výhradně z vepřového masa. Je dost jemná, takže je vhodné vytvarovat ji do tvaru teriny pomocí plechové formy. Celek pak vypadá dobře při servírování. Chuť i pevnost jí dodá pár plátků slaniny.

Díky nepřilnavému povrchu se pečeně z formy snadno vyklopí. Ještě před podáváním nechte slaninu jemně zezlátnout a hotovou sekanou nakrájejte na úhledné plátky. Dekorativně z ní vykouknou kroužky zelených oliv.

Tato forma patří spolu se stěrkou do sady pečicích forem, na které nedám dopustit. Hranaté formy na teriny používám hodně často. Například při přípravě žemlovky, různých paštik, zapékání palačinek i při pečení sladkých chlebíčků. Teď mě tak napadá, že vám příští týden upeču ve formě bleskový chléb; může se hodit…

stuha_ruzova

SEKANÁ VE SLANINOVÉ KOŠILCE

Příprava: 30 minut

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule nasekaná najemno
  • 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky
  • silnější plátky slaniny (do této formy se vejde 12 plátků) a 150 g na rozkrájení
  • 70 g čerstvé strouhanky
  • 100 ml smetany
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu (nebo lžíce sušeného)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 vejce
  • 1 kg mletého vepřového masa
  • 1 polévková lžíce worchesterové omáčky
  • sůl a mletý pepř
  • hrst zelených vypeckovaných oliv
  • kousek nasekané nepříliš pálivé feferonky

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Na pánvi rozpalte olej a opečte cibuli s česnekem zhruba 5 – 7 minut. Nechte zcela zchladnout.

2. Formu na terinu vyložte plátky slaniny tak, aby se na dně překryly – jednou doleva, jednou doprava – viz foto,  a konce přehněte ven z formy.

3. Do velké nerezové mísy dejte strouhanku, přilijte smetanu a nechte 5 minut vsáknout. Pak přidejte zeleninu z pánve, tymián, hořčici, vejce, maso, worchesterovou omáčku a nasekanou slaninu. Hmotu dobře zpracujte rukama. Podle chuti osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Nakonec přidejte olivy tak, aby se neporušily. Kdo má rád, pak přidejte kousek nevinnější feferonky.

4. Směs natlačte do formy s připravenou slaninou. Povrch urovnejte stěrkou a konce slaniny přehněte přes maso.

5.  Pečte 40 – 45 min. Po vytáhnutí nechte sekanou chvilku stát, pak opatrně slijte vyškvařený tuk a sekanou vyklopte na plech vyložený pečicím papírem. Ještě ji nechte 5-10 minut dopéct, aby slanina na povrchu zezlátla. Můžete ji potřít vypečeným tukem.

Sekanou podávejte nejlépe s domácím čerstvým chlebem, kyselými okurkami a vychlazeným pivem.

001

Košilku vytvářím takto – vždy 2 proužky slaniny dám proti sobě tak, aby se překrývaly, a u každého páru střídám přeložení konců doleva a doprava. Přední a zadní krátká strana formy zůstává neobložená.

002

Formu zarovnám hotovou masovou směsí až nahoru. Protože jsem použila sušený tymián, přidala jsem nasekanou čerstvou pažitku, aby mi tam nescházely zelené bylinky. Slaninou pěkně uzavřete povrch sekané, a šup s ní do trouby. Tato forma je malá, takže zbytek sekané jsem upekla v jiné formě.

Pečení v hranaté formě je moc šikovné, mám ji neustále po ruce. Pochutnejte si, sekaná je výtečná!

stuha_ruzova

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *