DĚKUJEME A VINŠUJEME!

VÁNOČNÍ SVĚTÝLKA V KAŽDÉM KOUTĚ
19.12.2022
VÁNOČNÍ STOLOVÁNÍ: JAK NA UBROUSKY I DEKOR Z DOMÁCÍCH ZÁSOB
23.12.2022

Zanedlouho rozsvítíme první světýlko na vánočním stromku a sejdeme se kolem - trochu vážně, protože jsme o rok starší - i nevážně, protože se těšíme na pohodou naplněný společný čas. Nebyl to lehký rok, i když Robin vloni sliboval blýskání na lepší časy. Snad se ale přece jen trochu blýsklo a všichni jsme trošku zmoudřeli, napravili, co napravit šlo, a užili si chvil, které zato stály.

Ze srdce vám přejeme, aby k vám přišly další nádherné vánoční svátky, a abyste měli důvod k dobré náladě na každém kroku v novém roce. 

Zůstaňte v teple, uvařte si něco moc dobrého a my vám děkujeme za přízeň. Váš věrný Robin a tým decoDoma.

JAK TO BYLO S RYBOU

Teprve v 19. století se štědrovečerní jídelníček rozšířil o rybu. Kde scházela, jednoduše se upekla z kynutého nebo piškotového těsta. Byl-li podáván masitý pokrm, byť by to byl jen slaneček, rybí kosti se odložily na jeden talíř a poté je hospodář odnesl pod jabloň, aby byla příští rok dobrá úroda. Kde se připravoval kapr, tam schovala hospodyně šupinky pod talíř, aby se každého strávníka držely peníze.

Počet a rozmanitost chodů byla všude jiná, ale jediné, co bylo v krajích společné, bylo pečení vánočky. Ta se podávala po večeři společně s cukrovím. Od stolu se nesměl nikdo zvednout, protože se věřilo tomu, že rodina by se za rok nesešla celá.

Pletení vánočky je krásnou tradicí, pokud to však nestíháte mezi přípravou bohatého menu, šoupněte do trouby těsto - sice kynuté, ale téměř bezpracné. Nabyde samo a vytvaruje ho za vás nejlépe keramická forma v téže podobě, anebo si pořiďte třeba přímo formu kapříka. Vánočka je nadýchaná a upečete ji snadno podle následujícího receptu.

Užijte si nejkrásnější Vánoce!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.