PEŘINY & POVLEČENÍ: JAK JE VYBRAT A UDRŽOVAT?

HLAVA PLNÁ NÁPADŮ
20.5.2024
ŠALAMOUNSKÉ ŘEZY PRO DĚTI A DOSPĚLÉ KROK ZA KROKEM
23.5.2024

Stejně jako na podzim mnozí řeší, jak to udělat, aby peřiny hřály, nejpozději v květnu přijde opačná otázka: jak to udělat, aby mi v tropických letních nocích bylo příjemně? Teplotu v místnosti peřiny nesníží, ale o o něco příjemnější pocit při ulehnutí do postele se postarat umí.

Zatímco v zimě člověk obvykle sahá po materiálech jako flanel nebo mikroplyš, v létě to bývá spíš nějaká příjemná bavlna, někdo preferuje i krepovou úpravu nebo len či heboučké mikrovlákno. A je tu i další možnost: lehké letní deky, které ani není třeba povlékat, protože jejich sypky jsou upravené tak, aby sloužily bez svého svrchního oděvu. Jenže jak všechny ty materiály správně prát? A pod jakou dekou se bude člověk zbytečně potit? A co teprve vlněná deka – jde pod ní vůbec spát i v létě? Na všechny tyhle otázky najdete odpovědi níže!

Začneme výběrem vhodné přikrývky podle materiálu. Naším loňským hitem byly přikrývky bez povlékání, které ušetří spoustu starostí i práce. Díky potištěným sypkům z vhodných materiálů si je totiž užije každý, ať už je bude mít jako hlavní přikrývku na léto, deky pro návštěvy nebo rychloúdržbové peřiny na chatu či chalupu. Vybírat můžete i ze dvou druhů materiálu dotykové vrstvy, bavlny a... To už si přečtěte v jim věnovaném článku.

Kromě hřejivosti se určitě zaměřte i na správný rozměr vašich nových lůžkovin. Většina Čechů má doma klasiku v podobě deky 140 x 200 cm a k tomu pořádně velký polštář 70 x 90 cm, čím dál oblíbenější je i tzv. skandinávský styl jen s malým polštářem s rozměry 50 x 60 cm. Dlouháni určitě ocení prodlouženou délku deky, já třeba nedám dopustit na francouzskou, 200 cm širokou peřinu. Který rozměr bude ten pravý pro vás a podle čeho se rozhodovat?

Na důležitost materiálu dotykové vrstvy peřin jsem narazila už výše – volba správného materiálu, který vás bude celou noc obklopovat, je totiž stěžejní. I proto jsem pro vás už před časem poskládala průvodce výběrem správného materiálu povlečení, který vám snad bude nápomocný i tentokrát.

Nejen správný výběr, ale také údržba peřin z nich dělá dlouhověké držáky. V ideálním případě se peřiny prostě kupují jen párkrát za život, poctivé péřové duchny přežijí při vhodné péči generaci. Jak ale čistit deky s výplní z dutého vlákna? A co dělat s beránkovou úpravou nebo s peřinou s ovčí vlnou? Víme a rádi se o tyto znalosti podělíme.

Když už máte vhodně vybrané rozměry i materiál výplně peřin, a dokonce už je máte i povlečené v povlečení, které je nejvhodnější právě pro vás, zbývá už jen jediné: spokojeně usnout. Někdy člověk a lehne a spí, někdy usnout nejde – a v takovém případě se hodí znát triky, jak rychle usnout. A budu jen ráda, když se o ty své triky v diskusi pod článkem podělíte!


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *