ŠALAMOUNSKÉ ŘEZY PRO DĚTI A DOSPĚLÉ KROK ZA KROKEM

PEŘINY & POVLEČENÍ: JAK JE VYBRAT A UDRŽOVAT?
22.5.2024
DÁRKY KE DNI DĚTÍ PRO BATOLATA I PUBERŤÁKY
28.5.2024

Rychlá a neobvyklá příprava lahodných řezů patří k vynikajících receptům 70. let. Řezy nikdy nezkazíte a zmizí tak rychle, že je nestihnete ani ochutnat.

Šalamounské rozhodnutí se stalo okřídleným rčením a znamená rozhodnutí moudré. Používáme ho pro pojmenování činů navýsost rozumných a vážných. V případě, kdy se váže na činnost téměř nedůležitou - jako v tomto případě na výborné a rychlé pečení, nezbývá než situaci vysvětlit. Naše šalamounské počínání u plotny bude spíš chytré a mazané...

Opět navazuji na moje oblíbené receptové období let 70. (protože jsem pamětník), kdy byly tzv. Šalamounovy řezy v kurzu a recept se hojně předával mezi hospodyňkami. Pojmenování mi však nepřipadá správné, protože s izraelským králem Šalomounem (990 př. na. l.) mají pramálo společného. Tento výborný dezert má původ v 19. století a pochází z Rakouska, jako tolik jiných výborných moučníků, a dodnes se peče v mnoha evropských zemích. K nám se dostala tato velice zjednodušená forma receptu, jemuž zůstala jistá šalamounská mazanost při zpracování. Nabízím ho ve formě hodící se pro rychlou přípravu pohoštění na blížící se oslavu Mezinárodního dne dětí, kterou si vaše ratolesti určitě nenechají ujít.

Příprava: 25 minut + pečení * Získáte: 12 porcí / 8 × 8 cm

Poleva - do hrnce

  • 150 ml vody
  • 1 hrnek / 250 ml třtinového cukru
  • 1 máslo / 250 g
  • 4,5 - 5 lžic kakaa / 20 g

Těsto - v misce

  • 1 hrnek / 250 ml polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva, bio
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • 4 vejce M

Dokončení

  • 100 ml odlité polevy
  • 1 hrnek / 250 ml kokosu, jemně mletého
  • libovolné ovoce 

1. Do malého hrnce nalijte 150 ml vody, přidejte hrnek třtinového cukru a dobře ho rozmíchejte. Přidejte rozkrájené máslo a kakao a směs mírně zahřívejte. Stále míchejte, aby vznikla hladká čokoládová poleva, která však nesmí projít varem. Těsně předtím hrnec odstavte. Stranou odeberte 100 ml polevy a zbytek přelijte do misky.

2. Mouku promíchejte s práškem do pečiva. Do vlažné polevy v misce zamíchejte vanilkovou pastu a první vejce. Stačí pracovat metličkou. Pak zašlehejte zbytek vajec, vždy jedno po druhém, nakonec přidejte mouku s práškem do pečiva. 

3. Vzniklé těsto je dost tekuté, ale tak je to v pořádku. Nalijte ho na plech velký 25 × 33 cm opatřený pečicím papírem, urovnejte ho do roviny a několikerým bouchnutím o stůl odstraňte vzduchové bubliny. Těsto vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 30 minut na střední pozici.

4. Upečený korpus vyndejte z trouby a dosud horký povrch polijte čokoládovou polevou, kterou máte stranou. Snažte se, aby nepodtékala po okrajích a zbylo jí dost na celý povrch. Provlhčené řezy ihned zasypejte kokosem a nechte vychladnout.

Řezy nakrájejte. Pokud nespěcháte, nechte je v chladu do druhého dne odpočinout. Podávejte s libovolným ovocem čerstvým i kompotovaným.

POZN.: Základní verzi receptu lze ještě vylepšit - viz závěr článku.

Pouze tři ingredience a voda dá vzniknout hladké čokoládové polevě, která vytvoří základ pro zapracování mouky. Veškeré zpracování těsta zvládnete pouze se zašpiněním dvou kousků nádobí a pomocí šlehací metličky. Ne nadarmo vám budu tento moučník podsouvat pro prázdninové pečení na chalupě. Úplně si ho zamilujete.

Také měření pomocí kalibrovaných odměrek a lžic vám hodně usnadní práci. Při prohřívání čokoládu nenechte přejít varem. Až odlijete deci pro závěrečnou úpravu řezů, ta je opravdu podstatná, zbytek polevy nechte zchladnout, abyste mohli zašlehat vejce a nesrazila se. Jakmile vmícháte i mouku, těsto poputuje do trouby. Vidíte, jak je to rychlé a šalamounsky vymyšlené.

A teď přijde ten úžasný trik, kdy zbytkem čokoládové polevy provlhčíte upečený korpus. Pravidelně jej rozdělte na celý povrch těsta a čokoládu nechte zatéct dovnitř. Nebojte se, že se těsto rozmočí. Řezy budou vláčné a ještě víc vonící po másle a čokoládě.

TIP: Chcete-li, k řezům a jejich vylepšení patří ještě něco 

  • pečete-li pro děti - ke 100 ml odlité čokoládové polevy přidejte 50 ml mandlového mléka
  • pečete-li pro dospělé - ke 100 ml odlité čokoládové polevy přidejte 100 ml kvalitního rumu
20240517_011

KROK 4: PŘIDEJTE OVOCE A RŮZNÉ PŘÍCHUTĚ

Na konečnou úpravu řezů se zpravidla těší všichni dospělí, kteří recept znají. Toho rumu v něm bývá i víc! Držím se zpátky, ale nechystám-li pochoutku dětem, dávám ho tam taky. Málo platné, řezy jsou neodolatelné. Kdo nerad kokos, může zvolit i nasekané oříšky. Dětskou oslavu si každopádně užijte s prvním kopcem jahod nebo malin!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *