MED PRO DENNÍ PORCI ZDRAVÍ

ČOKOLÁDOVÝ SACHER – DORT DORTŮ
3.5.2021
ZNÁTE ALTERNATIVNÍ DRUHY MOUKY?
5.5.2021

Med je vynikajícím antioxidantem a dokáže tělo očistit od nejrůznějších toxinů. Je mnoho důvodů, proč jej konzumovat každý den.

Zapečetěné nádoby s medem byly objeveny i v hrobkách faraonů. Nejúžasnějším poznatkem bylo zjištění, že se do dnešních dob nezkazil. Choroboplodné zárodky zde neměly šanci.

Med je pozoruhodně silné antiseptikum, takže sníte-li denně alespoň jednu lžičku, udržíte své trávení v dobré formě. Med hojí drobná poranění a vyživuje pleť, zklidní sliznici napadenou viry, prospěje žaludku, vyčistí střeva i utiší nervy před spaním, neboť působí jako sedativum. To je jen malý výčet jeho předností, ale už ten stačí k přesvědčení, abyste měli med ve své kuchyni. Pokud s medem rádi vaříte, nenechte ladem ani použitou lžičku, na níž med ulpí. Je to porce, které se věnuje jedna včelka skoro polovinu svého krátkého života. 

I když med byste měli konzumovat čerstvý, medové vaření je hodně zajímavé. Medem si osladíte nápoje, výtečný je v marinádách na maso, zakonzervujete jím ořechy nebo ho používejte jako přírodní sladidlo nahrazující bílý cukr. Zde vědci dospěli k poznatku, že vyjmete-li cukr ze svého jídelníčku a nahradíte ho výhradně medem, významně přispějete ke zrychlení svého metabolizmu, což je pro snížení váhy nezbytné. 

medovnik 3

5 TIPŮ NA VÝROBU MEDU A MEDOVÉ DOBROTY

V tomto článku se dozvíte o medu spoustu zajímavostí, a naleznete dalších 5 receptů - např. na klasický medovník, pečenou kachnu nebo výrobu hruškového i pampeliškového medu, který je právě aktuální. Vedle kalorických specialit si však dejte med na úplně obyčejný krajíc s máslem, protože se zakousnete do chuti a vůně z rozkvetlých luk.

Jakmile si doma připravíte v troubě granolu - jedná se v podstatě o zapečené müsli, budete si ji připravovat pravidelně. Zabere vám sotva půl hodinky a jakmile ji uskladníte do kuchyňské dózy, máte před sebou celou řadu výtečných svačinek a snídaní. Pokrm plný cereálií, oříšků, kokosu, lněných i slunečnicových semínek doplňte dílem sušeného nebo čerstvého sezonního ovoce. Granolu sladím výhradně medem a ve spojení s domácím jogurtem si sotva představím něco chutnějšího a zdravějšího pro děti.

Marinády na maso mají za úkol maso změkčit i dochutit. Spousta mletého pepře, vína a medu tvoří základ této vynikající úpravy masa. Kuřecí maso je jemné, takže stačí hodinka na naložení a pak už jen vytvořte úhledné špízy, které vypadají při rychlém pohoštění lákavě. Pokud vás zajímá výsledná chuť - sladkost medu i pálivost pepře se zredukuje, takže zvítězí chuť masa a slaniny.

3

MÁTOVÝ ČAJ NA TRÁVENÍ


Marocký mátový čaj je připraven ve speciální konvici na filtrovanou kávu, tzv. french pressu. Doporučuji pořídit si jednu konvici speciálně na čaj. Konvice je opatřena pístem s jemným sítkem, které dokonale zachytí malé kousky čaje a oddělí hrubé části od tekutiny. Mátový čaj uvařený z čerstvé máty je nejen vynikající, ale i zdravý. O mátě, která je prospěšná pro naše trávení, se více dozvíte v tomto článku.

4

MED PRO KVALITNÍ KYNUTÍ CHLEBA


Čtyřzrnný špaldový chléb dobře vykyne a následně se upeče ve formě s nepřilnavým povrchem. Co do skladby ingrediencí, naleznete v něm směs ovesných vloček a slunečnicových, sezamových, a lněných semínek. Výsledkem je jednoduchý drožďový chléb zadělaný vodou, olivovým olejem a medem.  Med se v kombinaci se sušeným droždím postará o kvalitní vykynutí. Teď na jaře vám chléb bude výtečně chutnat s lehkými sýrovými pomazánkami a křupavou zeleninou. 

5

MEDICÍNA NA KAŠEL


O tom, že mrkev je největším zdrojem beta-karotenu a prospívá našemu zraku není pochyb, ale tahle skromná zelenina dokáže pomoci i průduškám při chřipkách a nachlazení, o něž na jaře není nouze. Vyzkoušejte starý recept na husté pyré, kde společně s mrkví úřaduje zázvor a porce medu. Vzniklou dávku medicíny rozdělte do několika malých skleniček a spotřebujte je postupně. Med se přidává až v závěru přípravy, kdy je směs zchlazená na teplotu lidského těla, takže si med zachová všechny zdraví prospěšné látky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.