KUŘE NA ŠPEJLI

SNĚŽÍTKO PRO MALÉ I VELKÉ
12.1.2018
SLADKÁ ČESKÁ KLASIKA
16.1.2018

stuha_ruzova

Dobrých receptů není nikdy dost. Zvláště, když je pak i jídlo super dobré. A to následující vážně je.

Když vymýšlím recept, vybaví se mi kamarádka Jitka se zdviženým prstem: „Hlavně, ať je to rychlé, jinak mi to ani neopisuj!“, říká. Co je rychlé, je k diskusi, ale, když chcete navařit zajímavě, půl hodinka na přípravy, je nutným minimem. Zajímavě jsem navařit chtěla, protože přede mnou ležela inspirativní servírovací salátová mísa a přála jsem si zabydlet ji chutně a účelně.

Zvolila jsem půl napůl salát plus kuřecí maso, tedy kombinaci, které se opravdu nepřejíte. Do mísy můžete dát cokoli – zeleninové i těstovinové saláty, opečené brambory a přílohy všeho druhu, lze ji využít i k servírování masa. Vypadá dřevěně ze všech stran, ale její korpus tvoří plast. Je lehká jako pírko a patří k ní i míchací nářadí. Dekor dřeva vypadá naprosto věrohodně, a musím říct, že na stole vypadá skvěle. Podobně vypadají i kulaté misky, z nichž jednu už jsem předvedla s kuskusem.

stuha_ruzova

PIKANTNÍ KUŘE NA ŠPEJLI

Příprava: 30 minut + odležení a pečení * Získáte: 11-12 ks kuřete

  • 1 kg kuřecích prsou
  • 200 g libové slaniny, v tenkých proužcích
  • ostré špejle, namočené ve vodě

Na marinádu

  • 100 ml suchého červeného vína
  • 100 ml sójové omáčky Kikkoman, tradiční japonská omáčka k masu
  • 100 ml medu (nešidit)
  • 2 lžičky jemně mletého černého pepře, (ne vrchovaté, rovněž nešidit)
  • snítka rozmarýnu

Na salát

  • základ tvoří polovina ledového salátu, pak nahrubo nakrájená rajčata, zelená a červená paprika, naťová cibulka; salát zakápněte větší dávkou extra panenského olivového oleje Monini s citronem

1. V misce prošlehejte víno se sójovou omáčkou a medem, nakonec vmíchejte pepř a natrhejte rozmarýn.

2. Prsa jemně naklepejte a nakrájejte na 3 cm široké proužky. Snažte se, aby byly co nejdelší, ale spotřebují se i krátké. Pak každý proužek napíchněte na špejli, systémem nahoru dolů (viz následující foto) a faldíky masa stáhněte jemně k sobě. Když máte krátký proužek, v návaznosti pokračujte dalším. Vytvořte zhruba 15 cm dlouhé špízy.

3. Položte je do pekáčku, potřete a zalijte marinádou a přikryjte alobalem. Nechte v chladu alespoň 1 hodinu, během marinování špízy jednou otočte.

4. Pak špízy vyndejte na talíř, marinádu slijte. Pekáček dobře vytřete máslem. Troubu zapněte na 175 °C.

5. Nyní každý špíz úzce omotejte proužky slaniny a vložte zpět do pekáčku. Přidejte marinádu a dejte péct na spodní rošt, asi na 45 minut. Během pečení polévejte marinádou s rozmarýnem.

Dozlatova vypečené špízy vyndejte a udržujte v teple. Omáčku slijte do mističky a podejte k hotovému masu. Jako příloha se hodí zeleninový salát, opečené kousky tortilly, a víno, s kterým jste připravovali jídlo.

spejle1

Špízy navlékám na namočené špejle, maso jde po upečené lépe dolů. Můžete samozřejmě využít i kovové jehly. Když mám kratší proužek masa, pokračuji dalším, který dokončí přibližně stejně dlouhý špíz. Lze také navlékat marinované maso, ale dávám přednost tomuto čistšímu způsobu.

spejle2

Odpočinuté špízy už není třeba dochucovat. Kromě vymazaného pekáčku máslem, už není třeba použít tuk, protože ho dodá slanina. A v žádném případě nesolte. Japonská omáčka Kikkoman nepatří k nejslanějším, ale maso dochutí dostatečně. Hlavně se nebojte medu a té fůry mletého pepře. Úplně se zredukuje, a maso pálivé nebude, spíš ucítíte jemnou pikantní sladkost. Špejle je třeba před pečením špízů zkrátit podle šířky pekáčku tak, aby maso leželo v marinádě.

spejle3

Co dodat, s hezkým nádobím to vždycky chutná lépe!


stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.