NETRADIČNÍ POKOJOVKY: ZASAĎTE AVOKÁDO I ZÁZVOR

FRITTATA JE VÍC NEŽ OMELETA
13.5.2024
CO SBALIT S SEBOU NA VÝLET?
17.5.2024

Pěstování pokojových květin je velmi oblíbená kratochvíle. Květiny jsou krásné a dekorativní, dělají domov útulnější, čistí vzduch... Pojďte se ale podívat, co je teď v kurzu!

Monstery, fialky, klívie, orchideje... To všechno se pěstuje už leta letoucí a některé druhy prostě nevyjdou z obliby ani za dalších několik dekád. Jestli ale máte rádi i méně tradiční rostliny, máme pro vás par tip, jak pěstovat třeba avokádo, kávovník nebo aloe. Ani jedna z rostlinek není náročná, některé si můžete vypěstovat od semínka a radosti udělají určitě spoustu.

Tak až vás omrzí sazenice rajčat a okurek a vrhnete se zase na domácí zelené spolubydlící, tady máte pár tipů, čím sbírku na okenních parapetech rozšířit.

Pěstovat kávovník ze semínka sice lze, je to ale piplačka a shánění klíčeníschopného semene také není zrovna jednoduché. Menší rostlinu ale koupíte za pár desetikorun a pak už vám bude dělat jen radost. A když se vám podaří udržet kávovníku vhodné podmínky, za pár let můžete sklízet vlastní úroku. Květy i plody kávovníku jsou opravdová ozdoba místnosti!

Zázvorové zbytnělé oddenky se množí stejně ochotně jako třeba ty od irisů nebo topinambur. Práci vám zkrátka nepřidělá. Právě teď doma pouští pupeny i kousky přinesené z obchodu, tak neváhejte a zkuste jeden z nich strčit do květníku. Detaily, jak na to, najdete spolu se zázvorovými recepty v tomto článku.

Jestli by nějaká léčivka neměla chybět ve vaší sbírce pokojovek, pak je to aloe vera. Tou totiž vyléčíte nejednu oděrku, štípanec či spáleninu, její pěstování je navíc extrémně nenáročné. Ta moje (mimochodem, zachráněná z výprodeje za pár korun) loni dokonce přežila první podzimní mrazíky, když jsem květník zapomněla včas odnést z letního pobytu zpět do domu. Proč a jak tedy aloe pěstovat?

Pokusy o pěstování avokáda z pecky jsou oblíbeným pokusem nejedné hospodyně i jejích dětí či vnoučat. Jeho obrovská pecka totiž přímo vybízí k pozorování, jak se to celé vlastně děje. Jak vypěstovat avokádo z pecky se dozvíte i s dalšími praktickými tipy právě zde. A pozor, žádné máčení na párátcích ve skleničce se v našem návodu nekoná!

Pěstování ve skleničkách je velký hit posledních let a sklenky plné zeleně jsou oblíbeným dárkem pro kolegy, kamarádky i širší rodinu. Takovou malou zahrádku díky nim totiž může mít prakticky každý i na nejmenším pracovním stole, obvykle je stačí občas rosit. Dát do nich můžete téměř jakékoliv řízky ochotné kořenit, přesnější tipy najdete uvnitř článku.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *